RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Sporire a cererii de plafoane ventilate

Rata dezvoltarii pietei europene de elemente de finisare pentru plafoane (tavane) cu sisteme integrate de aerisire indica o situatie mai mult decat optima, in prezent. Astfel, anul trecut, vanzarile de asemenea sisteme s-au majorat cu 4%, din punct de vedere cantitativ, in timp ce rulajul din industrie a sporit cu peste 5,2%. In principiu, piata de profil din sase tari analizate, ce sunt reprezentative pentru intregul continent, are sanse sa-si creasca si mai puternic ritmul de dezvoltare, pe masura ce beneficiarii iau tot mai des in considerare utilizarea de plafoane cu sisteme integrate de aerisire (ce permit, in principiu, conditionarea aerului din incinte). Acestea sunt doar cateva din concluziile unei noi cercetari, date recent publicitatii de Interconnection Consulting Group, in care se mai arata ca, in toate tarile europene de referinta (Germania, Italia, Franta, Polonia - ca model pentru intreaga regiune est-europeana, Austria si Elvetia), pana in anul 2020 se vor raporta cresteri solide si continue atat ca numar de unitati vandute (calculate insa ca suprafata acoperita), cat si ca valoare.
Noile cladiri de birouri constituie „motorul” comenzilor pe piata
Referindu-se la datele concrete, care contureaza dimensiunea si valoarea pietei de plafoane ventilate din Europa, Jan Hudak, autorul studiului, a explicat ca „in 2016, in ceea ce priveste cantitatea, s-au livrat elemente pentru o suprafata ce depaseste 3,3 milioane de metri patrati, in valoare de 261,1 milioane de euro, iar pentru anul 2020 se prognozeaza livrari de sisteme pentru 3,93 milioane mp, in cuantum de 326,05 milioane de euro, reflectand in consecinta indici de crestere compozita CAGR ai perioadei de +5,7% ca valoare si +4,5% in termeni cantitativi. Cea mai importanta cerere se consemneaza, evident, in Germania, cu o valoare de 81,9 milioane de euro in 2016, care s-ar putea sa ajunga peste pragul psihologic de 100 milioane de euro, la nivelul lui 2020. Si aceasta pentru ca rata medie de majorare in Germania, in urmatorii ani, este preconizata la +5,1%. Pe aceasta piata, dar si in Europa, in general, sectorul cladirilor noi ramane cel ce genereaza cea mai semnificativa cerere, ca rezultat al majorarii volumului lucrarilor la diverse proiecte de imobile de birouri, contand de pilda, in Germania, cu 75,9% la afacerile totale ce presupun livrarea de plafoane ventilate”.
In Elvetia se consemneaza cea mai mare rata a cresterii
Potrivit cercetarii, evolutia vanzarilor este totusi diferita pe fiecare piata in parte si, daca in Germania se estimeaza un salt valoric CAGR de +5,1%, in Austria rata respectiva ar putea fi superioara. „Anul trecut, cresterea vanzarilor de tavane cu elemente integrate de aerisire a fost de +5,7% in republica alpina, iar pana in anul 2020 prognozam o rata anuala de majorare ce se va plasa la +6,2%. Estimarile pentru Elvetia sunt si mai optimiste, in aceasta tara urmand sa se consemneze cea mai mare rata a cresterii, cu +6,3% ca valoare, in urmatorii ani. Companiile specializate din Italia vor avea ocazia de a depasi problemele induse de stagnarea vanzarilor, raportate pana in prezent, profitand de o majorare medie anuala de pana la +3,4%. Din punct de vedere al sortimentelor, data fiind complexitatea relativa a acestor produse de constructii, sistemele de plafoane ventilate cu functie de conditionare a aerului din incinte, care au o intretinere redusa in exploatare, vor fi tot mai preferate in Europa, in detrimentul solutiilor conventionale de incalzire, aerisire si conditionare, care prezinta costuri operationale mult mai mari. Nu este de neglijat nici posibilitatea ca plafoanele ventilate sa fie combinate cu elemente suplimentare de protectie acustica, imbunatatind mult nivelul de fonoizolare din incinte, ceea ce, in cazul sistemelor clasice, reprezinta o utopie”, a adaugat Jan Hudak.
Tavanele din casete metalice detin ponderea in Europa
Tot ca structura, de aceasta data din punct de vedere sortimental, autorul cercetarii arata ca, in Europa, „principala grupa de produse este formata din plafoanele cu elemente integrate de conditionare a aerului ce sunt construite din casete metalice (avand o cota de piata ce nu poate fi depasita, de 61,5%), iar acestea sunt urmate de modelele pe baza de ipsos (cu 34,9%). In Germania, gradul de utilizare a plafoanelor din casete metalice este chiar si mai mare decat media europeana, ajungand la 64,1%. Totusi, gipsul este materialul pentru care se consemneaza, actualmente, cea mai mare rata de crestere (+6,5%), iar in Italia si Polonia acesta reprezinta deja cea mai comuna si des-utilizata varianta constructiva. In functie de aplicatie, cel mai puternic nivel al cererii revine imobilelor de birouri (cu peste 71,4% din tavanele ventilate comercializate in Europa), dar aceste sisteme pentru constructii au succes si la cladirile cu functiuni comerciale (5,3%), respectiv la cele industriale (3,6%)”.
Liderii regionali sunt, de fapt, cei internationali
In cadrul studiului, se mai precizeaza ca, in toate tarile analizate, gradul de concentrare este mult mai redus decat in fiecare stat in parte, ceea ce inseamna, de fapt, ca piata specializata are mai degraba caracteristici strict regionale. Totusi, din punct de vedere al companiilor ce formeaza liderii industriei, se poate constata ca acestea sunt, de fapt, si liderii internationali ai domeniului. „Concentrarea pietei de sisteme de plafoane cu elemente integrate de conditionare a aerului este foarte puternica in cea mai importanta zona de formare a cererii (respectiv, in Germania), deoarece primele zece firme specializate controleaza 78,2% din vanzarile totale. De asemenea, ca destinatie, tot in Germania, acestea furnizeaza 81,6% din produsele utilizate la constructii noi, insa se remarca totusi ca piata germana de profil este mult mai competitiva la capitolul renovarilor, unde cele zece companii din top conteaza pentru 70% din acest segment de piata. Pe plan european, cei mai importanti operatori din industrie sunt Aquinno, Denco, Happel, Eurotherm, Messana si Uponor”, a concluzionat Jan Hudak.
***
In nota obisnuita, studiul Interconnection este insotit de o serie de diagrame, dintre care cea mai relevanta, pentru firmele specializate, indica faptul ca, in intervalul 2016-2020, constructiile noi vor ramane predominante pe piata, din punct de vedere al cererii, cu o cota medie de crestere CAGR de +4,7%. De asemenea, in sectorul de renovari se va consemna o dinamica asemanatoare a indicatorului CAGR (+4,4%), dar in anul 2020 plafoanele cu sisteme integrate de conditionare a aerului, livrate in vederea reabilitarii imobilelor existente, vor acoperi o suprafata de cel mult 1,24 milioane de metri patrati, in Europa. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru a vizualiza diagrama ce prezinta evolutia cantitativa/valorica a pietei si structura comenzilor specifice, click aici si aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter