RO EN
Košík je prázdný

WILO: Smart City Singapore si impactul noilor megatendinte derulate in aria urbana

Intr-o lume din ce in ce mai urbanizata, esenta progresului consta in modul in care evolueaza orasele, considera analistii grupului Wilo. Pana in 2050, se estimeaza ca 70% din populatia globala va locui in orase. Aceasta va duce la crearea de noi centre urbane in Asia de Sud-Est, Asia Centrala, China, Africa si Orientul Mijlociu. In mod firesc, la nivel mondial se va inregistra, de asemenea, o crestere a cererii de orase avansate din punct de vedere digital, dotate cu o infrastructura inteligenta care sa raspunda nevoilor in continua schimbare ale comunitatilor. Un astfel de exemplu este Singapore, un pionier din categoria smartcity, renumit pentru succesul sau in ceea ce priveste integrarea fara probleme a tehnologiei de ultima ora in viata cotidiana. Singapore a devenit un laborator urban viu, ce reuneste experti din diferite domenii de interes, care lucreaza pentru a dezvolta solutii pentru orasele inteligente ale viitorului. Cu ocazia organizarii conferintei industriale din 2023 in acest oras, Wilo Group a avut oportunitatea de a imbina experienta digitala proprie din in industria apei durabile cu ambitia Singapore de a accentua abordarea ecologica in regiune. Cele cinci megatendinte globale dezbatute cu aceasta ocazie sunt prezentate in continuare.
In primul rand, este vorba despre urbanizare. Procentul persoanelor care locuiesc in orase este asteptat sa sporeasca de la 50% in 2022 la 70% pana in 2050. In paralel cu aceasta evolutie, se estimeaza, de asemenea, ca numarul de megaorase din intreaga lume va creste de la 33, in 2022, la 47, pana in 2050. Valul de migratie urbana face ca pentru localitatile actuale sa fie important sa se asigure ca infrastructura imbatranita este modernizata pentru a raspunde nevoilor populatiilor urbane in crestere in mod inteligent si eficient. Cu toate acestea, multe dintre unitatile inteligente nou dezvoltate de tip greenfield abordeaza deja planificarea infrastructurii intr-o maniera strategica. Singapore a suferit o transformare remarcabila de la independenta sa castigata in 1965, trecand de la un antrepozit la orasul inteligent de clasa mondiala care este astazi. Autoritatile au pus accent pe o abordare pe termen lung in ceea ce priveste planificarea urbana, ceea ce le permite sa creeze un mediu de viata de calitate, bazat pe tendinte in evolutie si cereri in schimbare.
In al doilea rand, o tendinta esentiala este cea legata de lipsa apei. Problemele date de deficitul de apa planeaza asupra zonelor urbane si se estimeaza ca 2,4 miliarde de locuitori vor fi afectati pana in 2050. Pentru a gestiona aceasta situatie, sunt necesare investitii masive pentru a imbunatati infrastructura si utilitatile de apa in urmatorii 20 de ani. Vestea buna este ca lumea poate invata de la orase precum Singapore, care utilizeaza sisteme inteligente pentru a rezolva problemele legate de lipsa apei. Procesul NEWater al acestui oras-stat este o minune a industriei care recicleaza apa uzata si o transforma in apa curata si de inalta calitate.
In al treilea rand, specialistii Wilo amintesc despre globalizarea 2.0. Pana in 2050, clasa de mijloc se va dubla si omenirea va asista la o crestere a asteptarilor in ceea ce priveste standardele de viata si la o mai mare deplasare a populatiei catre orase. Aceste schimbari vor duce la o economie mondiala mai interconectata, mai complexa si mai competitiva. Cu toate acestea, peisajul geopolitic recent a inregistrat o schimbare in directia decuplajului economiilor, ceea ce ar putea limita progresul. Singapore a reusit sa imbratiseze in mod activ globalizarea prin incurajarea unei economii deschise, prin primirea talentelor internationale, prin pozitionarea sa ca centru regional pentru inovare si prin valorificarea strategiilor digitale, pentru a promova integrarea si cresterea economica alaturi de alte natiuni.
O alta megatendinta este cea data de schimbarile climatice. Orasele se afla in prima linie din acest punct de vedere, deoarece contribuie cu 70 % la emisiile globale de dioxid de carbon. Avand in vedere faptul ca 90 % dintre zonele urbane se afla in apropierea coastelor, acestea se confrunta cu o amenintare iminenta din cauza cresterii nivelului marii, a fenomenelor meteorologice extreme si a spectrului dezastrelor naturale. Fiind o insula joasa, cu 30 % din suprafata sa situata la mai putin de 5 metri deasupra nivelului mediu al marii, cresterea acestuia  reprezinta o amenintare majora pentru Singapore. De asemenea, zonele urbane tind sa fie mai calde din cauza inlocuirii acoperirii naturale a terenurilor cu cladiri si infrastructuri care retin sau produc caldura. Acest lucru genereaza un cerc vicios, deoarece temperaturile anuale mai ridicate pot produce stres termic si o utilizare mai mare a aerului conditionat, ceea ce sporeste cererea de energie si duce la majorarea emisiilor GES. Pentru a gestiona amenintarile respective, orasul a lansat Planul verde Singapore 2030, cu scopul de a impulsiona o miscare la nivelul intregii natiuni si de a inregistra progrese in planul national privind dezvoltarea durabila.
In fine, lipsa de energie este o alta problema acuta. Cererea din Africa, Orientul Mijlociu si Asia se va dubla pana in 2050, iar cea mai mare parte a acesteia va proveni dinspre orase. Referitor la industria apei - un pilon esential de sustinere a comunitatilor - 10 % din energia electrica la nivel mondial este consumata de pompe, iar un procent de 90 % din pompele actuale sunt invechite si mari consumatoare de energie, ceea ce implica masuri urgente in acest sens. Pentru informatii suplimentare, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter