RO EN
Košík je prázdný

DAIKIN: Dublare vanzari de pompe de caldura in perioada pandemiei, in Romania

Flexibilitatea, eficienta, rentabilitatea investitiei pe termen lung si impactul redus asupra mediului sunt doar cateva dintre motivele pentru care tot mai multi romani cauta sa inlocuiasca echipamentele mai vechi de incalzire cu pompe de caldura care utilizeaza energie regenerabila. Fiecare kilowatt de energie electrica utilizat de o pompa de caldura genereaza intre 3 si 4 kilowati de caldura regenerabila din aer, ceea ce reprezinta o sporire a eficientei cu 300-400%, conform specialistilor Daikin, lider de piata in tehnologia pompelor de caldura, cu o experienta de peste 90 de ani in proiectarea si fabricarea de tehnologii inovatoare de incalzire si racire. Daikin Romania a inregistrat o dublare a vanzarilor de pompe de caldura in anul fiscal incheiat la 31 martie 2021 comparativ cu anul anterior, iar tendinta ascendenta a vanzarilor continua si in acest an.
Pe masura ce guvernele devin proactive in ceea ce priveste sustenabilitatea pe termen lung si incep sa implementeze strategii pentru atingerea neutralitatii din punct de vedere al emisiilor de carbon, pompele de caldura castiga o cota din ce in ce mai mare din piata de incalzire inclusiv la nivel local. Una dintre cele mai inteligente tehnologii de incalzire disponibile in momentul actual, pompele de caldura asigura cel mai avantajos mix intre eficienta ridicata, cele mai mici costuri de functionare, confort unic si durabilitate.
Pompa de caldura este un echipament de incalzire potrivit pentru instalatii noi si inlocuiri, se poate conecta inclusiv la sistemele de incalzire in pardoseala, ventilo-convectoare sau radiatoare, fiind o solutie de patru ori mai eficienta decat alternativele traditionale. Aceasta poate fi, de asemenea, montata cu un sistem integrat de apa calda menajera sau conectata cu un boiler extern, astfel incat apa calda este mereu disponibila pentru consumator. Pompa de caldura este o solutie optima de climatizare si pentru zonele in care nu exista acces la gaz si poate colecta pana la 75% din energia utilizata din aer si restul din electricitate.
Mai mult, pentru ca aerul exterior sau solul reprezinta mereu o sursa de energie, o pompa de caldura performanta poate sa incalzeasca eficient si in cele mai reci conditii. Sistemul Altherma 3 de la Daikin, de exemplu, care functioneaza cu Bluevolution, cea mai inovatoare tehnologie care utilizeaza agentul frigorific R-32, ofera caldura si apa calda menajera chiar si atunci cand temperatura de afara este de -25 de grade. Pentru ca nu se ard gaze naturale si petrol, se maximizeaza consumul de energie din resurse regenerabile.
„Exista preconceptia potrivit careia pompele de caldura ofera doar agent termic, utilitatea lor fiind restransa la crearea unui mediu placut in casa in timpul sezonului rece. In realitate, insa, instalatia inlocuieste mai multe solutii de climatizare, pentru ca asigura incalzire pe timp de iarna, racoare vara si apa calda menajera tot timpul anului. Piata de pompe de caldura din Romania nu este inca pe deplin exploatata, oferind un potential de crestere pe scara larga. Cifra noastra de afaceri pe segmentul pompelor de caldura s-a dublat in anul fiscal trecut, iar anul acesta am pastrat trendul crescator si inregistram in prezent tot o dublare a vanzarilor, raportat la aceeasi perioada a anului trecut. Poate ca, la prima vedere, investitia initiala intr-o instalatie pusa in functiune de pompa de caldura este una considerabila, insa, acesti bani vor fi economisiti in scurt timp datorita facturilor reduse lunar la energia electrica. Noi, la Daikin, avem grija ca solutiile noastre de incalzire sa fie concepute dupa cele mai ridicate standarde pentru a asigura un confort absolut, o inalta eficienta energetica si un control intuitiv, direct de pe smartphone”, spune Daniel Vasile, Managing Director Daikin Romania.
 
Pompa de caldura poate inlocui cu succes atat o centrala termica pe gaz, cat si un cazan pe lemne
Dincolo de contextul viziunii strategice pe termen lung adoptate de Comisia Europeana privind impactul asupra climei, in Romania un stimul important pentru cresterea cererii de pompe de caldura este reprezentat de inlocuirea centralelor termice pe lemne care, pe langa faptul ca sunt foarte raspandite, genereaza un disconfort ridicat utilizatorilor intrucat necesita alimentare manuala, de cele mai multe ori permanenta. Pompa de caldura poate inlocui cu succes atat o centrala termica pe gaz, cat si un cazan pe lemne. Mai mult, cei care isi renoveaza locuinta si vor sa inlocuiasca centrala termica veche pot pastra si radiatoarele existente daca doresc.
Ceea ce diferentiaza o pompa de caldura de o centrala termica, de exemplu, este modul in care este generata caldura, nu modul in care este distribuita. Astfel, in loc sa arda combustibil pentru a genera caldura, o pompa de caldura utilizeaza un proces de evaporare si condensare a agentului frigorific. Strict tehnic, pompa de caldura este un echipament care extrage energia disponibila din sol sau din aer, o ajusteaza si o elibereaza in alta parte, la temperatura dorita sau necesara pentru a produce agent termic sau apa calda menajera.
Principalul criteriu in alegerea sistemului de incalzire potrivit tine de tipul de locuinta si de instalatia de incalzire existenta. Pentru locuinte noi, cladiri eficiente din punct de vedere energetic si inlocuirea sistemelor de incalzire electrice, pompele de caldura aer-apa de temperaturi scazute vor oferi incalzire, apa calda si racire optionala, iar pompele de caldura aer-aer, cunoscute in mod uzual ca aparate de aer conditionat, sunt o optiune usor de instalat, cu investitii reduse. Pompele de caldura cu sursa geotermala sunt o optiune extrem de eficienta si rentabila pentru locuintele noi, in care instalarea poate fi efectuata alaturi de alte lucrari de constructie, fara prea multe modificari.
Pompele de caldura aer-apa de temperaturi ridicate sunt ideale pentru conectarea la un sistem de conducte existent si la radiatoare mai vechi, care functioneaza la temperaturi mai ridicate decat sistemele de incalzire moderne. Recomandarea specialistilor Daikin pentru cei care renoveaza o locuinta si trebuie sa inlocuiasca o centrala termica de generatie veche este sa opteze pentru o pompa de caldura hibrida. Spre exemplu, Daikin Altherma Hybrid economiseste pana la 35% mai multa energie in comparatie cu o centrala termica pe gaz in condensare. Practic ea combina tehnologia pompelor de caldura aer-apa cu o centrala termica pe gaz in condensare si garanteaza cea mai ridicata eficienta. De asemenea, utilizeaza tehnologia de condensare pentru a furniza incalzire si apa calda de consum cu 10-15% mai eficient decat centralele termice pe gaz in condensare. Iar datorita designului compact, pompa de caldura hibrid Daikin Altherma necesita un spatiu minim de instalare, integrand perfect conductele si radiatoarele existente.
Nu in ultimul rand, politici precum liberalizarea preturilor la energie pot influenta pozitiv cererea si piata pompelor de caldura din Romania. Foarte importanta este si eliminarea stimulentelor pentru combustibili fosili. In prezent, de aceste stimulente beneficiaza diferite sisteme de incalzire in detrimentul pompelor de caldura, deoarece sunt sisteme mai accesibile, iar tehnologiile ce folosesc energii regenerabile au nevoie de conditii de concurenta echitabile. Decalajul dintre preturile actuale ale energiei electrice si gazelor din multe state membre este prea mare pentru a face pompele de caldura accesibile tuturor cetatenilor europeni.
Instalarea, modernizarea sau inlocuirea unor instalatii complexe HVAC-R cu sisteme de pompe de caldura poate fi o masura de scadere a costurilor si pentru multi proprietari de spatii, in contextul economic actual. Deja unele tari, precum Austria, Slovenia, Croatia si Franta, ofera subventii pentru a sprijini dezvoltatorii si proprietarii de afaceri sa-si transforme cladirile in spatii mai ecologice si mai conforme. Proiectate special pentru a incalzi o gama larga de spatii, inclusiv hoteluri, spitale, cladiri de birouri, centre comerciale si instalatii industriale, pompele de caldura Daikin cu R-32 si cu potential de incalzire globala (GWP) scazut pot satisface cereri de incalzire si racire care variaza intre 4 si 18 kilowati, iar la folosirea unui sistem de tip “cascada” se pot ajunge si la capacitatii de peste 100 kilowati.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter