Omenirea va genera, pana la finalul acestui an, peste 61,3 de milioane de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), din care doar 18% vor fi tratate si reciclate in mod corespunzator, atrage atentia o asociatie de profil, intr-un comunicat de presa transmis, joi, AGERPRES.
Intreaga cantitate estimata de asemenea deseuri este mai mare de 15 ori decat greutatea Palatului Parlamentului din Bucuresti, care cantareste 4,1 milioane tone si este catalogata drept cea mai grea cladire din lume.
"Conform datelor oficiale, Palatul Parlamentului din Bucuresti cantareste 4,1 milioane de tone si este cea mai grea cladire din lume. Imaginati-va acum un munte de deseuri de echipamente electrice, de 15 ori mai greu. Atat va genera omenirea in acest an, ceea ce inseamna cu 3,9 milioane de tone DEEE-uri mai mult ca in 2021, cand s-au generat 57,3 milioane de tone. Progresul tehnologic, trendurile, pretul tot mai mic al acestor produse, cresterea nivelului de trai, supraconsumul si optiunile limitate de reparatie ii fac pe oameni sa arunce repede produsele electrice si electronice vechi, stricate sau mai putin performante. In medie, cantitatea de DEEE-uri aruncata creste de la un an la altul cu 2 milioane de tone si va ajunge in anul 2030 la nu mai putin de 70 de milioane de tone", a explicat Cristian Pocol, presedintele Asociatiei Respo DEEE.
Estimarile organizatiei arata ca doar 18% dintre aceste deseuri vor fi tratate si reciclate in mod corespunzator, in conditiile in care peste 50 de milioane de tone deseuri electrice sunt aruncate la gunoi, arse sau comercializate ilegal, in 2023.
"Doar 17,4% din cele 61,3 milioane de tone de deseuri, care reprezinta un amestec de substante nocive si materiale pretioase, vor fi colectate, tratate si reciclate in mod corespunzator la nivel global. Restul de 50,6 milioane de tone vor fi fie aruncate la groapa de gunoi, arse sau comercializate ilegal si tratate intr-un mod nestandardizat, fie pur si simplu depozitate in gospodarii. Sa tinem cont ca aceste deseuri contin elemente chimice periculoase pentru mediu si sanatatea oamenilor, dar si elemente care pot fi recuperate si reutilizate pentru productia altor echipamente", a declarat Pocol.
Potrivit sursei citate, desi Europa este lider mondial in reciclarea DEEE-urilor, doar 54% dintre deseurile electrice sunt raportate oficial ca fiind colectate si reciclate, asta in timp ce practica reciclarii acestor deseuri este complet straina in SUA, China sau India.
In prezent, Norvegia este tara din Europa care produce cele mai multe deseuri electrice, respectiv 26 kg/cap de locuitor, potrivit unui studiu efectuat de Global E-waste Monitor. Pe locul secund se afla Marea Britanie, cu 23,9 kg de DEEE-uri/cap de locuitor, iar pe pozitia a treia se claseaza Elvetia, cu 23,4 kg/cap de locuitor.
Romania se situeaza pe locul 21 in Europa, cu 7 kilograme de DEEE generate pe cap de locuitor, insa rata reciclarii nu depaseste 25%, cu toate ca norma impusa de Uniunea Europeana este de 65% pentru colectare si de 80% pentru tratare si reciclare, noteaza Respo DEEE.
Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) inseamna orice echipament care functioneaza pe baza de curent electric, indiferent ca este legat la retea sau foloseste o baterie, care nu mai indeplineste functia pentru care a fost construit. Acestea nu trebuie depozitate in casa, spre pastrare, si nici aruncate la gunoiul menajer. DEEE-urile includ: echipamente de transfer termic, ecrane, monitoare si televizoare, lampi, echipamente electrice de mari dimensiuni, cele de mici dimensiuni, echipamente informatice si echipamente de dimensiuni mici pentru comunicatii electronice.
In Romania, oamenii pot preda spre reciclare aceste tipuri de deseuri comandand telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, in care, odata primita la domiciliu sau la orice alta adresa mentionata, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmand ca aceasta cutie sa fie preluata de catre specialisti si transportata spre centrele de reciclare.
Asociatia Respo DEEE a fost infiintata in iunie 2019, cu scopul de a prelua responsabilitatea legala a producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice. Alcatuita din profesionisti cu zeci de ani insumati de experienta in domeniul managementului DEEE, organizatia are misiunea sa functioneze raspunzand nevoilor actuale ale pietei si sa aduca solutii sustenabile si corecte membrilor sai. Pentru informatii suplimentare, click aici!