RO EN
Košík je prázdný

FLS SA: Crestere afaceri cu 18% in 2021, datorita proiectelor de iluminat public

Flash Lighting Services (FLS) SA, lider de piata in proiectarea, construirea si gestiunea sistemelor de iluminat inteligent, a realizat o cifra de afaceri de 31 milioane de lei in primele sase luni din 2021, in contextul majorarii investitiilor locale in iluminatul public si al noilor cerinte de eficienta energetica. Tendinta ascendenta din acest sector se va mentine si in perioada urmatoare, context in care conducerea FLS mizeaza pe un business de 100 de milioane de lei in 2021, in crestere cu 18% fata de nivelul de 87 milioane de lei realizat in 2020.
"Atat in 2020, cat si in 2021 au avut loc schimbari semnificative in piata echipamentelor de iluminat, modificari fara precedent in ultimii 25 de ani. Din cauza crizei sanitare si a masurilor impuse, cererea din domeniul constructiilor de birouri a avut cea mai mare scadere, cu pana la 80%. O contractie importanta a venit si in zona industriala, pentru constructii noi si implementarea masurilor de eficienta energetica pentru infrastructura industriala. Pentru piata spatiilor de depozitare se inregistreaza o crestere a cererii, dar in special pentru sisteme de iluminat ieftine. Aceasta tendinta vine si din intelegerea diferita a scopurilor atat pentru constructor, cat si administrator. In zona publica a fost o crestere importanta a pietei in 2020, fiind an electoral, si atentia decidentilor a fost mai mult aplecata spre lucruri care «se vad», o tendinta ce se manifesta oriunde in lume. De asemenea, in prima parte a anului 2021 am observat o efervescenta de cereri pe acest segment, urmand ca efectele economice sa se vada in a doua parte a anului, dar si in anii viitori", a precizat Dan Vatajelu, directorul general al FLS SA.
In 2020, compania a asigurat serviciul de iluminat pentru peste 2,55 milioane de locuitori din Alba Iulia, Botosani, Brasov, Calarasi, Craiova, Galati, Iasi, Orastie, Sacele, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Targu-Jiu si Tulcea. "Am semnat un contract de concesiune a serviciului de iluminat public in Fagaras, care a avut anul trecut o perioada de varf a investitiilor, iar in Sibiu am incheiat un contract de delegare a serviciului de iluminat public. Un alt proiect a fost dezvoltat impreuna cu Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere Regionala Bucuresti, respectiv iluminatul pentru tunelul de pe Transfagarasan. Pentru 2020 putem mentiona, de asemenea, punerea in functiune a iluminatului pentru stadionul Steaua la nivelul solicitat de FIFA, pentru meciuri internationale. Anul 2021 a venit cu proiecte de eficienta energetica pentru iluminat public in mai multe orase din tara, respectiv Targu-Jiu, Tulcea si Topoloveni. De asemenea, am semnat contractul pentru sistemul de supraveghere antiefractie cu detectie si supraveghere video pentru Aeroportul Brasov, proiect ce este in curs de implementare", a mai spus managerul FLS SA.
Potrivit lui Dan Vatajelu, cea mai mare cerere provine, insa, din zona iluminatului public stradal pentru autoritatile publice locale. "Este rezultatul finantarilor din fonduri europene, masura 3.1.C. Eficienta energetica pentru iluminat public din Programul Operational Regional (POR 2014-2020), in valoare de 170 de milioane de euro si Programul de Finantare pentru eficienta energetica in iluminatul public sustinut de Administratia Fondului de Mediu (AFM), in valoare de 60 de milioane de euro pentru 2021", a precizat managerul.
 
Obiective de dezvoltare interna si extinderea pe segmentul smart city
Obiectivele stabilite pe termen scurt la nivelul FLS SA sunt reprezentate de consolidarea pozitiei de lider in domeniul serviciilor publice de iluminat, cresterea competentelor personalului si dezvoltarea echipei, pentru a face fata digitalizarii domeniului. Pe termen lung, focusul va fi pe pozitionarea Flash Lighting Services ca cea mai inovatoare companie in domeniul iluminatului din Romania, cu accent pe aplicatii de tip smart city si eficienta energetica. "Avem deja planificata lansarea unor solutii inovative pentru orase in urmatoarele 4 luni, cu studii de caz documentate si confirmate. Solutiile sunt gandite in scopul cresterii gradului de digitalizare si control asupra consumurilor energetice, dar si pentru gestionarea inteligenta a sistemelor de iluminat", a explicat Dan Vatajelu.
Potrivit managerului, perspectivele de dezvoltare a pietei de iluminat se impart in doua segmente, ce vor avea dinamici diferite: segmentul privat si cel public.
"In cel privat, convulsiile pietei dupa criza sanitara si schimbarea obiceiurilor in utilizarea spatiilor comune vor avea un impact semnificativ in zona de birouri, dar si HoReCa. Totodata, cresterea competitivitatii, necesitatea scaderii consumurilor specifice de energie si digitalizarea vor impinge industria spre adoptarea de masuri. Una dintre cele de luat in seama este si eficienta energetica. In segmentul public, Comisia Europeana va solicita ca obligatorii criteriile de achizitii publice ecologice in perioada urmatoare si vom avea rezultate vizibile in acest sens. In Romania, recomandarile nu sunt suficiente, majoritatea incearca sa ocoleasca cerintele obligatorii, insa programele de finantare europeana PNNR, POR si cele guvernamentale AFM, investitii CNI si posibil PNDL 3 vor crea premisele unei cresteri a cererii pe aceste segmente.
Pe scurt, putem avea cladiri mai eficiente energetic, sustenabile cu sisteme digitalizate, dar totul depinde de beneficiar, sa inteleaga aceste cerinte si beneficiile pe care le aduc. Din pacate, in perioada urmatoare, din cauza lipsei de cunostinte si pe baza controlului inexistent la punerea pe piata a produselor de iluminat, vom asista la cresteri ale vanzarilor pentru produse de iluminat neconforme si de calitate indoielnica, ce vor specula lacunele mai sus mentionate", a subliniat reprezentantul FLS SA.
Tot la capitolul dificultati, Dan Vatajelu indica concurenta neloiala de pe piata, lipsa de expertiza si cunostinte in domeniu a personalului implicat si trucarea procesului de achizitii publice, in timp ce digitalizarea si introducerea tehnologiilor inteligente sunt considerate principalele provocari ale perioadei ce urmeaza.
***
Flash Lighting Services SA are o experienta de peste doua decenii in asigurarea de servicii de iluminat public pentru administratiile publice si comunitatile mari din toate zonele Romaniei. In aceasta perioada, compania a gestionat peste 120.000 de puncte luminoase stradale conform Licentei clasa I, emisa de ANRSC. Societatea este specializata in proiectarea si implementarea de sisteme de iluminat, sisteme de semaforizare si management al traficului, retele electrice de joasa tensiune, automatizari, sisteme de tele-management, are sediul in Bucuresti si o retea de echipe operationale localizate in Bucuresti, Brasov, Sibiu, Fagaras, Alba Iulia, Craiova, Targu Jiu, Calarasi, Tulcea, Galati, Iasi si Botosani.
Principalele marci de produse in portofoliu sunt Philips, Schreder, Interact Signify, Zumtobel, LEC Lyon, Ledvance, Lacroix City, La Semaforica, FlashNet, TM Technologies, Eaton, Novatilu, MK Illumination, Blachere. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter