RO EN
Košík je prázdný

E-acumulatori.ro: Piata de energie regenerabila va creste accentuat in urmatorii ani

Uniunea Europeana are obiective ambitioase legate de cresterea cotei de energie din surse regenerabile, ca parte a strategiei sale de a-si scadea drastic emisiile de carbon pana in 2050. Astfel, scopul UE este ca energia sa regenerabila sa reprezinte un procent de 20% pana in 2020 si cel putin 32% pana in 2030. In acest sens, impulsioneaza toate statele membre sa ia masuri si actiuni pentru incurajarea trecerii la energie verde. Conform datelor publicate de Eurostat la inceputul acestui an, Romania se afla pe locul 7 in UE in ceea ce priveste ponderea energiei verzi in consumul final, iar autoritatile locale au afirmat ca eficienta energetica a Romaniei este prioritate nationala. In acest context, piata romaneasca de sisteme fotovoltaice a evoluat pozitiv in 2019, in special in zona industriala si B2B, potrivit lui Dan Tudose, Managerul E-acumulatori.ro, una dintre cele mai mari platforme online de comercializare a sistemelor fotovoltaice.
E-acumulatori.ro este un business de familie, inceput in 2002 si dezvoltat puternic din 2009. Din portofoliul companiei fac parte 30.000 de produse, inclusiv marcile Panasonic, Enersys, LG, Renusol, Legrand, Eaton etc.
Interviu cu Dan Tudose (47 de ani), managerul E-acumulatori.ro din anul 2009.
 
- Cum credeti ca va evolua piata de sisteme fotovoltaice, in contextul actual?
- Piata locala a cunoscut clarificarea si reglementarea unui nou concept: prosumatorul - micul producator de energie care poate livra surplusul in reteaua nationala. In raportul sau de monitorizare a pietei, publicat periodic, ANRE a introdus, anul trecut, si un capitol dedicat energiei cumparate de furnizorii de ultima instanta de la prosumatori. Volumul vandut de acestia este inca mic, dar se poate observa ca urmeaza o tendinta ascendenta. Cu toate acestea, piata de sisteme fotovoltaice pentru zona rezidentiala nu a evoluat la potentialul adevarat, in mare parte din cauza intarzierilor si amanarilor Programului Casa Verde Fotovoltaice, derulat prin Agentia Fondului de Mediu. Nici in acest moment, nu avem date concrete de incepere a aprobarii dosarelor inscrise in program si de incepere a instalarilor propriu-zise. Odata cu deblocarea acestui program, si amplificarea reglementarilor pentru racordarea prosumatorilor la retea, dar si implementarea strategiilor de tip Smart City si a altor programe promise de autoritati pentru cresterea eficientei energetice, ne asteptam ca piata romaneasca de energie din surse regenerabile sa cunoasca o crestere semnificativa in urmatorii 2-3 ani.
 
- Care sunt principalele probleme pe care le intampinati in derularea activitatii?
- Asemeni tuturor jucatorilor locali, la nivel macro, principalele probleme cu care ne confruntam sunt lipsa predictibilitatii mediului economic si influenta deciziilor politice asupra investitiilor companiilor. In mod particular, suntem afectati si de blocarea sau lipsa implementarii programelor de stimulare/ subventie a instalarii de sisteme fotovoltaice. In momentul in care autoritatile din domeniu anunta demararea unor programe menite sa incurajeze trecerea la surse de energie regenerabile, este normal sa putem facem previziuni de business si, mai ales, investitii in echipamente de ultima generatie sau in pregatirea specialistilor nostri. Dar, cand aceste programe sunt blocate sau ajung sa nu mai fie implementate, se resimte efectul si in business, dispare predictibilitatea si, in mod evident, exista o stagnare a pietei la nivel general. 
Un alt aspect important de punctat este dificultatea in obtinerea documentatiilor si avizelor atat pentru a deveni prosumator, cat si pentru instalarea statiilor de incarcare ale vehiculelor electrice. Noi oferim consultanta clientilor pe toate aceste paliere, pentru a le usura accesul la solutiile de energie regenerabila, dar aprobarile se obtin, inca, intr-un interval de timp foarte mare, ceea ce intarzie considerabil beneficiul de a fi eficient energetic. 
 
- Cum evolueaza business-ul E-acumulatori.ro in aceasta perioada?
- Deoarece suntem mereu la curent cu noile tendinte din piata si investim constant atat in calitatea produselor pe care le vindem, cat si in dezvoltarea profesionistilor alaturi de care lucram si instalam sisteme complexe de energie verde, cifra de afaceri a E-acumulatori s-a majorat de la an la an. Am inregistrat o crestere de aproximativ 10% a cifrei de afaceri in 2019 comparativ cu 2018, iar in 2020 previzionam o crestere de minim 25% a cifrei de afaceri. Aceasta evolutie se va datora implementarii Programului Casa Verde Fotovoltaice, derulat de AFM, cresterii generale a nivelului pietei de profil, dar si majorarii numarului de clienti, atat persoane fizice, cat si companii. Observam un interes din ce in ce mai crescut al companiilor pentru optimizarea costurilor si micsorarea amprentei asupra mediului inconjurator prin alegerea sistemelor de energie verde. 
 
- Cum credeti ca va influenta programul Casa Verde vanzarile companiei din acest an?
- In acest moment, estimam ca 10% din cresterea cifrei de afaceri va fi datorata Programului Casa Verde Fotovoltaice. Cu toate acestea, avand in vedere istoricul programului si lipsa de date concrete privind analiza dosarelor si inceperea instalarii propriu-zise a panourilor fotovoltaice, am inclus in planul nostru de afaceri si variante de rezerva pentru a ne asigura o crestere consistenta in 2020.
 
- Care sunt principalele marci/ tipuri de produse comercializate si ponderea acestora in totalul vanzarilor?
- Avem patru categorii mari de produse pe care le acoperim, dar credem cu tarie ca exista un potential inca neatins pe piata din Romania pentru instalarea si producerea de sisteme de energie verde. Tocmai de aceea, principala noastra directie este zona de energie regenerabila, prin instalarea de sisteme fotovoltaice B2C si B2B si marirea infrastructurii de incarcare a vehiculelor electrice. Ne concentram pe a furniza companiilor si utilizatorilor industriali eficienta energetica, diminuarea costurilor operationale si un impact mai mic asupra mediului inconjurator. 
Prin cele patru mari arii in care oferim solutii complete si echipamente de calitate, anume Energie Verde, Baterii si Acumulatori, Sisteme UPS si Electrice Generice, ne dorim sa oferim clientilor persoane fizice si companii puterea de a lua decizii informate si de a-si produce si consuma energia local. 
 
- Ce prevede strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul urmator?
- Ne dorim sa implementam in Romania solutii si echipamente de energie sustenabila de cea mai inalta calitate, care sa produca un impact cu adevarat pozitiv in viata si afacerea fiecarui client. Tocmai de aceea, ne-am format o echipa de oameni profesionisti, cu experienta si pasionati de energia verde. Cu ajutorul acestora, vom oferi consultanta specializata pe tot parcursul decizional de alegere, achizitie si mentenanta al sistemelor de energie regenerabila si un proces de instalare rapid, eficient si sigur, astfel incat fiecare client sa poata vedea concret si imediat beneficiile solutiilor noastre. Ne vom concentra directiile strategice pe a ajuta companiile sa-si reduca costurile operationale, indiferent daca vorbim de consumatori industriali, cladiri de birouri, parcari publice, hale sau mediul agricol (sere sau ferme eficiente energetic). In zona de B2C, ne dorim sa incurajam cat mai multi clienti sa devina prosumatori, atat prin instalarea sistemelor fotovoltaice, cat si prin instalarea statiilor de incarcare ale masinilor electrice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter