RO EN
Košík je prázdný

E-acumulatori.ro: Pandemia a grabit trecerea catre utilizarea de energie verde

Intr-un context in care lumea se indrepta deja spre sustenabilitate, din dorinta de a-si micsora impactul asupra mediului inconjurator, pandemia a accelerat trecerea catre energia verde. Practic, un numar tot mai mare de companii au inceput sa-si doreasca sa-si reduca amprenta de carbon, sa castige mai multa independenta energetica si sa-si scada costurile fixe, spune Dan Tudose, manager E-acumulatori.ro, furnizor de produse dedicate independentei energetice. In consecinta, in ultima perioada piata de instalatii si echipamente specifice a inregistrat o crestere importanta, sistemele fotovoltaice pentru uz rezidential - atat cele ongrid (conectate la retea), cat si cele offgrid (100% independente, cu stocare de energie) - fiind vedetele acestor luni.
Tendinta de dezvoltare a pietei de energie din surse regenerabile se va mentine si in anii urmatori.
"Pentru viitor, la nivel general, estimam o crestere a numarului de orase smart, care vor integra atat solutii de folosire a energiei regenerabile, cat si tehnologie de ultima generatie. Iar in aceste orase, un rol important il vor avea cladirile verzi, care vor fi acoperite de sisteme fotovoltaice si care vor contribui in mod direct la scaderea emisiilor de carbon, atat prin eficienta energetica, cat si prin design minimalist si integrarea materialelor de constructie eco. Mai mult, orasele viitorului vor include vehicule electrice, care se pot incarca usor pe timpul zilei din parcari cu panouri fotovoltaice, dar si tehnologii care vor conecta toate aceste solutii intre ele pentru a face viata oamenilor mai usoara si mai sustenabila", a precizat Dan Tudose.
In acest context, dublat tendinta de scumpire a energiei electrice, managerul E-acumulatori.ro considera ca domeniul energiei sustenabile va cunoaste o crestere exponentiala, sistemele verzi fiind singurele variante rapide de implementat si cu un timp scurt de amortizare. "Preconizam o crestere constanta de 25% pentru urmatorii 5 ani, stimulata de interesul ridicat al consumatorilor individuali si industriali, dar si de programele de finantare lansate de stat. Altfel, prioritatile noastre, pe termen mediu, vor ramane promovarea energiei regenerabile si oferirea de solutii clientilor nostri care sa-i ajute sa devina independenti energetic si sa-si scada costurile cu facturile de energie. In acelasi timp, ne vom concentra pe dezvoltarea relatiilor cu partenerii nostri, marirea echipei si mentinerea cotei de piata", a explicat reprezentantul E-acumulatori.ro.
 
 
Crestere de 60% a cifrei de afaceri
In contextul favorabil al pietei, cifra de afaceri a companiei a crescut, in primele sase luni din 2021, cu 60% raportat la aceeasi perioada a anului 2020. Cresterea a venit in parte pe fondul interesului tot mai mare acordat de consumatorii individuali si industriali pentru energia din surse regenerabile, precizeaza Dan Tudose. Avand in vedere consolidarea pietei si aparitia tot mai multor surse de finantari pentru persoane fizice si companii, managerul estimeaza ca business-ul va continua sa creasca pana la finalul anului in curs, atat pe segmentul rezidential, cat si pe cel corporate.
"Credem in continuare, cu tarie, in potentialul Romaniei de a deveni un jucator competitiv in domeniul energiei regenerabile si, din acest motiv, continuam sa sustinem proiectele EFdeN si Free Miorita. Proiectele realizate de aceste asociatii promoveaza si incurajeaza productia de energie regenerabila prin inovarea de solutii moderne si crearea de sisteme complexe si eficiente de sustinere energetica solara cu ajutorul sistemelor fotovoltaice si cele de stocare energetica. Cele doua organizatii non-profit au in portofoliu proiecte de case solare si solutii de energie regenerabila concepute de studenti si ingineri romani premiati in ultimii zece ani la cele mai relevante concursuri internationale de arhitectura si eficienta energetica", a adaugat Dan Tudose.
 
Echipamente pentru constructii, agricultura si mobilitate electrica
E-acumulatori pune la dispozitia consumatorilor individuali si industriali o gama variata de echipamente si sisteme fotovoltaice, de la producatori de top precum Jasolar, Longi, Fronius, Renusol, Mounting Systems, Ultracell, Legrand etc.
"In ultimul an, pe fondul cresterii pietei de sisteme fotovoltaice, am observat si cresteri semnificative in cererile pentru marcile care produc echipamente verzi. Am observat, de asemenea, un interes tot mai crescut pentru energia regenerabila atat din partea utilizatorilor individuali, cat si a companiilor. Daca in primul caz vorbim de produse de tip DIY sau sisteme fotovoltaice mici pentru cabane, locuinte izolate si rulote sau imbunatatirea locuintelor, companiile doresc electrificarea flotelor si instalarea sistemelor fotovoltaice pe acoperisurile halelor", a explicat managerul E-acumulatori.ro.
In perioada urmatoare, compania va introduce pe piata si sisteme AGRI-fotovoltaice si HIDRO-fotovoltaice, care presupun folosirea suprafetelor de teren atat pentru productia de energie, cat si pentru productia agricola - folosirea luciului de apa, in scop de producere a energiei electrice.
"Pe langa sistemele fotovoltaice, noi credem si sustinem foarte mult extinderea infrastructurii pentru masinile electrice. Aceste sunt prezente in numar tot mai mare in Romania. Desi mai avem loc considerabil de crestere, piata este fragmentata, intr-o stare incipienta si cu multi jucatori, reteaua de incarcare arata mai bine anul acesta, fata de anul trecut. Observam un ritm de crestere de aproape 100% de la an la an. Astfel ca va fi din ce in ce mai important atat pentru consumatorii individuali, cat si pentru companii sa instaleze statii de incarcare a masinilor electrice. In acest sens, credem ca parcarile viitorului vor fi parcarile acoperite de panouri fotovoltaice. Site-ul E-acumulatori.ro pune la dispozitia consumatorilor individuali si industriali si un sistem complet de consultanta, finantare si executie pentru aceste tipuri de parcari si preconizam o crestere a pietei si in aceasta arie", a mai precizat Dan Tudose.
 
 
 
Principalele probleme: lipsa de predictibilitate economica si politicile publice
Potrivit managerului, principalele probleme cu care se confrunta sunt lipsa predictibilitatii mediului economic si influenta deciziilor politice asupra investitiilor companiilor, provocari cu care se confrunta intregul mediu de afaceri. "In mod particular, suntem afectati si de blocarea sau lipsa implementarii programelor de stimulare/ subventie a instalarii de sisteme fotovoltaice. In momentul in care autoritatile din domeniu anunta demararea unor programe menite sa incurajeze trecerea la surse de energie regenerabile, este normal sa putem facem previziuni de business si, mai ales, investitii in echipamente de ultima generatie sau in pregatirea specialistilor nostri. Dar, cand aceste programe sunt blocate sau ajung sa nu mai fie implementate, se resimte efectul si in business, dispare predictibilitatea si, in mod evident, exista o stagnare a pietei la nivel general", spune Dan Tudose.
Managerul isi doreste ca autoritatile sa aprobe, astfel, un nou program Casa Verde pentru persoane fizice, cresterea beneficiilor pentru prosumatori prin compensarea cantitativa (in prezent prosumatorii pot livra 100 kWh si consuma doar 30 kWh cand au nevoie), demararea programului Electric-UP pentru companii, iar Rabla-Plus sa includa si furnizarea/ instalarea de statii de incarcare pentru cumparatorii de masini electrice noi cu un cost de pana la 1.000 de euro, pe baza de voucher.
***
E-acumulatori.ro este un business de familie, inceput in 2002 si dezvoltat puternic din 2009. Astazi, din portofoliul companiei fac parte peste 30.000 de produse dedicate independentei energetice atat pentru consumatorii individuali, cat si pentru cei industriali.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter