Porr Construct, filiala locala a grupului austriac de constructii PORR, va realiza lucrarile de executie a tunelului ELI-NP, parte a proiectului de extindere a ariei experimentale a proiectului ELI-NP catre cladirea reactorului nuclear. Valoarea contractului, atribuit prin licitatie publica, este de circa 3,2 milioane de euro, durata de implementare a proiectului fiind de 14 luni, respectiv pana la finele anului 2017. Beneficiarul investitiei este reprezentat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", lucrarile urmand a fi derulate pe strada Reactorului nr. 30, din Magurele (judetul Ilfov). Conform caietului de sarcini, Porr Construct va trebui sa intocmeasca documentatiile tunelului, sa realizeze proiectul tehnic (Pth + CS) si detaliile de executie (DE), sa obtina toate avizele necesare elaborarii fazelor de proiectare, respectiv sa obtina autorizatiile de construire si de organizare a santierului, precum si sa realizeze lucrarile efective si sa asigure serviciile de asistenta tehnica pe intreaga perioada de executie.
Finantarea proiectului este asigurata din fonduri europene, prin Programul Operational "Competitivitate" (POC) pentru asistenta structurala si se deruleaza prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).
La inceputul lunii februarie 2016, Comisia Europeana a aprobat un nou calendar pentru realizarea lucrarilor de constructie si instalarea echipamentelor necesare in cadrul ELI-NP, precum si includerea unor lucrari de constructii auxiliare in a doua faza de implementare si achizitia unor echipamente suplimentare destinate activitatilor de cercetare stiintifica. Implementarea proiectului ELI-NP a fost impartita in doua faze inca de la debutul acestuia.
Decizia de amendare a proiectului, aprobata de comisarul european Corina Cretu in luna februarie 2016, se refera la lucrarile prevazute a fi realizate in cadrul primei etape de executie. Aceasta este cuprinsa pentru finantare in perioada de programare 2007-2013, cu o valoare totala a cheltuielilor eligibile de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din FEDR. Faza a doua a proiectului de cercetare ELI-NP este prevazuta pentru finalizare in anul 2018 si are o valoare totala a cheltuielilor eligibile de 174,5 milioane euro, din care 148 milioane de euro prin FEDR.
***
ELI-NP este un proiect de cercetare pan-european, gazduit de Cehia, Romania si Ungaria, al carui scop este sa promoveze cercetarea nationala si europeana prin crearea unei infrastructuri de reputatie internationala, deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul intreprinderilor.
ELI-NP este parte a proiectului "Extreme Light Infrastructure", care a fost identificat in 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI) drept unul dintre proiectele de infrastructura de cercetare de inalta prioritate pentru Europa. Obiectivul reprezinta cel de-al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere, in aprilie 2011 Comisia Europeana aproband deja o finantare in valoare de 236 milioane de euro pentru primul pilon al ELI, in Cehia.