RO EN
Košík je prázdný

PARLAMENT: Lucrarile de pana la 100.000 de euro vor fi atribuite direct

Recent, la data de 5 iunie 2013, Camera Deputatilor – in calitate de for legislativ decizional – a adoptat legea privind aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 77/2012, ce modifica normativul aferent achizitiilor publice (OUG nr. 34/2006), in timp ce Senatul Romaniei avizase favorabil noul proiect inca din luna februarie 2013. Potrivit acestuia,  autoritatile publice – reprezentate de primarii, consilii judetene sau diverse institutii locale sau centrale, in calitate de autoritati contractante - vor avea posibilitatea sa acorde contracte in mod direct, fara licitatie, in limita sumelor de 30.000 de euro pentru achizitia de produse si servicii si de 100.000 de euro in cazul lucrarilor. In schimb, regiile autonome si companiile de stat nu mai sunt inscrise ca autoritati contractante, fiind astfel exceptate de la aplicarea noilor reguli privind achizitiile publice. De asemenea, legiuitorul a eliminat obligativitatea ca, pentru achizitiile mai mari de 5.000 de euro, autoritatile contractante sa transmita o notificare in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP), precum si prevederea care elimina din licitatii asa-numitele „servicii necuantificabile“, asociate contractelor de consultanta. Pentru a se aplica, noul act normativ – ce contine, in esenta, acest amendament propus de unul dintre partidele coalitiei aflate la guvernare – trebuie sa fie promulgat de Presedintie, care insa a fost notificata sa respinga legea respectiva, de catre principalul partid din opozitie, pe considerentul ca in acest fel se favorizeaza unele grupuri locale de interese. In schimb, oficialii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham) considera ca masura va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, presedintele AmCham Romania subliniind, in cadrul unui comunicat, ca „pe fondul crizei economice si al restrangerii creditarii, aceasta majorare a pragului pentru achizitiile publice directe ar trebui sa contribuie la coerenta derularii contractelor cu autoritatile publice si la cresterea absorbtiei fondurilor europene, deoarece in implementarea proiectelor finantate din aceste fonduri este respectata legislatia nationala in domeniul achizitiilor publice“. De asemenea, conducerea biroului de consultanta KPMG Romania, prin intermediul Danielei Nemoianu, Executive Partner al organizatiei, explica faptul ca o astfel de masura a fost "indelung asteptata si benefica sectorului public si mediului de afaceri”. „Ridicarea pragurilor de contractare, in conditii de transparenta si responsabilizare a autoritatilor implicate si a decidentilor, este de natura sa accelereze cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si sa flexibilizeze, prin eficienta si simplificare, procedurile de achizitii publice", a mai aratat Daniela Nemoianu.
***
Conform unor date statistice prezentate de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), ponderea procedurilor de achizitie publica cu valori de pana la 30.000 de euro ar fi de 17% din total, iar ca valoare ar reprezenta 0,97% din suma achizitiilor publice. Simplificarea este, in acest caz, binevenita pentru mediul de afaceri, mai ales ca, potrivit amendamentului acceptat de legiuitor, schimbarea art. 19 din OUG nr. 77/2012 cu urmatorul continut: "Autoritatea contractanta achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei, estimata conform prevederilor sectiunii a doua a prezentului capitol, nu depaseste echivalentul in lei a 30.000 euro exclusiv TVA pentru fiecare achizitie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro exclusiv TVA pentru fiecare achizitie de lucrari, in conditiile in care achizitia se realizeaza pe baza de document justificativ" este de natura sa dinamizeze procesul de contractare. Pentru a consulta varianta OUG nr. 77/2012 publicata de ANRMAP, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter