RO EN
Košík je prázdný

ROMANIA 2036: Infrastructura rutieră poate contribui la PIB cu 90 miliarde euro

Prin documentul programatic „Romania, a zecea economie din UE in anul 2036”, ca parte a proiectului „Va Urma” - o platforma ambitioasa ce isi propune ca Romania sa devina a zecea economie a Uniunii Europene pana in anul 2036 -, Consiliul Investitorilor Straini (FIC) propune printre altele, ca obiectiv, cresterea numarului de kilometri de autostrazi cu 2.300 km pana in anul 2036.
„Prin cresterea retelei de autostrazi la un total de 3.000 km (in 2036), infrastructura rutiera a Romaniei va converge spre un nivel comparabil cu cel actual al tarilor dezvoltate din UE, precum Olanda, Austria, Germania sau Belgia. Raportat la populatie, numarul kilometrilor de autostrazi ar trebui sa creasca de la 37,5 km la un milion de locuitori la aproximativ 172 de km la un milion de locuitori, nivel comparabil cu cel al Frantei din anul 2016. Contributia infrastructurii rutiere la cresterea PIB al Romaniei va fi semnificativa in primii 12 ani de la realizarea investitiilor, iar dupa anul 2030 contributia acesteia scade, pe masura ce reteaua de autostrazi se consolideaza si acest sub-pilon isi reduce aportul la cresterea anuala. Reteaua de autostrazi din Romania ar trebui sa se majoreze cu aproximativ 120 kilometri pe an, in perioada 2018-2036, kilometri suplimentari care se vor regasi in cresterea PIB-ului nominal din fiecare an cu valori cuprinse intre 1,6 miliarde euro (la inceputul perioadei) si aproximativ 7 miliarde euro (in perioada cu impact maxim). Cumulat in cei 19 ani analizati, infrastructura rutiera poate contribui la PIB-ul nominal cu pana la 90 miliarde euro. Infrastructura de transport rutier are o contributie semnificativa asupra cresterii economice (cu un impact direct in dezvoltarea unor sectoare precum comertul, industria prelucratoare si turism si asupra cresterii productivitatii) si incluziunii sociale (prin acces rapid la servicii de educatie si sanatate, reducerea disparitatilor dintre regiuni) din Romania”, subliniaza specialistii FIC implicati in proiect.
***
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC numara 130 de companii membre care au impreuna aproximativ 200.000 de angajati, majoritatea romani. Toate companiile membre FIC sunt inregistrate in Romania, platesc taxe statului roman, functioneaza respectand legile tarii si sunt in mare parte conduse de manageri romani. In contextul actual, FIC a creat platforma „Va Urma”, pentru ca „dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romaniei i-a lipsit un tel/ o ambitie precisa care sa coaguleze resursele si energiile societatii in ansamblu. FIC isi doreste ca Romania sa prospere, ca cetatenii ei sa se implice, sa genereze solutii si sa militeze pentru acestea – sa fie ambitiosi. Scopul platformei este sa creeze o ambitie pentru Romania si a plecat de la intrebarea: «Romania, tu ce vrei sa te faci cand vei fi mare?» Obiectul platformei este sa informeze cetatenii cu privire la potentialul Romaniei si la oportunitatile/responsabilitatile lor si sa atraga implicarea cetatenilor. In 2016, Romania era a saptea tara din Uniunea Europeana ca populatie si suprafata si doar a 17-a economie, conform valorii nominale a PIB-ului, de 160 miliarde de euro. In 1996, aceasta a pornit de la un PIB de 29 de miliarde de euro, iar pana in 2016 PIB a crescut de 5,5 ori. Noi credem ca daca toti romanii (atat cei din tara, cat si cei din strainatate) ii vor atribui Romaniei acelasi tel in urmatorii 20 de ani, vom reusi sa devenim a 10-a economie a UE”. Pentru a descarca raportul integral „Va Urma”, cu anexa ce prezinta detalii suplimentare privind metodologia de calcul, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter