In luna octombrie 2016, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA) a transmis catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) documentatia pentru organizarea licitatiei publice ce prevede elaborarea studiului de fezabilitate (SF) si a proiectului tehnic (PT) pentru constructia drumului de mare viteza Bacau - Pascani, sector cu o lungime de 82 km. De asemenea, CNAIR a mai transmis spre validare catre ANAP documentatiile pentru alte cinci proiecte, ce vizeaza elaborarea SF si PT pentru constructia drumurilor de mare viteza Ploiesti - Buzau (65 km), Buzau - Focsani (72 km) si Focsani - Bacau (110 km), precum si pentru executia drumului expres de legatura intre A3 si Aeroportul Henri Coanda (9,3 km) si pentru reabilitarea DN 7C - Transfagarasan (km 44+000 - km 117+000), drum cu o lungime totala de 73 km.
Conform CNAIR, termenul legal pentru finalizarea procesului de verificare a documentatiilor de atribuire de catre ANAP este de 10 zile lucratoare, documentatiile respective fiind transmise in intervalul 30 septembrie - 12 octombrie 2016. Dupa expirarea acestui termen, CNAIR va trebui sa publice, in cel mult trei zile, anunturile de participare in cadrul SEAP.
De asemenea, in prima parte a lunii octombrie a.c., Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), entitate din care s-a infiintat si CNAIR, a desuspendat contractul de revizuire a SF pentru autostrada Targu Mures - Ditrau, semnat cu asocierea formata din societatile Aecom Ingenieria, Consitrans si Search Corporation. Conform Master Planului General de Transport (MPGT) aprobat, acest tronson, parte a autostrazii Targu Mures - Iasi - Ungheni, este cuprins in strategia de dezvoltare a infrastructurii si propus spre finantare prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM). Contractul pentru revizuirea SF a fost semnat in luna mai 2015, fiind suspendat, ulterior, din cauza lipsei sursei de finantare. Data estimata pentru emiterea ordinului de incepere a operatiunilor este stabilita la 30 noiembrie 2016.
La finele lunii septembrie 2016, CNADNR a semnat contractul de supervizare a constructiei soselei de centura a municipiului Satu Mare. Proiectul, in valoare de 2,83 milioane de lei (fara TVA), va beneficia de finantare europeana prin POIM (75%) si de la Guvernul Romaniei (25%). Durata de implementare a contractului este de 51 de luni, acesta fiind atribuit prin licitatie deschisa companiei Consitrans.
In aceeasi perioada, a mai fost semnat contractul de executie pentru constructia soselei de centura a municipiului Stei (judetul Bihor). Traseul are o lungime de 27 km si de desfasoara pe raza localitatilor Stei, Rieni si Beius, avand o durata de executie a lucrarilor de doi ani. Valoarea contractului este de 257 milioane de lei (fara TVA), finantarea urmand a fi realizata din fonduri FEDR (75%) si de la bugetul de stat (25%). Durata de implementare a contractului va fi de 24 de luni pentru executie, la care se adauga alte 24 de luni, ce reprezinta perioada de garantie a lucrarilor.