Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA a beneficiat, in 2023, de un buget in valoare totala de 12,7 miliarde lei, fondurile fiind cheltuite in totalitate pentru modernizarea si intretinerea infrastructurii rutiere, potrivit lui Cristian Pistol, directorul general al companiei. Absorbtia fondurilor europene pentru constructia de noi obiective a ajuns la 114,64%, iar contractele finantate prin PNRR sunt semnate in proportie de 99%.
"Contractul pentru proiectarea si executia celor 24,4 km dintre Targu Mures si Miercurea Nirajului (ultimul contract finantat prin PNRR) parte a A8, urmeaza sa fie semnat in scurt timp, dupa reevaluarea ofertelor. Pe langa deschiderea circulatiei pe Podul Suspendat peste Dunare de la Braila, in 2023 au fost pusi in circulatie 80 de km de autostrada si drum expres (din 96 de km receptionati) mult peste media anuala din ultimii 33 de ani (26,6 km)", a precizat Cristian Pistol.
Potrivit directorului CNAIR, 2023 a fost un an record si in ceea ce priveste semnarea de contracte de lucrari, fiind incheiate 21 de contracte in valoare de peste 21,5 miliarde lei (4,3 miliarde euro) pentru constructia a 472,47 km de infrastructura rutiera, respectiv pentru 308,59 km de autostrada, 17,7 km de drum expres si 146,18 km de drum national.
"La ora actuala avem in derulare licitatii de lucrari in valoare de 11,9 miliarde lei pentru constructia a inca aproximativ 120 de km de drumuri moderne. Tot in 2023 am lansat si licitatii pentru proiectarea (elaborarea Studiilor de Fezabilitate) pentru inca 322 km de autostrada", a adaugat Cristian Pistol.
Conform oficialului, la finalul anului 2023 erau semnate contracte de executie pentru toate loturile autostrazilor A7, A0 si Sibiu - Fagaras (parte a A13). De asemenea, anul trecut a marcat si deschiderea circulatiei pe primii km ai Autostrazii de Centura Bucuresti (A0), atat pe sectiunea din nord, cat si pe cea din sud.
"Si un aspect deloc de neglijat: in anul 2023 am castigat in instante (pana in prezent) 58 din cele 85 de litigii administrative. Aceasta reprezinta o rata a deciziilor favorabile CNAIR de 68%, din litigiile inregistrate anul trecut. Pentru a obtine toate aceste rezultate am apelat la calea dialogului permanent cu partenerii nostri (institutionali si contractuali), ceea ce a dus de cele mai multe ori la gasirea de solutii acolo unde au existat diverse probleme sau obstacole", a mai transmis Cristian Pistol.