RO EN
Košík je prázdný

APAREGIO Gorj SA: Investitii de peste un miliard lei in retelele de apa si canalizare

Compania Aparegio Gorj SA, operatorul regional al retelelor de apa si canalizare, implementeaza, din decembrie 2020, "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Gorj", contract a carui valoare totala este de 1,08 miliarde lei (inclusiv TVA). Finantarea nerambursabila asigurata este de 839,1 milioane de lei, echivalenta cu 92% din valoarea totala eligibila aprobata. Proiectul este cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, Axa prioritara 3. Proiectul vizeaza investitii pentru urmatoarele unitati teritorial-administrative beneficiare: Targu-Jiu, Motru, Rovinari, Bumbesti-Jiu, Targu Carbunesti, Ticleni, Novaci, Tismana, Turceni, Pestisani si Turcinesti, investitii care se vor realiza prin intermediul a 26 contracte de lucrari, doua de furnizare si alte 4 de servicii.
Prin intermediul acestui proiect major, vor fi reabilitati 47 km de conducte de aductiune, 95 km de conducte de distributie a apei potabile (cu 14 statii de pompare), 59 km de conducte de canalizare menajera, vor fi construite 3 statii noi de tratare a apei si vor fi modernizate alte 8. De asemenea, se vor realiza lucrari de extindere cu 14 km a conductelor de aductiune, cu 79 km - conductele de distributie a apei potabile cu 12 statii de pompare, vor fi construiti 234 km de conducte noi de colectare a apei uzate menajere cu 79 statii de repompare, precum si 3 statii noi de epurare, alaturi de lucrari de modernizare la 7 statii de epurare existente.
"Se va obtine, astfel, conformarea la acquis-ul comunitar a peste 154.000 locuitori din judetul Gorj pentru intreaga zona oraseneasca si se incepe procesul pentru zonele rurale ale judetului", a declarat Traian Patrascoiu, directorul regional al Aparegio Gorj SA.
De asemenea, la nivelul judetului Gorj continua implementarea proiectelor fazate din perioada anterioara de programare (POS Mediu), pentru extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare din trei localitati: municipiile Targu-Jiu si Motru si orasul Bumbesti-Jiu. Lucrarile vizeaza finalizarea constructiva si tehnologica a statiilor de tratare de la Motru - Lupoaia, de la Bumbesti-Jiu si de la Targu–Jiu, precum si a proceselor tehnologice pe linia namolului din statia de epurare Targu-Jiu, reabilitarea a 3,5 km de conducta de aductiune, a 2 km de conducte de distributie a apei potabila, a 2,5 km de conducte colectoare de canalizare menajera cu 3 statii de repompare a apei uzate si a 3,8 km de noi conducte de distributie a apei potabile – toate in municipiul Targu-Jiu. Termenul de finalizare a acestor investitii este stabilit la sfarsitul anului 2023, actualmente stadiul fizic depasind 82%.
 
 
Noi finantari prin PNRR si fonduri pentru digitalizare si eficienta energetica
Aparegio Gorj SA a obtinut si aprobarea cererii de finantare a proiectului "Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apa si canalizare, comuna Runcu, judetul Gorj", fiind semnat contractual de finantare cu Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), in calitate de finantator, pentru suma de 3,6 milioane de lei, numarul gospodariilor sprijinite prin proiect in vederea racordarii la reteaua publica de canalizare din comuna Runcu fiind de 388. Perioada de implementare a proiectului este de 40 luni, dar fara a depasi data de 30 iunie 2026.
In luna decembrie 2022 a fost depusa o cerere de finantare a unui proiect pentru producerea de energie electrica din surse solare pentru 22 de puncte de lucru ale Aparegio Gorj SA, proiect in valoare de 3,94 milioane de euro, in cadrul Axei Prioritare 11 - Masuri de imbunatatire a eficientei energetice si stimularea utilizarii energiei regenerabile. Cererea se afla in procedura de evaluare. Tot in decembrie 2022 a fost depusa o alta cerere de finantare in cadrul Axei Prioritare 3 - Dezvoltarea infrastructurii de mediu in conditii de management eficient al resurselor. In cadrul acestui obiectiv specific sunt vizate inclusiv masuri de digitalizare necesare pentru eficientizarea si sustenabilitatea investitiilor in sectorul de apa/ apa uzata (automatizari, SCADA, GIS, contorizari, controlul pierderilor, laborator analiza/ prelucrare date etc.). Valoarea proiectului este de aproape doua milioane de euro (fara TVA), cererea de finantare parcurgand etapele verificarii tehnico-administrative, fiind admisa.
Perioada de implementare a ambelor proiecte este foarte stransa, toate activitatile aferente trebuind sa fie obligatoriu terminate nu mai tarziu de luna decembrie 2023.
 
 
"Pentru a reduce activ cantitatea de apa necontorizata si pentru a imbunatati operarea retelelor este fundamentala sectorizarea acestora prin instalarea de cat mai multe dispozitive de masura si control (debitmetre, senzori de presiune, vane automate, contoare) si digitalizarea datelor obtinute. Digitalizarea operatorului regional este cea mai potrivita strategie pentru scopul urmarit, si anume propunerea a unei solutii pentru reducerea cantitatii de apa necontorizate. Implementarea digitalizarii serviciilor de contorizare va conduce la posibilitatea citirii indecsilor de la distanta, disparitia estimarilor datorate necitirii contoarelor si a erorilor de citire, dar si a erorilor de introducere a datelor, reducerea cheltuielilor de exploatare (in primul rand prin eficientizarea utilizarii fortei de munca), impiedicarea furturilor de apa si a interventiilor neautorizate, reducerea pierderilor de apa deoarece se pot masura inclusiv debite foarte mici, detectarea pierderilor de apa din sistem, lipsa apei sau inversarea sensului de curgere al apei etc. Implementarea solutiilor digitale (in ceea ce priveste reducerea pierderilor) conduce la detectia timpurie a pierderilor de apa, monitorizarea retelelor de alimentare si managementul presiunilor folosind tehnologiile care permit transmiterea de date la distanta, acestea reprezentand cele mai eficiente modalitati prin care operatorul de apa poate interveni rapid in teren atunci cand este necesar, economisind in acest mod timp si resurse financiare", a explicat Traian Patrascoiu.
 
Cifra de afaceri a Aparegio Gorj continua sa creasca
Cifra de afaceri neta realizata de Aparegio Gorj SA in anul 2022 a fost de 46,63 milioane de lei. Conducerea companiei estimeaza ca aceasta va creste in urmatorii doi ani, urmand a ajunge la 57 milioane de lei in 2023, respectiv la peste 60 de milioane de lei, in 2024.
Operatorul Regional Aparegio Gorj SA isi desfasoara activitatea exclusiv pentru UAT-urile care i-au delegat prin "ADIA" Gorj gestiunea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare. Numarul de UAT-uri care au sistem centralizat de apa potabila si sunt deservite de Companie este de 20, numarul de locuitori din zona de operare in care exista aceste servicii fiind de 182.695, in timp ce numarul de locuitori conectati la aceste servicii este de 167.741 (91,8%). Numarul de UAT-uri care au sistem centralizat de canalizare (indiferent de gradul de conectare) si sunt deservite de Aparegio Gorj SA este de 16, locuitorii conectati la aceste servicii (cumulat pe toate localitatile) fiind de 114.834 (62,9% din totalul populatiei aflate in zona de operare – apa si canal).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter