RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Infrastructura mare de transport poate absorbi 30 mld. euro pana in 2030

Pana in anul 2027, Romania va beneficia de fonduri europene de peste 20 de miliarde euro pentru investitii in infrastructura mare de transport rutier si feroviar, atat din perioada de programare 2021-2027, cat si din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Alte fonduri, cu o valoare totala de aproximativ 1,5 miliarde euro vor fi alocate pentru extinderea retelei de metrou din Bucuresti, precum si pentru prima etapa de constructie a liniei de metrou din Cluj. La toate acestea se adauga si fonduri bugetare, ducand catre aproximativ 30 miliarde euro investitii in infrastructura rutiera si feroviara mare, pana la finalul acestui deceniu. Potrivit Planului Investitional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030, aprobat de Guvern in 2021, nevoia de finantare pentru toate sectoarele de transport din Romania este de 72,77 miliarde euro. Din aceasta suma, 34,19 miliarde euro sunt necesare pentru infrastructura rutiera, 20,63 miliarde euro pentru cea feroviara, 10,7 miliarde euro pentru infrastructura de metrou, 4,46 miliarde euro pentru cea navala si 2,79 miliarde euro pentru cea aeroportuara.
Conform Planului, alocarile estimative maxime pentru finantare europeana pana in 2030 sunt de 40,78 miliarde euro (din care 13,43 fonduri externe nerambursabile si 27,35 contributia maxima a bugetului de stat, incluzand mecanismul supracontractarii), rezultand un deficit de 31,99 miliarde euro, care poate fi acoperit de la bugetul de stat, respectiv prin imprumuturi externe si fonduri private. In concluzie, Romania va trebui sa asigure in urmatorii 10 ani contributia financiara aferenta proiectelor cu finantare europeana la care se adauga necesarul pentru finalizarea intregii infrastructuri prezentate in Plan, rezultand un efort financiar reprezentand aproximativ 2% din PIB/an in functie de progresul fizic si financiar al proiectelor. In vederea asigurarii finantarii, Planul Investitional dezvolta o strategie a asigurarii finantarii necesare pe cei 10 ani de implementare, plecand de la corelarea principalelor surse de finantare disponibile Romaniei: PNRR, POT, CEF 2.0 si bugetul national.
Analiza include prezentarea principalelor proiecte de investitii ce vor fi dezvoltate in perioada urmatoare, pe segmentele de infrastructura rutiera, feroviara si de metrou, precum si opiniile unor reprezentanti ai sectorului - proiectanti, consultanti, constructori si reprezentanti ai asociatiilor cu activitati conexe sectorului de infrastructura, respectiv:
  • Mariana Garstea, presedintele Asociatiei Profesionale pentru Monitorizare Geotehnica si Structurala (APMGS);
  • Ing. Dinu Popescu, presedintele Asociatiei Romane a Inginerilor Consultanti;
  • Dr. ing. Petre Ene, director general adjunct la Consitrans;
  • Claudiu Bisnel, Managing Partner la Brisk Group;
  • Prof. dr. ing. Gheorghe Lucaci, presedintele Asociatiei Profesionale de Drumuri si Poduri (APDP) din Romania;
  • Vlad Vamesu, presedintele Asociatiei Romane a Constructorilor de Autostrazi (ARCA);
  • Ion Craciunescu, General Manager la IBB Holding Group;
  • Alin Constantinescu, directorul general al Lemacons;
  • Lórand Sata, General Manager SBR Soletanche Bachy Romania;
  • Ing. Robert-Cristian Moraru, administratorul Traffic Audit Consulting (TAC).
 
Editia Iunie-Iulie 2023 a revistei Agenda Constructiilor este disponibila pentru abonati click aici
Versiunea completa a tematicii revistei Agenda Constructiilor & Fereastra 2023 si 2024click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter