RO EN
Košík je prázdný

Transelectrica: Finantare de 56 milioane euro pentru eficientizare energetica

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a obtinut 56,2 milioane de euro prin componenta REPowerEU a PNRR, recent aprobata de Consiliul Uniunii Europene, in scopul finantarii a trei proiecte de investitii esentiale pentru eficientizarea si modernizarea retelei electrice de transport, doua dintre ele fiind destinate filialelor SMART SA si Teletrans SA.
Obiectivul investitiei finantate prin REPowerEU este de a creste flexibilitatea si de a solutiona blocajele din reteaua de electricitate pentru accelerarea integrarii capacitatilor suplimentare de energie regenerabila si pentru cresterea gradului de rezilienta a retelei, consolidand, in acelasi timp, securitatea cibernetica printr-o mai buna capacitate de reactie la atacurile cibernetice.
Investitia totala aprobata are o valoare de 56.237.200 de euro si consta in trei sub-investitii:
1. "Instalarea de centrale fotovoltaice (CEF) si instalatii de stocare a energiei electrice destinate alimentarii serviciilor interne instalate in statiile CNTEE Transelectrica SA", cu o alocare de 29.557.000 de euro. Aceasta sub-investitie consta in montarea in 29 de statii electrice de transformare din totalul de 81 de statii din reteaua electrica de transport a unor instalatii de producere a energiei electrice prin centrale fotovoltaice. Investitia este una off-grid in cadrul careia centralele electrice fotovoltaice si bateriile de stocare vor fi utilizate numai pentru a alimenta cu energie electrica o parte din serviciile interne ale statiilor.  
Prin implementarea acestor sisteme de panouri solare off-grid colocalizate cu stocare de energie electrica se vizeaza realizarea unei reduceri de cel putin 50% a consumului propriu de energie electrica al Transelectrica in 29 de statii, comparativ cu anul 2022. De asemenea, va rezulta si o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de 2610,93 tone CO2/ an. Termenul de finalizare este pana la 30 iunie 2026.
2. "Retehnologizarea SMART SA – filiala CNTEE Transelectrica SA", cu o alocare de 18.240.000 de euro. Aceasta sub-investitie urmareste dotarea SMART SA cu echipamente si utilaje de ultima generatie cu tehnologie curata, pentru asigurarea unor servicii de mentenanta la cele mai inalte standarde, pretabile pentru un operator de transport si sistem, precum si digitalizarea serviciilor de mentenanta oferite infrastructurii energetice nationale, prin implementarea si dezvoltarea de solutii software.
Sub-investitia consta in:
  • Dotarea SMART SA cu echipamente tehnologice adecvate pentru asigurarea serviciilor de mentenanta a RET la cele mai inalte standarde de calitate;
  • Digitalizarea serviciilor de intretinere furnizate de SMART SA pentru Reteaua Electrica de Transport din Romania.
Noile echipamente vor permite utilizarea de catre SMART SA a tehnologiei LST (Lucru Sub Tensiune), care presupune efectuarea interventiilor pe liniile si in statiile RET fara deconectarea acestora de sub tensiune, fapt care asigura continuitatea in alimentare cu energie electrica a consumatorilor. Toate echipamentele vor fi utilizate doar pentru asigurarea mentenantei RET de catre SMART SA, precum si in cadrul procesului de conectare la Sistemul Electroenergetic National a producatorilor din surse regenerabile.
Aceasta sub-investitie va avea efecte pozitive asupra calitatii serviciilor de mentenanta prestate de SMART SA pentru reteaua nationala de transport al energiei electrice, prin reducerea cu 50% a numarul mediu de ore de interventie si a numarului de interventii. Astfel, retehnologizarea SMART SA va consolida siguranta si stabilitatea Sistemului Electroenergetic National si a Retelei Electrice de Transport, ceea ce contribuie la asigurarea securitatii energetice de catre Transelectrica, in calitate de operator national de transport si sistem. Punerea in aplicare a acestei sub-investitii se finalizeaza pana la 31 decembrie 2024.
3. "Optimizarea retelei de comunicatii si crearea unui centru de date – Teletrans SA, filiala CNTEE Transelectrica SA", cu o alocare de 8.440.000 de euro. Sub-investitia vizeaza cresterea rezilientei cibernetice a retelei electrice de transport al energiei electrice si a Sistemului Electroenergetic National, prin modernizarea retelei de comunicatii (echipamente si software) si crearea unui centru de date. Echipamentele care urmeaza sa fie achizitionate in cadrul proiectului vor avea ca rezultat cresterea nivelului de disponibilitate tehnica a infrastructurii de fibra optica pana la 99,5%, contribuind in mod direct la asigurarea stabilitatii si sigurantei in functionare a SEN.
Punerea in aplicare a acestei sub-investitii se va finaliza pana la 31 martie 2026.
Implementarea acestor investitii va contribui semnificativ la consolidarea Retelei Electrice de Transport a Romaniei, in sensul sustinerii decarbonizarii etapizate si a integrarii progresive a surselor regenerabile, garantand in acelasi timp eficienta si securitatea aprovizionarii cu energie electrica cu respectarea reglementarilor in domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter