RO EN
Košík je prázdný

ROMATOM: 25% din contractul de inginerie si constructii revine firmelor autohtone

In contextul vizitei de lucru oficiale a Departamentului de Energie al SUA in Romania, companiile membre ale Forumului Atomic Roman (“ROMATOM”) si ale Asociatiei Romane pentru Echipamente Sub Presiune (“ARPE”) s-au intalnit cu societati din Statele Unite si Canada specializate in domeniul nuclear, pe data de 3 august 2021.
Scopul vizitei de lucru oficiale este de a continua si consolida legaturile cu industria nucleara si factorii decizionali din Romania, in cadrul Acordului Interguvernamental incheiat la Washington DC in octombrie 2020, care a fost recent ratificat de Guvernul Romaniei. Acordul de cooperare include dezvoltarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 ale CNE Cernavoda, Proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 si alte potentiale proiecte nucleare civile.
30 de companii din Romania specializate pe servicii, lucrari si echipamente pentru industria nucleara s-au intalnit cu societati din Statele Unite si Canada, precum si cu reprezentanti ai Departamentului de Energie al SUA in cadrul unui eveniment care a durat o zi si care a inclus vizite, prezentari si intalniri B2B menite sa consolideze cooperarea dintre industriile nucleare din Romania si SUA.
„Industria nucleara din Romania apreciaza oportunitatea de a se implica in discutii bilaterale cu partenerii nostri din Statele Unite si Canada si este increzatoare in standardul ridicat de calitate si eficienta pe care parteneriatul il va aduce in implementarea viitoarelor proiecte nucleare din Romania. ROMATOM a evaluat capacitatea industriei nucleare din Romania de a contribui la proiectul Unitatilor 3 si 4 ale CNE Cernavoda la 25% - 40% din contractul de Inginerie, Procurare, Constructii si Punere in functiune. Ne bazam pe expertiza fortei de lucru calificate, experienta dobandita in realizarea Unitatilor in operare de la Cernavoda si cei 25 de ani de functionare sigura si eficienta a CNE Cernavoda pentru a ne dezvolta si extinde abilitatile si cunostintele in cadrul angajamentului nostru de a implementa proiecte nucleare in Romania si in alte tari, astfel contribuind la indeplinirea obiectivelor privind decarbonizarea si obtinerea cresterii economice in tara noastra” - Lucian Rusu, Presedintele ROMATOM.
In prezent, industria nucleara din Romania asigura 11.000 de locuri de munca, un numar care ar putea creste la 20.000 in contextul noilor proiecte de constructii nucleare si are o contributie anuala de 5,7 miliarde euro la PIB national, fiind o forta de crestere sectoriala, dezvoltare a educatiei, cercetare si inovatie nucleara.
„In conformitate cu obiectivele europene privind decarbonizarea, Romania este ferm angajata in dezvoltarea programul nuclear, cu avantaje clare atat din punct de vedere al decarbonizarii, deoarece existenta a 4 unitati operationale va conduce la evitarea eliberarii in atmosfera a 20 de milioane de tone de CO2 in fiecare an, cat si din punct de vedere al impactului social si economic. Industria nucleara din Romania este una matura, cu experienta si cunostinte extinse. Consideram ca intalnirea a fost o continuare fireasca a Memorandumului de Intelegere incheiat in luna octombrie a anului trecut intre ROMATOM si Institutul de Energie Nucleara din Statele Unite, avand incredere ca o cooperare Nord Atlantica reprezinta solutia optima. Consolidarea cooperarii cu partenerii nostri din SUA si Canada, in acelasi timp mentinand prezenta europeana, este un semnal pozitiv pentru continuarea programului nuclear din Romania prin finalizarea Unitatilor 3 si 4 ale CNE Cernavoda, retehnologizarea Unitatii 1 a CNE Cernavoda si alte proiecte precum dezvoltarea tehnologiei Reactoarelor Mici Modulare” - Teodor Chirica, Presedinte Onorific ROMATOM.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter