Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat recent un proiect de hotarare privind solicitarea catre Guvernul Romaniei de emitere a unei hotarari pentru transmiterea terenului cunoscut sub numele de "Esplanada" din domeniul public al statului si administrarea MDRAPFE in cel al Capitalei si administrarea CGMB. Terenul respectiv este delimitat de Bd. Unirii, Str. Nerva Traian, Bd. Octavian Goga si Bd. Mircea Voda.
Proiectul are ca scop realizarea unui centru multifunctional care va cuprinde investitii culturale, un centru de afaceri, spatii pentru birouri si administrative, o zona verde si parcari. "Primaria Capitalei va prelua initiativa proiectului de regenerare urbana Esplanada, care va cuprinde, printre altele, o sala de concerte, spatii expozitionale si muzeale, inclusiv pentru pinacoteca municipiului Bucuresti si pentru Muzeul Interactiv de Stiinte, cladiri cu functiuni de interes public, spatii verzi si de recreere etc.", a declarat primarul general, Gabriela Firea. Daca terenul va fi transmis in administrarea PMB, edilul-sef a precizat ca va demara, in cel mai scurt timp, realizarea unui studiu fezabilitate in urma caruia va fi configurata structura proiectului si vor fi stabiliti indicatorii tehnico-economici. In prezent, terenul vizat se afla in administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.
Conform CGMB, municipalitatea va initia un concurs de urbanism vizand aceasta zona si, ulterior, unul de arhitectura, care sa detalieze solutia rezultata.
Potrivit raportului de specialitate, din suprafata totala a amplasamentului, de circa 106.000 mp, o arie de aproximativ 4.640 mp a fost achizitionata de municipiul Bucuresti prin contracte de vanzare-cumparare.
Nici constructia "Cartierului Justitiei" nu a fost abandonata
Nu cu mult timp in urma, pe acelasi amplasament (Esplanada) Ministerul Justitiei (MJ) anunta constructia unui Cartier al Justitiei. In luna martie 2017, reprezentantii MJ aveau in lucru un memorandum avand drept obiect situatia Esplanada si potentialul de dezvoltare a unui district guvernamental. "Ca urmare a deciziei finale a potentialilor beneficiari (MDRAPFE, Ministerul Culturii, MJ si PMB), in legatura cu proiectele propuse a se realiza pe Esplanada Unirii si care vor fi incluse in cuprinsul acestui memorandum, documentul mentionat va fi inaintat spre aprobare Guvernului Romaniei. In ceea ce priveste «Cartierul Justitiei», MJ isi propune, in continuarea dezvoltarii acestuia, ca parte a noului proiect integrat de regenerare urbana si utilitate publica, propus a fi realizat pe amplasamentul Esplanada", precizau oficiali din cadrul MJ in urma cu cateva luni.
Cartierul pentru justitie are ca obiectiv principal concentrarea intr-un singur amplasament a unui numar mare de institutii din cadrul sistemului judiciar, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara, Curtea de Apel Bucuresti, Judecatoriile Sectoarelor 2 si 5, Parchetele de pe langa Tribunalul Bucuresti, Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri. La inceputul anului 2015, cand a fost lansat proiectul, autoritatile estimau aceasta investitie la circa 270 milioane de euro.
Ramane de vazut ce decizie vor lua institutiile implicate in dezvoltarea proiectului Esplanada.
Sala de spectacole in locul pavilionului central al Romexpo
Un alt imobil ce ar putea fi transmis in administrarea CGMB este pavilionul central al complexului expozitional Romexpo, unde municipalitatea ar dori sa amenajeze o sala de spectacole. Consilierii au aprobat, de asemenea, o hotarare prin care solicita transmiterea cladirii situat pe Bd. Marasti nr. 65-67 din domeniul public al statului si administrarea RA-APPS-SAIFI, in gestiunea CGMB. "Primaria Capitalei intentioneaza ca, in colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), cu care a semnat deja un protocol in acest sens, sa reamenajeze pavilionul central al Romexpo si sa-l transforme intr-o sala de spectacole moderna, multifunctionala, de mare capacitate, care sa poata gazdui, in conditii decente, competitii sportive, concerte etc.", a precizat Gabriela Firea.
Intregul teren solicitat de CGMB are o suprafata totala de 31 de hectare pe care este amplasat intregul complex expozitional Romexpo.
In luna noiembrie 2016, Primaria Capitalei a semnat un protocol de colaborare cu CCIR, pentru o perioada de patru ani, prin care se propunea amenajarea pavilionului A ca o sala polivalenta, cu 15.000 de locuri si mai multe sali de conferinte si loje, investitie pentru care ar fi necesare fonduri totale de circa 30 milioane de euro.
Un nou spital metropolitan ar putea fi construit in Pipera
In cadrul aceleiasi sedinte, consilierii generali au aprobat si un proiect de hotarare privind emiterea unei Hotarari de Guvern pentru transmiterea imobilului situat pe Sos. Pipera nr. 63-65, in Sectorul 2, din domeniul public al statului si administrarea Societatii Romane de Televiziune, in domeniul public al Municipiului Bucuresti si administrarea CGMB.
"Am identificat un teren potrivit pentru constructia spitalului metropolitan. Terenul, cu o suprafata de 4,6 hectare, face parte din domeniul public al statului roman. Alegerea s-a bazat pe faptul ca amplasamentul este usor accesibil atat cu mijloace de transport in comun (metrou, autobuz, tramvai), cat si cu mijloace auto. Noul spital va fi ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, si va cuprinde sectii pentru specialitati deficitare in Bucuresti, respectiv oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensiva, recuperare medicala, mari arsi etc. De asemenea, aici vor putea fi relocate, temporar, sectii ale spitalelor bucurestene pe perioada lucrarilor de consolidare a cladirilor respective. Avantajul unui spital construit de la zero este ca toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea stricta a normelor legale, ceea ce atrage dupa sine o calitate ridicata a actului medical", a mai spus primarul Capitalei.
In bugetul aferent anului 2017 al PMB au fost incluse sumele necesare pentru intocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea obiectivului, conform standardelor europene. Unitatea va avea 2.000 de paturi, investitia fiind estimata la circa 300 de milioane de euro.