RO EN
Košík je prázdný

ORADEA: Investitii de 435 milioane euro sunt in pregatire sau derulare, in municipiu

Primarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragos si fostul viceprimar, Arina Mos, actual senator de Bihor, au prezentat astazi, 26 octombrie, intr-o conferinta de presa, raportul de activitate la doi ani de la preluarea mandatului.
Al doilea an de mandat a fost dedicat continuarii marilor proiecte de infrastructura si demararii altora, in toate domeniile de activitate care privesc comunitatea. In ultimul an au ajuns aproape de final lucrarile de reabilitare si modernizare a coridorului Nufarul-Cantemir, a fost data in folosinta prima linie noua de tramvai din Romania, realizata dupa anul 1990, pe traseul Calea Aradului - str. Fagarasului - str. Atelierelor (cu acces depou OTL) si legatura pe toate directiile cu str. D. Cantemir si se lucreaza intens la reteaua de pasaje din Centrul Civic si Piata Emanuil Gojdu. De asemenea, a fost inaugurata Arena Oradea, cea mai noua sala polivalenta si s-a redeschis bazinul olimpic „Ioan Alexandrescu". Cele trei piatete de cartier sunt in grafic, la fel ca si lucrarile la incubatorul de afaceri „Cresc Oradea Mare".
Au fost reluate lucrarile la parcarea subterana de tip park and ride din zona Catedralei Episcopale Ortodoxe si a fost deblocat proiectul care priveste restaurarea Pietei Cetate. Atragerea de fonduri europene si guvernamentale a fost si este, in continuare, o prioritate a Primariei Oradea. Numai anul acesta au fost depuse 45 de proiecte spre finantare prin PNRR, in valoare de circa 205 milioane de euro si sunt in derulare alte proiecte de peste 230 de milioane de euro.
Desi nu a fost un an usor din prisma cresterilor de preturi la materialele de constructii, combustibil, gaz si energie electrica, primarul Florin Birta a explicat cum s-a reusit rezolvarea problemei contractelor, cea care a provocat intarzieri in executia anumitor proiecte:
„Sunt anumite intarzieri, dar ganditi-va ca doar la etapa 1, la pasajele din zona Pietei Emanuil Gojdu, s-a semnat contractul de executie cu o intarziere de 5-6 luni de zile, pentru ca toate aceste perturbatii ale preturilor materialelor de constructii, pretul la fier, la ciment, la combustibil, au dus la instabilitate si au facut ca firmele sa fie mai atente si sa se gandeasca de mai multe ori pana sa semneze un contract pe care l-au castigat in urma unei proceduri de licitatie. Pana nu au aparut aceste ordonante de urgenta care au dat posibilitatea ajustarii preturilor, pentru ca firmele sa fie sigure ca se vor incadra in ofertele pe care le-au depus, au aparut anumite intarzieri in executie, cat si la semnarea contractelor pentru viitoarele lucrari. Intarzierile vor fi recuperate si lucrarile vor fi terminate in timp util pentru a nu pierde finantarea europeana", a precizat primarul Florin Birta.
Sectorul sanitar este un alt domeniu pe care municipalitatea il trateaza cu prioritate, cele doua mari cladiri ale Spitalului de Urgenta Oradea fiind supuse unor ample lucrari de reabilitare termica. De asemenea a fost semnat contractul de servicii de proiectare si expertiza geotehnica pentru parcarea supraetajata aferenta unitatii de pe str. Gheorghe Doja, iar proiectul care priveste noul spital de infectioase se afla in faza de achizitie lucrari.
Prezenta la conferinta, Arina Mos, actual senator de Bihor, cea care a ocupat functia de viceprimar al Oradiei timp de doi ani, a vorbit despre directiile pe care le-a coordonat si despre realizarile si provocarile cu care s-a confruntat.
„Aceste proiecte frumoase am reusit sa le facem in echipa, pentru ca atunci cand ai un lider care stie exact ce strategie doreste sa urmeze, lucrurile se pot pune in buna practica, insa intr-adevar cu eforturi", a precizat Arina Mos.
Un accent deosebit s-a pus si pe modernizarea strazilor, in acest moment, nu mai putin de 100 dintre ele fiind in diferite stadii de proiectare, licitatie sau executie lucrari.
„Modernizarea strazilor din municipiul nostru este o prioritate si ne dorim ca la finalul mandatului sa ramana cat mai putine strazi nemodernizate. Ne-am propus sa inchidem strazile vechi din Episcopia, ne-am mutat si in cartierul Oncea, pe zona de dealuri, cartierul Tineretului la final de mandat, cel mai probabil va fi modernizat in intregime, si bineinteles, si cartierul Grigorescu. Vrem sa crestem calitatea lucrarilor, pe Nufarul-Cantemir am montat deja acele capace autonivelante, solutie pe care dorim sa o implementam si pe celelalte arte din municipiu", a explicat viceprimarul Marcel Dragos.
O alta directie importanta pentru Primaria Oradea este dezvoltarea turismului si promovarea si punerea in valoare a obiectivelor turistice, in acest sens fiind organizate o serie de evenimente care au atras zecii de mii de vizitatori. De asemenea, s-a continuat programul multianual de reabilitare a fatadelor cladirilor din centrul istoric.
Nu in ultimul rand, a fost reluata finantarea ONG-urilor dupa un nou regulament, mult mai simplificat si s-a derulat o noua editie a programul de bugetare participativa. In urma voturilor, 17 proiecte vor primi finantare pentru a fi implementate. Primaria Oradea a lansat si platforma digital.oradea.ro, prin care doreste sa simplifice procedurile administrative si sa reduca birocratia la nivelul municipiului. Raportul primarului în detaliu poate fi accesat aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter