Eficienta energetica, arhitectura moderna, confort crescut si conditii mai bune in cadrul Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea. Toate acestea se realizeaza in cadrul proiectului de reabilitare termica si energetica, ajuns la un procent de executie de 35%.
Primaria Municipiului Oradea prin Directia de Management Proiecte cu Finantare Internationala implementeaza proiectul „Cresterea performantei energetice a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea", cu cod smis 115155, finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 3 - Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, Prioritatea de Investitii 3.1 Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor, Operatiunea: B - Cladiri Publice. Valoarea proiectului este de 30.323.373,17 lei fara TVA. Finantarea nerambursabila este de 98%, iar contributia proprie a municipiului Oradea este de 2% din valoarea eligibila.
Pana in prezent, lucrarile au constat in realizarea termoizolarii cu vata bazaltica si montarea foliei pentru hidroizolatia terasei in zona heliportului. De asemenea, s-au efectuat lucrari de anvelopare a cladirii, au fost inlocuite ferestrele la fatada, usile de acces si lifturile. In acelasi timp, s-au executat lucrari la instalatii electrice, instalatiile de incalzire si climatizare.
Totodata, au fost montate 280 de bucati panouri fotovoltaice, s-au montat pompele de caldura - sol-aer/apa de la centrala termica, s-au montat canale de ventilatie refulare aer viciat si admisie aer proaspat precum si recuperatoare de caldura in bai.
Proiectul presupune reabilitarea termica a anvelopei cladirilor prin dispunerea termosistemului de fatada, dispunere de tamplarie performanta termic, reabilitarea termica a acoperisului terasei prin refacerea izolatiilor. De asemenea, are loc modernizarea sistemului de incalzire si ventilatie. Sistemul de incalzire/racire propus este sistemul radiant cu placi din gipscarton montate pe tavan. Proiectul prevede introducerea unui sistem de ventilare locala cu recuperarea caldurii.
Tot in cadrul lucrarilor are loc reabilitarea instalatiilor sanitare prin inlocuirea bateriilor de lavoar existente cu baterii cu senzor pentru economisirea apei.
Proiectul mai prevede reabilitarea sistemului de alimentare cu energie electrica si iluminat prin reabilitarea instalatiilor electrice, respectiv inlocuirea tablourilor existente, echipate cu protectii pentru deservirea in siguranta a consumatorilor vitali, inlocuirea corpurilor actuale cu aparate cu iluminat LED, protectia impotriva socurilor electrice, dispunere de sistem de productie energie regenerabila (SPER) compus din sistem panouri fotovoltaice si sistem integrat de stocare a energiei electrice suplimentare produse, dispunere de sistem de monitorizare, control si management energetic BMS (Building Management Sistem).
Contractul de executie a fost incheiat cu asocierea de firme formata din SC Drum Asfalt SRL - lider de asociere, SC Nord Conforest SA, SC TRAMECO SA si SC TERMOLINE SRL, lucrarile urmand sa fie finalizate in 2022.