Fonduri de peste 100 de milioane de euro vor fi alocate pentru consolidarea si restaurarea cladirii Muzeului National de Istorie a Romaniei, proiectul urmand sa fie finantat prin Acordul-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
"Am depus la SEAP documentatia de elaborare a DALI pentru obiectivul de investitii Muzeul National de Istorie a Romaniei, urmand ca anuntul de participare sa fie publicat in urmatoarele zile, dupa parcurgerea celorlalte etape obligatorii: verificarea documentatiei de catre Ministerul de Finante si validarea de catre Agentia Nationala a Achizitiilor Publice", a declarat Raluca Turcan, ministrul Culturii.
Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat si restaurat in Romania, cu o suprafata totala de 32.000 mp, dupa Palatul Culturii din Iasi, unde investitia realizata prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii a fost de 26,4 milioane de euro, in perioada 2007-2016. Muzeul detine cea mai valoroasa si semnificativa parte a patrimoniului arheologic, numismatic si istoric al tarii, multe dintre ele fiind unicate in Europa si in lume.
"Prin proiectul de investitii pe care il vom demara, se urmareste atat consolidarea si restaurarea cladirii monument istoric, cat si realizarea unui spatiu modern, european, adecvat rolului ce i-a fost atribuit - de pastrator al celei mai importante colectii clasate in categoriile patrimoniului cultural national mobil, fond si tezaur", a precizat Raluca Turcan.
In cadrul celui de-al treilea Acord-cadru cu BDCE, Ministerul Culturii finanteaza proiecte de investitii pentru alte sapte obiective de patrimoniu si infrastructura culturala: Teatrul National si Opera Romana din Cluj, Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova, o noua sala de concerte in Iasi destinata Operei Nationale Romane Iasi, Vila "Ion I.C. Bratianu" din Bucuresti, Conacul "Varnav Liteanu" de la Liteni, judetul Suceava, Vila "Florica" de la Stefanesti, judetul Arges, Muzeul Revolutiei Anticomuniste de la Timisoara. Totodata ministrul Culturii a precizat ca a deschis discutiile pentru extinderea acestui portofoliu de investitii in parteneriat cu BDCE pentru cel putin inca trei obiective: Opera Nationala Romana, refacerea Salii Palatului sau construirea unei noi sali de spectacole in Bucuresti si restaurarea si extinderea Muzeului Antipa.