RO EN
Košík je prázdný

Linia de 400 kV Cernavoda-Stalpu - lucrare inginereasca unica in ultimii 35 de ani

Proiectul de construire a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavoda-Stalpu a depasit cu succes in aceasta perioada cea mai dificila si provocatoare etapa tehnica, respectiv traversarea Dunarii pe o distanta de 2,6 kilometri, din care 1,13 kilometri fiind deasupra apei. Procesul de o complexitate inginereasca unica a fost finalizat de echipele constructorului Electromontaj SA, in prezenta conducerii Transelectrica, a directorului general Electomontaj SA, Ionut Tanasoaica, a Secretarului General Adjunct al Guvernului si membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Alexandru-Cristian Vasilescu, a Secretarului de Stat in Ministerului Energiei George Niculescu, a presedintelui Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Bende Sandor, si a reprezentantului oficial al Agentiei Executive Europene pentru Clima, Infrastructura si Mediu - European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA), Ona Kostinaite-Grinkeviciene - Head of Sector CEF.
Ona Kostinaite-Grinkeviciene - Head of Sector CEF: „In 2017 am acordat Transelectrica o cofinantare de 27 de milioane de euro pentru ca acest proiect sa se poata realiza. Aceasta linie este un proiect foarte important pentru noi, are o dimensiune energetica semnificativa pentru noi si cred ca atat pentru noi, cat si pentru intreaga Europa. Pot sa va spun ca recenta agresiune rusa asupra Ucrainei ne-a reconfigurat viata. Acum, mai mult ca oricand, avem nevoie de fonduri pentru energie electrica. Stiu ca acest drum pentru voi si pentru noi toti nu a fost foarte usor. Asadar, vreau sa le multumesc tuturor celor care au facut ca acest lucru sa se intample. Nu este un lucru usor sa construiesti infrastructura. Felicitari pentru finalizarea acestei parti a infrastructurii!“
Gabriel Andronache, CEO Transelectrica: „Asistam la infaptuirea unei lucrari magistrale care marcheaza evolutia tehnologica si dezvoltarea retelei electrice de transport, motiv pentru care le multumesc constructorilor si specialistilor Companiei care au facut acest lucru posibil prin efort, dedicare si profesionalism. Acest proiect reflecta indeaproape complexitatea infrastructurii gestionate de Transelectrica, cu tot ceea ce inseamna provocari de orice natura, de la etapa de proiect tehnic pana la energizare, fie ca este vorba despre linii electrice care traverseaza Dunarea sau care traverseaza muntii. Intelegem urgenta extinderii retelei electrice de transport in scopul asigurarii securitatii energetice nationale si regionale si tocmai de aceea am prevazut investitii de aproximativ 2 miliarde de euro pentru urmatoarea decada. Este un plan ambitios, dar absolut necesar pentru Romania”.
La realizarea acestei etape istorice a participat o mare parte a echipei de specialisti tehnici ai Transelectrica care au contribuit semnificativ de-a lungul timpul la implementarea investitiei: manageri si responsabili de proiect, diriginti de santier, ingineri, alaturi de reprezentanti ai directiilor de specialitate din cadrul Companiei care au asigurat derularea investitiei.
Etapa traversarii fluviului Dunarea a fost realizata in aproximativ trei saptamani, inclusiv fazele pregatitoare. Complexitatea si unicitatea acesteia a implicat demersuri speciale din partea constructorilor si a echipelor de experti ai Transelectrica, fiind prima astfel de lucrare de inginerie electrica de mare anvergura realizata in Reteaua Electrica de Transport din Romania in ultimii 35 de ani. Linia electrica aeriana dublu circuit este sustinuta pe cele doua maluri ale Dunarii de cei mai inalti stalpi de inalta tensiune - 150 de metri - din intreaga infrastructura energetica nationala.
Singura lucrare de acest tip care traverseaza Dunarea a fost realizata in 1987, fiind vorba despre LEA 400 kV Cernavoda - Gura Ialomitei.
Obiectivul de infrastructura Linia Electrica Aeriana 400 kV Cernavoda-Stalpu, o investitie in valoare totala de circa 75 de milioane de euro, beneficiaza de cofinantare nerambursabila de 27 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei - Connecting Europe Facility (CEF). Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrica din Europa Centrala si din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) si are rolul de a consolida sectiunea transversala intre coasta de vest a Marii Negre si restul sistemului european, contribuind totodata la intarirea retelei de transport al energiei electrice din Romania, la cresterea capacitatii de interconexiune dintre Romania si Bulgaria si la integrarea energiei eoliene produse in zona Dobrogea.
Traseul liniei proiectate are o lungime de 160 de kilometri si strabate teritoriul a trei judete: judetul Constanta (6 kilometri cu dublu circuit), judetul Ialomita (94 de kilometri cu dublu circuit si 5 kilometri cu simplu circuit) si judetul Buzau (54 kilometri cu dublu circuit), cu 22 de unitati administrativ teritoriale: Cernavoda, Seimeni, Stelnica, Bordusani, Facaeni, Vladeni, Mihail Kogalniceanu, Gura Ialomitei, Tandarei, Valea Ciorii, Scanteia, Grivita, Milosesti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gheraseni, Costesti, Stalpu, Saligny, Fetesti si Luciu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter