RO EN
Košík je prázdný

IASICON: Contract de modernizare si reabilitare cladire Filarmonica Moldova din Iasi

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, a semnat, duminica, contractul de executie pentru demararea lucrarilor de reabilitare si modernizare a Filarmonicii "Moldova".
Proiectul, care a fost atribuit firmei Iasicon in urma unei licitatii organizate in anul 2023, va dura 19 luni.
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, a declarat ca valoarea totala a lucrarilor este estimata la 48 milioane lei, fara TVA.
Finantarea lucrarilor de reabilitare si modernizare a imobilelor in care functioneaza Filarmonica ieseana va fi asigurata din fonduri europene in cadrul Programului 'Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 7: Nord - Est - O regiune mai atractiva', printr-un proiect pe care Consiliul Judetean Iasi il realizeaza in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi.
"Lucrarile fac parte dintr-un proiect mai amplu cu finantare cu fonduri europene, depus in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi. La aceste fonduri se adauga cele de la bugetul Consiliului Judetean Iasi. Reabilitarea Filarmonicii, construirea sediului Operei din Copou, construirea Salii Polivalente sunt repere importante pentru Iasi si angajamente pentru care trebuie sa facem tot posibilul sa le ducem la indeplinire", a subliniat, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe.
Pana la deschiderea liniilor de finantare, lucrarile vor fi executate cu fonduri de la bugetul judetean, in valoare de 2,3 milioane lei, bani care vor fi cheltuiti in primele trei luni.
"Cea mai mare provocare este sa realizam infrastructura acestei cladiri. Toate cladirile din acest areal stau pe o punga de apa freatica de minus sase metri, care se afla intre zona bulevardului Independentei si cea a Palatului Culturii, care influenteaza structura acestor cladiri monument istoric. Asta este o problema, din punctul meu de vedere. In holul central al Filarmonicii se observa cum apa a urcat pana la un metru si ceva. Din punct de vedere structural, nu sunt mari probleme, dar acest lucru il vom afla atunci cand incepem lucrarile. Timpul este un pic cam scurt, dar problema este cea a eliberarii camerelor, intrucat in astfel de imobile se lucreaza in sah", a declarat Gheorghe Baean, directorul tehnic al Iasicon.
Managerul Filarmonicii, Bujor Prelipcean, a sustinut ca isi pune speranta ca lucrarile vor fi executare "la superlativ".
"Este pentru prima oara cand se semneaza un contract. In rest, am capul plin de promisiuni, de povesti si vorbe frumoase. Chiar daca lucrarile nu vor fi finalizate pe parcursul a 19 luni, chiar daca vor fi doi ani, doi ani si jumatate de lucrari, ma bucur foarte mult ca Iasiul va avea in sfarsit aceasta Filarmonica reparata", a spus Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii "Moldova".
Edificiul in care functioneaza Filarmonica Moldova, Casa Bals, se afla intr-o stare avansata de degradare, desi are si o mare importanta arhitecturala, dar si istorica si culturala. Intre altele, in salonul Casei Bals s-a jucat, in 1817, prima piesa de teatru in limba romana si la 18 ianuarie 1847 a avut loc un concert sustinut de marele pianist si compozitor Franz Liszt. Concertul inaugural al Filarmonicii din Iasi s-a desfasurat in anul 1942, sub bagheta lui George Enescu.
Cladirea Filarmonicii a fost construita in 1815, in stil neoclasic, caracteristic sfarsitului secolului al XVIII-lea si inceputului secolului al XIX-lea. Ea a apartinut vistiernicului Alecu Bals. Ulterior, la sfarsitul secolului al XIX-lea, in 1871, cladirea a devenit un centru spiritual si educativ, sub egida Bisericii Catolice si coordonarea Surorilor de la "Notre Dame de Sion", destinat copiilor, nu numai catolici, care doreau o pregatire deosebita. In anul 1900, a fost construita capela Institutului "Notre Dame de Sion", in care functioneaza in prezent sala de concerte a Filarmonicii. In 1948, cladirea a fost confiscata de comunisti si atribuita Liceului de Arta "Octav Bancila".
 
 
Din cauza cutremurelor din anii 1977, 1986 si 1990 si a apelor din panza freatica, imobilul in care functioneaza Filarmonica s-a degradat, motiv pentru care, in anul 1991, au inceput lucrarile de renovare.
In urma cu mai bine de 25 de ani, corpurile de cladire ale institutiei culturale au suferit doar lucrari neinsemnate de consolidare, unele dintre ele fiind intr-o stare avansata de degradare. Lucrarile pentru reabilitare si reparatiile capitale au fost demarate in urma cu 17 ani, insa fondurile au fost alocate cu intreruperi, pana in 2002, cand Biserica Romano-Catolica a depus in instanta o cerere de retrocedare.
Filarmonica de Stat "Moldova" a fost preluata in luna aprilie 2008 de Universitatea de Arte "George Enescu", printr-un contract de locatie, de la Episcopia Romano-Catolica, care a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra imobilelor. Acest contract era necesar pentru ca, astfel, sa fie continuate si finalizate lucrarile de reparare, precum si de a avea in continuare un circuit cultural.
In 2018, doua dintre tronsoanele imobilului in care functioneaza Filarmonica Moldova, 2 si 3A, au fost preluate de Consiliul Judetean Iasi, pentru ca institutia administrativa sa poata efectua reabilitarea, consolidarea, modernizarea si dotarea imobilelor administrate.
In februarie 2023, primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica, si presedintele Consiliului Judetean, Costel Alexe, au anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca vor incheia un parteneriat pentru reabilitarea Filarmonicii de Stat "Moldova", lucrarea fiind eligibila pentru finantare prin Programul Operational Regional (POR). Proiectul Axa Culturala Est-Vest intentioneaza reabilitarea si modernizarea Filarmonicii Moldova Iasi, reabilitarea si modernizarea spatiilor publice, reabilitarea parcului Teatrului National Iasi, extinderea zonei pietonale. Valoarea totala a proiectului de reabilitare este de peste 80,5 milioane de lei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter