Fonduri de aproape 10 milioane de euro vor fi utilizate pentru reabilitarea zonei centrale a orasului Fagaras. Lucratile vor include reabilitarea a 3,3 hectare de spatii pietonale, modernizarea unei suprafete de peste 2.300 mp piste pentru biciclete, realizarea de doua hectare de spatii verzi etc.
In total in perioada octombrie - decembrie 2019 au fost semnate si depuse la ADR Centru in vederea finantarii prin Axa Prioritara 3 a Programului Operational Regional 2014-2020, trei proiecte integrate pentru modernizarea orasului, cu o valoare cumulata de 135 milioane de lei.
"Investim sustinut in dezvoltarea Fagarasului avand semnate sapte proiecte, a caror valoare totala este de doua ori mai mare decat bugetul orasului pe anul 2019. Avem in lucru reabilitarea Cetatii si reducerea consumurilor de energie, ne preocupa domeniul social, sanatatea si educatia, dar si infrastructura. Fata acestui oras se va schimba in bine, in scurt timp. Avem contractul pentru reabilitarea strazilor, a spatiilor centrale, a sistemului de transport si a zonelor pietonale. Acesta este cel de-al treilea proiect, de circa 10 milioane de euro, cu care ne completam initiativele de modernizare a zonei centrale", a declarat Gheorghe Sucaciu, Primarul municipiului Fagaras.
Cererea de finantare pentru proiectul "Modernizarea si pietonizarea zonei centrale Fagaras" are ca obiectiv specific modernizarea traseelor de transport public, dublarea, in cinci ani, a numarului de utilizatori ai transportului in comun in municipiul, cresterea gradului de siguranta si accesibilitate pentru pietoni in centrul orasului si, nu in ultimul rand, reducerea poluarii, inclusiv a poluarii fonice cu 40%. Edilii considera ca astfel se vor crea conditii propice pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, in vederea reducerii emisiilor de echivalent CO2 din transport.
Prin acest al treilea proiect al UAT Fagaras, se vor reduce cu minim 6%, pana in anul 2024, emisiile poluante in zona centrala a orasului, ca urmare a introducerii in transportul in comun a cel putin unui autobuz electric de capacitate medie, se va dezvolta sistemul de piste de biciclete, in suprafata de peste 2.300 mp, si se va crea un sistem de inchiriere biciclete, estimandu-se o crestere mare a numarului de utilizatori. Din punctul de vedere al infrastructurii edilitare se vor moderniza mai mult de 20.000 mp de cai rutiere, special pentru traseele de transport public, dar si peste 33.000 mp de spatii pietonale. Suprafata totala a spatiilor verzi din zona centrala va fi de peste 19.500 mp.
Valoarea totala a proiectului este de 45,7 milioane de lei, din care peste 42,1 milioane lei (9,2 milioane de euro) sunt fonduri nerambursabile, iar contributia beneficiarului se va ridica la circa 3,5 milioane de lei, pentru cheltuielile eligibile si neeligibile. Data limita de finalizare a acestui proiect este prevazuta la sfarsitul anului 2023.
"La nivelul Regiunii Centru sunt solicitate peste 90 milioane de euro, pentru 11 proiecte de imbunatatire a mobilitatii urbane, intre care Fagarasul are trei cereri de finantare, toate contractate. Vorbim preponderent de mobilitatea urbana durabila, ca fiind expresia dezvoltarii unui sistem de transport solid, ecologic si eficient, prietenos cu mediul, dar si cu oamenii. In vederea dezvoltarii orasului si pentru cresterea calitatii vietii locuitorilor intregii zone, in Fagaras a fost gandit un sistem de transport, eficient si durabil, accesibil si economic. Prin proiectul semnat acum se va schimba aspectul zonei centrale, reprezentativa pentru Fagaras, unde se regasesc multe obiective de interes local si regional. Zona centrala este deservita si de transportul public, dar cuprinde si spatii pietonale care inca nu sunt pe deplin accesibilizate, iar aspectul lor estetic este neglijat in raport cu importanta zonei. Speram ca, la final, sa putem vorbi de o reala imbunatatire a spatiului si a mobilitatii urbane in Fagaras, ca urmare a tuturor acestor investitii", a precizat Simion Cretu, Director general ADR Centru.