RO EN
Košík je prázdný

CRAIOVA: Incep negocierile cu BEI pentru finantarea cu 368 milioane euro a SRU

Guvernul a aprobat miercuri memorandumul privind aprobarea negocierii contractului de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, in valoare de 368 milioane de euro, pentru sustinerea obiectivului de investitii Spitalul Regional de Urgenta (SRU) Craiova, semnarea acestuia si acordarea imputernicirii de semnare ministrului finantelor.
Conform indicatorilor tehnico-economici aprobati in 2019, valoarea proiectului SRU Craiova este de 602,74 milioane de euro, din care, cost net 508,52 milioane de euro (inclusiv costurile operationale de implementare).
"In contextul politicii sale, urmare pandemiei Covid-19, de a sustine Statele membre in realizarea unor investitii in infrastructura de sanatate, precum si pentru consolidarea viabilitatii financiare si operationale a sistemului public de sanatate, BEI si-a exprimat disponibilitatea de a finanta pana la 75% din costul total net al Proiectului (procentul de finantare standard al BEI fiind de 50%). Ca urmare, in cursul lunii octombrie 2021, conducerea BEI a aprobat pentru acest Proiect acordarea unui imprumut in valoare de 368 milioane de euro, diferenta din costul total net, respectiv 140,52 milioane de euro, urmand a fi acoperita din fonduri nerambursabile si/sau dupa caz din fonduri alocate de la bugetul de stat. In conditiile in care pe parcursul implementãrii proiectului suma disponibila din fonduri nerambursabile pentru acest proiect este mai mare decat suma estimata, prevazuta in contractul de finantare, valoarea imprumutului va fi ajustatã corespunzator. O astfel de modificare nu va presupune costuri suplimentare pentru partea romana", se arata in Memorandum.
In paralel cu aceasta etapa, in vederea accelerarii procesului de contractare a imprumutului, BEI a demarat, impreuna cu Ministerul Finantelor (MF) si Ministerul Sanatatii (MS) procesul de pregatire si evaluare a proiectului.
Agentia de implementare a proiectului este MS, caruia i se va delega intreaga autoritate si responsabilitate pentru realizarea proiectului.
Conform graficului estimativ de lucrari, prevazut in Contractul de finantare, data de finalizare a proiectului este decembrie 2026, iar data limita de tragere a imprumutului astfel cum a fost convenita, luand in considerare inclusiv politica BEI, este 6 ani de la data semnarii contractului de finantare.
Facilitatea BEI reprezinta o sursa de finantare a deficitului bugetului de stat in conditii favorabile, imprumutul urmand a fi acordat pe o perioada de timp de pana la 27 ani, cu posibilitatea unei perioade de gratie de pana la 5 ani, in functie de modul de rambursare, rambursarea putandu-se efectua intr-una sau mai multe transe, in functie de optiunea imprumutatului. Conform politicii BEI, termenii financiari, perioada de rambursare, modalitatea de rambursare, perioada de gratie si tipul dobanzii (fixa sau variabila), frecventa si datele de plata se stabilesc pentru fiecare transa in parte, cu ocazia tragerii, cu luarea in considerare a termenilor standard prevazuti in Contractul de finantare.
 
 
 
Finantari BEI de 907 milioane euro pentru noi investitii in Romania, in 2021
In 2021, BEI a finantat, printre altele, si constructia spitalelor regionale din Cluj si Iasi, modernizarea retelei nationale de electricitate pentru a valorifica energia regenerabila si implementarea de contoare inteligente, imbunatatirea eficientei energetice si dezvoltarea investitiilor comerciale cu impact sporit.
"Sprijinul BEI in Romania pentru investitiile din domeniul sanatatii in 2021 a reprezentat cea mai mare finantare pentru sanatate din ultimii 31 de ani de operatiuni in tara", au declarat reprezentantii institutiei financiare. Anul trecut, BEI a oferit 555 milioane de euro pentru noi investitii destinate transformarii serviciilor medicale de urgenta in Cluj si Iasi, incluzand aprobarea finantarii pentru un spital regional in Craiova.
De altfel, in ultimii trei ani, BEI a aprobat o finantare totala de 923 milioane de euro pentru investitii in spitale noi si sprijin, cu implicarea JASPERS si a BEI Advisory Hub, dar si implementarea proiectelor, cu unitatea de sprijin pentru consiliere in proiecte a BEI (PASSA).
In sectorul energetic, BEI a semnat o finantare cu Electrica, in valoare totala de 210 milioane de euro, care va sprijini consolidarea si modernizarea retelei de distributie a energiei electrice din tara. Aceasta include modernizarea si construirea de noi linii electrice, construirea si renovarea substatiilor electrice si instalarea de componente pentru automatizarea retelei in toata Romania.
De asemenea, BEI a sprijinit cu 41 milioane de euro noi investitii in Bucuresti, pentru a reduce consumul de energie prin modernizarea cladirilor rezidentiale din sectoarele 2 s 6. Proiectele fac parte din Initiativa comuna BEI-UE „Smart Finance for Smart Buildings Initiative”.
In ultimii 31 de ani, grupul BEI a furnizat peste 18 miliarde euro pentru investitii in sectorul public si privat din Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter