RO EN
Košík je prázdný

CONSTANTA: Investitie de 743 milioane lei intr-o noua centrala de termoficare (CET)

Pe masa Guvernului Romaniei se afla proiectul de Hotarare prin care bunurile mobile si imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas” vor fi trecute din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Energiei, in domeniul public al Municipiului Constanta.
Predarea-preluarea bunurilor se realizeaza in baza unul protocol ce va fi incheiat intre Ministerul Energiei si Municipiul Constanta in termen de maxim 30 zile de la data intrarii in vigoare a Hotararii.
Amintim ca la Constanta se va construi primul CET din tara finantat din Planul National de Redresare si Rezilienta, prin intermediul Ministerului Economiei, pentru care a fost semnat contractul de finantare. Proiectul, „Sursa de productie energie utila termica si electrica prin cogenerare de inalta eficienta in municipiul Constanta”, depus in cadrul PNRR, Masura de investitii 3 - Dezvoltarea de capacitati de productie pe gaze, flexibile si de inalta eficienta, pentru cogenerarea de energie electrica si termica (CHP) in sectorul incalzirii centralizate vizeaza reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera.
Prin acest proiect se asigura constructia unei unitati de productie a energiei termice si electrice in cogenerare de inalta eficienta in sectorul incalzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce in amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde).
Noua sursa va include urmatoarele:
1.Instalatie de cogenerare de inalta eficienta formata dintr-un numar de 5 motoare termice cu ardere interna si generator electric, cu functionare pe gaz natural (MT sau G-CHP);
2.Instalatie de producere a apei calde si aburului formata dintr-un numar de 4 cazane de apa calda pe gaz natural si 2 cazane de abur pe gaz natural;
3. Echipamentele, sistemele si instalatiile auxiliare necesare noii surse, respectiv:
- sistemele de pompare a fluidelor;
- schimbatoarele de caldura pentru transferul termic;
- degazoarele termice pentru tratarea apei de alimentare a cazanelor si a apei de adaos in reteaua de termoficare;
- cazanele de producere a aburului necesar in cadrul proceselor tehnologice ale noii surse (degazare, inertizare, curatire, etc);
- sisteme de monitorizare a emisiilor la cos;
- sisteme de reducere a emisiilor poluante;
- statia electrica de transformare aferenta noii surse;
- acumulatorul de caldura pentru maximizarea eficientei de exploatare a instalatiei de cogenerare de inalta eficienta;
- forajele de apa necesare operarii independente de alte surse de alimentare.
Valoarea totala a proiectului este de 742.921.672 lei.
Constructia va fi realizata in curtea vechiului CET, iar capacitatea instalata in cogenerare de inalta eficienta pe gaz flexibila va fi, conform proiectului, de 97 MW.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter