In Bucuresti vor fi implementate, prin actuala perioada de programare, proiecte europene de energie si mediu in valoare totala de aproape 800 de milioane de euro. Investitiile, ce vizeaza proiecte de management al deseurilor, modernizarea sistemului de termoficare, extinderea retelei de alimentare cu apa si canalizare, dar si finalizarea proiectului de management al apelor uzate de la Glina, vor fi implementate in anii urmatori.
"Impreuna cu echipa mea si cu Comisia Europeana dam tot suportul pentru a le trimite Comisiei si a le avansa (n.r. proiectele in lucru). Este vorba de proiectul care vizeaza, in primul rand, sistemul de management al deseurilor din municipiul Bucuresti, care este o investitie extrem de importanta. Avem 208 milioane de euro rezervati pentru realizarea acestui sistem de incinerare a deseurilor de o maniera ecologica, agrementata de Comisia Europeana si este important si pentru ca, dupa acest exercitiu financiar, adica dupa 2021, nu vom mai avea bani europeni pentru a sustine investitii in ceea ce inseamna eliminarea deseurilor. De asemenea, pregatim proiectul care vizeaza termoficarea, care are o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro si pe care speram sa il trimitem la Bruxelles spre aprobare pana la finalul anului. Acestor proiecte li se adauga o investitie care vizeaza retelele de apa si canalizare din zona Ghidigeni in valoare de circa 40 milioane euro", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, cu prilejul unei vizite pe santierul statiei de epurare Glina.
Reabilitarea statiei de epurare Glina se afla in etapa a II-a si beneficiaza de un buget total de 325,34 milioane de euro si o contributie din partea UE de 196,46 milioane de euro. Data de finalizare a proiectului este stabilita la 31 octombrie 2020. In cadrul proiectului, vor fi reabilitate principalele colectoare de canalizare si canalul colector Dambovita (Caseta).
"Este cel mai mare contract de lucrari cu fonduri europene sectorul de apa din Romania, peste 500 milioane de lei, dintr-un proiect foarte important, care are o valoare totala de 1,5 miliarde lei si care, la final, va deservi peste 1,5 milioane de bucuresteni. Cred ca este cel mai important proiect de apa uzata din Romania", a mai adaugat Roxana Minzatu, referitor la proiect.
La vizita de ieri au mai participat si Gabriela Firea - primarul general al Municipiului Bucuresti, Michèle Ramis - ambasadorul Frantei in Romania, Miguel Angel Martínez Rolland - consilierul economic si comercial al Ambasadei Spaniei in Romania si Gabriela Dorojan - comisarul general al Garzii de Mediu.