RO EN
Košík je prázdný

ANP: Investitii de 870 milioane lei in constructia de penitenciare in Prahova si Buzau

Ministerul Justitiei (MJ), prin Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) va investi aproximativ 870 de milioane de lei pentru constructia a doua noi penitenciare, in Berceni (judetul Prahova) si Unguriu (Buzau). Cele doua unitati vor avea o capacitate totala de 1.900 de locuri pentru detentie si vor fi implementate in urmatorii cinci ani, cu sprijinul Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), ce va sustine 80% din investitii.
Proiectele de Hotarare de Guvern aferente avizarii indicatorilor tehnico-economici ai viitoarelor centre de detentie se afla in consultare publica, pe site-ul Ministerului Justitiei.
 
Penitenciarul Berceni va avea o capacitate de 1.000 de locuri cu regim de maxima siguranta si inchis, ce vor fi dezvoltate conform standardelor europene. Unitatea de detentie va fi localizata in sud-est de municipiul Ploiesti, pe drumul comunal DC 157, inainte de intrarea in comuna Berceni. Pe acest perimetru a existat o unitate militara care a fost dezafectata. Valoarea investitiei 635 milioane de lei (inclusiv TVA), din care lucrarile de constructii-montaj ajung la 445,26 milioane de lei. Finantarea va fi realizata cu sprijinul BDCE, ce va asigura 80% din proiect (508 milioane de lei), diferenta urmand a fi alocata de la bugetul de stat (127 milioane de lei).
Unitatea va include puncte si turnuri de control, o pasarela, pavilioane de detentie si administrative, sala de festivitati, sala de sport, depozite, platforme, foisoare, infirmerie si alte anexe specifice si parcari, ce vor ocupa o suprafata construita de 76.914 mp si vor avea o arie totala desfasurata de 126.186 mp. Pavilionul principal de detentie va avea un regim de inaltime S+P+1E.
Durata de implementare a proiectului este stabilita la 60 de luni.
Din punct de vedere al caracteristicilor constructive, structura pavilioanelor este pe diafragme din beton armat dispuse pe subsol partial, parter si etaj. Se vor realiza canale tehnice pentru asigurarea distributiei utilitatilor si preluarea apelor uzate si care sa constituie totodata si coridoare de interventie, atat pentru asigurarea mentenantei instalatiilor, cat si pentru accesul echipelor de interventie in caz de necesitate. In acest sens, aceste canale tehnice sunt racordate la o retea de tuneluri principale realizate sub drumurile de incinta dintre modulele de detentie si care fac legatura cu pavilion administrativ.
Indicatorii tehnico-economici aferenti acestui obiectiv au fost avizati in Consiliul Tehnico-Economic al ordonatorului secundar de credite, avizati de catre ordonatorul principal de credite si, ulterior inaintati Consiliului Interministerial. Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici se afla acum in consultare publica, pe site-ul MJ.
"Proiectul este estimat a se implementa pe o perioada de circa 6 ani, iar data limita de tragere a sumelor imprumutului este 31 mai 2025, ceea ce va permite distribuirea corespunzatoare a costului proiectului pe perioada de implementare, prin incadrarea cheltuielilor aferente acestuia in creditele bugetare si de angajament aprobate in acest scop prin legea bugetului de stat pentru fiecare an de implementare in parte, in cadrul bugetului Ministerului Justitiei", se arata in Nota de Fundamentare ce insoteste proiectul de HG.
 
Penitenciarul Unguriu, cu o capacitate de 900 de locuri de detentie, va fi construit in extravilanul comunei Unguriu, judetul Buzau, in urma unei investitii de 234,6 milioane de lei (inclusiv TVA). Conform indicatorilor tehnico-economici initiali, lucrarile de constructii-montaj sunt estimate la 195,65 milioane de lei. Si in acest caz, 80% din investitia totala va fi asigurata de BDCE (187,68 milioane de lei) si 20% de la bugetul de stat (46,92 milioane de lei).
In cazul acestui proiect, Ministerul Justitiei precizeaza ca nu a fost elaborat un studiu de prefezabilitate.
Pe amplasamentul pe care vor fi ridicate constructiile specifice noului centru de detentie exista deja cladiri ce vor fi demolate sau reconfigurate si modernizare potrivit cerintelor specifice. "Ca urmare a constatarilor din teren, a concluziilor expertizei tehnice, precum si a unei analize extinse si ca urmarea a necesitatii implementarii conceptului de reconversie a fondului construit existent pentru a nu deriva de la tema de proiect, s-a urmarit adaptarea conceptelor moderne de construire care vizeaza functiunea de detentie", se arata in Nota de Fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern, aflat in dezbatere publica.
Astfel, pentru realizarea constructiilor, se are in vedere reutilizarea intr-o masura cat mai eficienta a patrimoniului construit existent. De asemenea, in concordanta cu prevederile expertizei tehnice au fost stabilite si interventiile necesare, ce includ modernizarea, consolidarea si extinderea cladirilor existente, desfacerea, recuperarea materialelor si realizarea de constructii noi care inglobeaza materiale recuperate, precum si demolarea constructiilor existente si realizarea de cladiri noi.
La final, Penitenciarul Unguriu va ocupa o arie construita de 17.868 mp, cu o suprafata totala desfasurata de 33.666 mp. Pavilionul principal de detentie va fi ridicat pe patru niveluri (P+3E), iar durata de executie a proiectului este stabilita la 48 de luni.
 
Peste 8.000 de locuri de detentie noi vor trebui construite pana in 2024
Conform Calendarului de masuri 2018-2024 pentru solutionarea supra-aglomerarii carcerale si a conditiilor de detentie, aprobat de Guvern, peste 8.000 de noi locuri de cazare pentru detinuti ar urma sa fie construite si alte peste 1.300 modernizate, pana la finalul anului 2024.
Pentru realizarea acestor investitii, autoritatile indica trei surse de finantare respectiv Mecanismului Financiar Norvegian, bugetul de stat si un imprumut de la o institutie financiara.
In cadrul Mecanismului Financiar Norvegian se vor realiza 1.400 de locuri noi de cazare si alte 100 vor fi modernizate.
Din finantarea de la bugetul de stat, vor fi realizate 4.795 de locuri noi de cazare si se vor moderniza alte 1.251 (in perioada 2019-2023).
A treia sursa de finantare indicata in document o reprezinta un imprumut de la o institutie financiara internationala (BDCE), si vizeaza crearea a 1.900 de locuri noi de detentie, prin construirea si infiintarea penitenciarelor Berceni si Unguriu.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a semnat, in mai 2019, Memorandumul privind aprobarea raportului negocierii Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si BDCE privind contractarea unui imprumut in valoare de 177 milioane de euro, in vederea sprijinirii proiectului privind Modernizarea infrastructurii judiciare in Romania. Memorandumul a fost aprobat in sedinta de guvern din 20 iunie 2019, la inceputul lunii iulie fiind semnat de catre presedintele Romaniei. In august 2019, ministrul finantelor publice a semnat acordul de imprumut cu BDCE, iar la data de 2 septembrie 2019, la Paris, acordul-cadru de imprumut a fost semnat de catre reprezentantul legal al BDCE. Legea privind aprobarea acordului-cadru de imprumut a fost promulgata de catre Presedintele Romaniei prin Decretul nr. 324/2020 devenind Legea nr. 90/2020, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 593 din 07 iulie 2020.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter