RO EN
Košík je prázdný

COFACE: Exporturile de produse metalurgice au depasit importurile in ultimii 6 ani

Evolutia preturilor in industria metalurgica a avut un trend ascendent, cotatiile crescand cu peste 14% in luna iunie a acestui an comparativ cu 2015. Exportul de metale comune si de articole din metale a fost mai mare in ultimii sase ani fata de import, creand o balanta comerciala pozitiva. Schimburile comerciale din domeniu s-au realizat, preponderent, cu tari membre ale Uniunii Europene, conform celui mai recent studiu realizat in acest domeniu de Coface Romania.
Astfel, conform cercetarii, profitabilitatea din sectorul metalurgic a crescut de la 1,3% in 2015, la 2,8% in 2016, numarul de companii cu datorii la stat din domeniu s-a redus cu aproximativ 46% in 2017, iar 73% dintre societatile din bransa obtin profit (13% dintre acestea avand un profit net de peste 20%). La capitolul vulnerabilitati, analistii Coface indica faptul ca peste jumatate dintre companiile din sector au un risc de insolventa peste medie, precum si o polarizare crescuta in ceea ce priveste cifra de afaceri realizata de primii 10% competitori din domeniu (peste 84% de-a lungul intregii perioade analizate). Nu in ultimul rand, studiul evidentiaza cresterea actiunilor in instanta impotriva firmelor din sector, in 2017.
Pentru aceasta analiza, Coface a adunat datele a 770 de companii care au depus situatiile financiare pentru 2016 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 5,79 miliarde lei. Societatile din sectorul comertului cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice au inregistrat, in 2016, o evolutie negativa a veniturilor, acestea scazand cu 8% fata de 2015, cu toate ca numarul companiilor din sector a crescut cu 4%.
Din totalul de 770 firme active in 2016, Coface a analizat 220, adica aproximativ 28,5%, dar care au o pondere a cifrei de afaceri de 68% la nivelul intregului sector. In acest context, cele mai multe, 50%, sunt incadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare. La extreme se afla, cu procentaje de 11%, companii care au un risc mare de insolventa, respectiv 30% cu risc scazut.
"Cu toate ca profitabilitatea consolidata a sectorului a fost in crestere, jumatate dintre firme au avut o deteriorare a rezultatului net. In plus, gradul de indatorare ridicat afecteaza peste 40% dintre companii, iar lichiditatea scazuta are efecte negative asupra uneia din patru firme. Sunt semnale de ingrijorare cu privire la evolutia companiilor din acest sector, dat fiind ca jumatate dintre acestea prezinta un risc de insolventa peste medie", a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst in cadrul Coface.
Totodata, in 2017 fata de anul precedent au crescut actiunile in instanta impotriva companiilor din sector. Cel mai scazut numar al dosarelor a avut loc in 2008 (inainte de criza), urmand ca un an mai tarziu sa creasca de 2,2 ori, cel mai ridicat fiind in 2012. Un aspect important este ca numarul somatiilor de plata tinde sa se stabilizeze la sub 5 pe an din 2014, evoluand in aceeasi directie cu numarul executarilor (exceptie fiind 2017).
"La nivelul sectorului comert cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice se remarca atat aspecte pozitive, cat si negative, in ceea ce priveste comportamentul de plata. 2017 a reprezentat maximul atat din punct de vedere al numarului de companii cu incidente de plata - in randul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de un milion de euro - cat si din punct de vedere al numarului de incidente, acesta situandu-se mult peste anii anteriori. Totodata, se remarca o intensificare a actiunilor in instanta impotriva firmelor din sectorul analizat in 2017, dupa 5 ani de reducere a acestor actiuni, intre 2012 - 2016", a precizat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst al Coface Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter