Comisia Europeana a anuntat ca angajeaza peste 38 milioane de euro prin intermediul programului de cercetare si inovare al UE, Orizont 2020, pentru a sprijini mai multe proiecte inovatoare in domeniul protectiei infrastructurii critice impotriva amenintarilor cibernetice si fizice si pentru a face orasele mai inteligente si mai sigure.
"In ultimii ani, am sprijinit actiunile de cercetare si inovare in domeniul securitatii cibernetice care contribuie la o mai buna protectie a infrastructurilor-cheie si a persoanelor care traiesc in orasele inteligente din Europa. Sunt incantata de faptul ca, astazi, suntem in masura sa oferim finantare suplimentara semnificativa, prin intermediul programului Orizont 2020, pentru solutii in materie de securitate, de confidentialitate si de diminuare a amenintarilor", a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret.
La randul sau, Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a adaugat: "Asigurarea retelelor si a sistemelor informatice si sporirea rezilientei cibernetice sunt esentiale pentru conturarea viitorului digital al Europei. Intrucat ne confruntam cu o gama diversa de amenintari la adresa securitatii cibernetice, UE ia masuri concrete de protectie a infrastructurilor critice, a oraselor si a cetatenilor. Mai multe investitii, atat la nivelul UE, cat si la nivel national, in tehnologii si solutii inovatoare in materie de securitate cibernetica sunt de o importanta capitala pentru intarirea rezistentei UE la atacurile cibernetice".
In cadrul a trei proiecte (SAFETY4RAILS, 7SHIELD si ENSURESEC) se vor depune eforturi pentru a imbunatati prevenirea, detectarea, raspunsul si reducerea amenintarilor cibernetice si fizice la adresa retelelor de metrou si de cale ferata, a infrastructurii spatiale terestre si a satelitilor, precum si a comertului electronic si a serviciilor de livrare.
Alte doua proiecte (IMPETUS si S4ALLCITIES) vizeaza sporirea rezilientei infrastructurilor si serviciilor oraselor si protejarea cetatenilor in cazul unor incidente de securitate in spatiile publice. Se preconizeaza ca proiectele vor incepe intre iunie si octombrie 2020 si ca vor dura doi ani. Sprijinul face parte din angajamentul UE de a construi o cultura solida a securitatii cibernetice si de a consolida capacitatile de rezistenta si de raspuns eficient la potentialele amenintari si atacuri cibernetice.
Noile oportunitati de finantare din cadrul programului Orizont 2020 sunt disponibile aici!