RO EN
Košík je prázdný

RAPORT: Emisiile de CO2 ale industriei software ajung la 5% din totalul la nivel global

Thoughtworks, o companie globala de consultanta in tehnologie care integreaza strategie, design si inginerie pentru a stimula inovatia digitala si co-fondatorul Green Software Foundation, anunta lansarea primului raport referitor la stadiul green software.
Raportul 2023 State of Green Software (SOGS) este prima analiza a software-ului sustenabil, la nivel global si in toate industriile, si urmareste reducerea impactului nociv a acestuia asupra mediului inconjurator.
„State of Green Software reuneste informatii si date globale de la liderii din industrie si cercetatori, cu scopul de a impulsiona tranzitia catre green tech si a reduce impactul nedorit al software-ului asupra mediului inconjurator. Astfel, companiile devin mai constiente asupra efectelor care pot fi daunatoare si pot adopta solutii prin care sa devina neutre sau negative din punct de vedere al emisiilor de carbon, pe masura ce guvernele lucreaza la nivel global pentru a solutiona urgent criza climatica actuala. Nici companiile din Romania nu fac exceptie, mai ales ca tara noastra a devenit un mare exportator de software si trebuie sa ne aliniem tenditelor globale”, a declarat Serban Tir, managing director Thoughtworks Romania.
Datele analizate arata ca, potrivit cercetatorilor, se asteapta ca software-ul sa reprezinte 14% din amprenta de carbon a lumii pana in 2040. Raportul prezinta o imagine mai clara a ceea ce functioneaza pentru agenda de sustenabilitate si consolideaza datele ce devin extrem de utile in adoptarea unei strategii sustenabile de catre decidenti.
„Mi-am dorit o resursa precum raportul The State of Green Software timp de patru ani si sunt incantat ca in sfarsit a ajuns aici. Nimeni nu mai trebuie sa petreaca ore intregi cautand informatii care sa convinga conducerea sa investeasca in proiecte de tip green software”, spune Asim Hussain, Executive Director&Chairperson al Green Software Foundation.
Totodata, raportul arata ca emisiile de CO2 legate de software reprezinta in prezent 4-5% din emisiile globale. Acest lucru este echivalent cu emisiile tuturor transporturilor de aviatie, transport maritim si feroviar combinate.
Green Software este vital pentru un viitor net zero, iar rezultatele sondajului SOGS sustin afirmatia celor aproximativ jumatate din companiile din Fortune 500, care si-au afirmat angajamentul de a reduce emisiile pana in 2030.
In acelasi timp, sondajul SOGS indica faptul ca peste 2.000 de practicieni de software si alte parti interesate au in vedere schimbarile climatice, 62% raportand ca sunt foarte ingrijorati si 30% spunand ca sunt ingrijorati.
De asemenea, sustenabilitatea este cheia pentru recrutarea si pastrarea angajatilor. Companiile cu obiective climatice solide si initiative pe sustenabilitate ar putea sa atraga si sa retina mai usor talente. Potrivit unui studiu din 2019 al companiei Fast, 40% dintre mileniali au declarat ca au ales sa lucreze pentru un angajator pe fondul performantei puternice a acestuia in materie de sustenabilitate, iar 30% au spus ca au decis sa paraseasca un loc de munca din cauza performantei slabe in materie de durabilitate.
Totusi, studiul arata ca numai decarbonizarea nu este suficienta pentru tranzitia catre green software.
Emisiile de carbon reprezinta o parte semnificativa a impactului software-ului asupra climei, insa tehnologiile care utilizeaza o cantitate mare de date, precum inteligenta artificiala generativa, necesita si multe alte resurse, inclusiv apa.
Cercetatorii de la Universitatea din California Riverside si de la Universitatea din Texas Arlington au scris o lucrare care examineaza amprenta apei folosite de catre AI. Potrivit acestora, antrenarea GPT-3 in centrele de date de ultima generatie ale Microsoft din SUA poate consuma direct 700.000 de litri de apa proaspata curata, suficienta pentru a produce 370 de masini BMW sau 320 de vehicule electrice Tesla.
Raportul din 2023 State of Green Software (SOGS) se concentreaza in prezent pe China, leaderul global in materie de green computing, SUA, India, Marea Britanie si Australia.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter