RO EN
Košík je prázdný

PROCESELE de incalzire si racire reprezinta jumatate din consumul final de energie

Digitalizarea consta, printre altele, in utilizarea inovatoare a tehnologiilor informationale si de comunicatii, in special prin extinderea la scara larga a dispozitivelor „smart” si senzorilor inteligenti, precum si in colectarea si analiza seturilor de date (din categoria „big data”), se arata intr-un nou raport aparut sub egida Comisiei Europene, care a solicitat editarea documentului de catre organizatia Build Up, membra in Joint Research Centre.
In contextul indeplinirii obiectivelor de economisire a energiei din Uniunea Europeana si imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor aflate pe teritoriul statelor membre ale UE, noul raport tehnic al centrului comun de cercetare (Joint Research Centre) analizeaza tehnologiile, oportunitatile si provocarile pe care le implica procesul de digitalizare in domeniul HVAC (incalzirea si conditionarea aerului din incinte).
Raportul include studii de caz si evidentiaza initiativele-cheie ale noilor politici UE, preum si ale unor proiecte de cercetare. Digitalizarea in sectorul HVAC a beneficiat de mai putina atentie in comparatie cu digitalizarea in alte domenii, cum ar fi aparatele de uz casnic sau transportul. Cu toate acestea, incalzirea si racirea incintelor din cladiri reprezinta aproximativ jumatate din consumul final de energie. Prin urmare, este fundamental sa se expuna, in mod comprehensiv, potentialul digitalizarii la nivelul utilizatorului final de sisteme HVAC si la cel al tehnologiilor cu cea mai mare relevanta, pentru a dezvolta politici adecvate si a pregati investitiile noi.
„Dintre noile tehnologii digitale privind informarea si comunicarea (information and communications technologies - ICT) ce se pot utiliza in domeniul HVAC, prezentate in raport, se disting contoarele inteligente, conceptul IoT, sistemele de analiza a «big data» si de stocare in cloud, inteligenta artificiala. Barierele ce stau in calea implementarii, pe scara larga, a noilor tehnologii digitale sunt constituite de nevoia de know-how din partea unor experti acreditati, de schimbarile multiple si de personalizarea sistemelor (la nivelul gospodariilor), precum si de riscul furnizarii si integrarii unor tehnologii deja depasite sau cu functiuni limitate (la nivelul dezvoltatorilor de cladiri rezidentiale). Insa, ca beneficii, tranzitia catre eficienta energetica este fundamentala (prin scaderea costului facturilor, aplicarea unor solutii pertinente care sa contribuie la solutionarea problemei schimbarilor climatice, reducerea poluarii aerului), concomitent cu utilizarea de noi servicii care contribuie la cresterea confortului, incurajarea inovatiei si competitivitatii, imbunatatirea politicilor climatice si de mediu etc. Europa are nevoie de strategii ambitioase pentru implementarea rapida a tehnologiilor digitale. Este insa nevoie de sprijin continuu pentru cercetare si dezvoltare, fiind necesare prevederi mai stricte pentru indicatorii minimali de performanta energetica, stabilite prin standarde si alte masuri ce tin de politicile publice. In plus, competitivitatea se regaseste nu numai in ceea ce priveste solutiile tehnice, ci si modelele de afaceri, platformele si standarde. Avantajul celor care acceseaza primii segmentul digitalizarii pentru domeniul HVAC va face diferenta intre succes si esec. Sprijinirea tehnologiilor emergente necesita, prin urmare, nu numai cercetare-dezvoltare propriu-zisa, ci si studierea dinamicii pietei si a industriei care contribuie la implementarea cu succes a acestor noi tehnologii”, a declarat Lorcan Lyons, autorul raportului.
Analizand documentatiile disponibile, in raport se demonstreaza ca digitalizarea constituie o oportunitate semnificativa pentru economia de energie, avand si alte beneficii. Cu toate acestea, exista si posibilitatea ca economiile de energie sa nu fie atat de mari pe cat era de asteptat, de exemplu, datorita consumului de energie al tehnologiilor digitale in sine si exista riscuri importante care trebuie anticipate in alte domenii (confidentialitate, securitate cibernetica, decalaj digital etc.). Noile politici - atat energetice, cat si digitale - ar putea reduce aceste riscuri si ar certifica, in consecinta, faptul ca trebuie sa prevaleze cele mai bune tehnologii si modele de afaceri. Pentru a descarca documentul integral, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter