RO EN
Košík je prázdný

MIPE: Debut finantare proiecte de digitalizare in administratie si mediul de afaceri

Pana la finalul acestui an, prin Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare 2021 - 2027 vor fi lansate 17 apeluri de proiecte in valoare totala de 1,82 miliarde de euro. Dintre acestea, 11 apeluri vizeaza domeniul digitalizarii, iar celelalte 6 vor finanta sistemul de cercetare, dezvoltare si inovare.
„Odata cu Programul Cercetare Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare (PCDIF) avem la dispozitie bugetul necesar pentru a valorifica potentialul competitiv al Romaniei, prin investitii in cercetare si inovare pentru care bugetul alocat in program este de 1,3 miliarde de euro. Mai mult, PCIDIF va permite accelerarea digitalizarii tuturor serviciilor publice, demers absolut necesar atat din perspectiva cetatenilor, cat si a institutiilor publice care au nevoie sa se adapteze la cerintele erei digitale. Primele apeluri de proiecte prin PCIDIF vor viza, pe de o parte, crearea de hub-uri de inovare si transferul in piata al rezultatelor cercetarii si, pe de alta parte, implementarea solutiilor digitale in administratie, educatie si cultura. Actiunile finantate vor viza dezvoltarea de aplicatii digitale pentru servicii publice imbunatatite in beneficiul cetatenilor si al mediului privat, dar si cresterea nivelului de interoperabilitate al sistemelor informatice din administratia publica, prin crearea unui sistem interconectat care sa permita reutilizarea informatiilor si a serviciilor”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
 
3 milioane de utilizatori de servicii, produse si procese digitale publice noi si optimizate, la finalul perioadei
Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare va finanta 3 prioritati de investitii:
- Sustinerea si promovarea unui sistem de cercetare, dezvoltare si inovare atractiv si competitiv;
- Digitalizare in administratia publica centrala si mediul de afaceri;
- Transformarea digitala si furnizarea de servicii imbunatatite in sectorul cultural.
Printre proiectele pe care le va aduce PCDIF se numara investitii pentru zona de robotica, automatizari industriale si IT, investitii in solutii tehnologice de furnizare a energiei pe baza de hidrogen, investitii pentru utilizarea mai eficienta a resurselor de uraniu si investitii in tehnologiile viitorului (nanotehnologii, microelectronica, fotonica, materiale si tehnologii de fabricatie avansate).
In ceea ce priveste digitalizarea marilor servicii publice, interventiile vizeaza asigurarea sistemelor informatice necesare institutiilor publice centrale pentru operationalizarea serviciilor publice electronice realizarea, dezvoltarea, implementarea serviciilor publice electronice precum si imbunatatirea serviciilor publice electronice existente din perspectiva interactiunii cetatenilor, reprezentantilor mediului privat de afaceri cu institutiile si autoritatile publice.
Se urmareste digitalizarea extinsa a tuturor interactiunilor administrative cu cetatenii, persoanele juridice pentru instaurarea unei e-guvernari depline si de care vor beneficia cetatenii indiferent de tipul de serviciu public pe care il acceseaza, indiferent de rezidenta sau tipul de institutie sau autoritate publica cu care interactioneaza.
De asemenea, PCIDIF urmareste dezvoltarea managementului scolaritatii prin intermediul unor platforme digitale integrate. Acest proces include baze de date unitar dezvoltate necesare sistemului educational, realizarea catalogului electronic la nivel national, organizarea/desfasurarea concursurilor/examenelor nationale din invatamantul preuniversitar, identificarea/centralizarea necesitatilor la nivelul fiecarei institutii de invatamantpreuniversitar din perspectiva managementului scolaritati.
Rezultatele asteptate la finalul perioadei
- 2.923.943 utilizatori de servicii, produse si procese digitale publice noi si optimizate;
- 3.992 utilizatori de noi produse, servicii si aplicatii digitale dezvoltate de intreprinderi;
- 624 intreprinderi care ating un nivel ridicat de intensitate digitala;
- Cresterea cifrei de afaceri pentru 615 intreprinderi;
- 635 intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) care introduc inovatii in materie de produse sau procese, comercializare sau organizare;
- 5.000 de persoane care beneficiaza de actiuni de dezvoltare a capacitatii de valorizare a patrimoniului;
- 1912 angajati din IMM-uri care finalizeaza programe de formare a competentelor pentru specializare inteligenta, pentru tranzitie industriala si antreprenoriat (pe tip de competente: tehnice, de management, de antreprenoriat, ecologice, altele).
 
Categoriile de beneficiari ai proiectelor finantate prin Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare 2021 - 2027
Vor beneficia de finantarile alocate prin PCIDIF:
- IMM-uri (pentru care perioada de durabilitate este de 3 ani); organizatii de cercetare (institutii de invatamant superior/institute/centre de cercetare), consortii, intreprinderi mari (doar ca parteneri ai IMM-urilor); start-up si scale-up; organizatii de sprijin pentru start-up si scale-up publice sau private; Asociatia ROStart-up; IMM-uri din sectorul IT (IMM pentru care perioada de durabilitate este de 3 ani);
- Beneficiarii serviciilor publice deja prestate online; persoane fizice (ex. inregistrarea unei nasteri), pers juridice private (ex. inregistrarea unei companii), angajatii administratiei publice, populatia din Romania; populatia (servicii performate domeniu educational), elevi/studenti, cadrele didactice; Ministerul Culturii, mediul de afaceri, populatia care beneficiaza de produsele culturale digitizate si de servicii performate, in sens larg intreaga populatie care poate deveni un utilizator-consumator de cultura - in diferitele ei forme - puse la dispozitia cetatenilor prin digitalizare iar in sens specific toti profesionistii din sectorul cultural si din sectoarele complementare (ex. educatie, tineret si sport, protectia mediului, cercetare, comunicare si business etc); EDIH, IMM cu grad scazut de digitalizare a caror maturitate digitala e foarte scazuta si au nevoie de sprijin pe tot parcursul procesului de digitalizare (IMM pentru care perioada de durabilitate este de 3 ani);
- Operatorii culturali organizati ca ONG-uri sau SC-uri, institutiile publice din sectorul cultural, institutiile de cult organizate conform Legii 486/2006, Academia Romana si publicul larg care beneficiaza de produsele culturale digitizate si de servicii performate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter