RO EN
Košík je prázdný

MAZARS: 96% dintre companii sustin utilizarea extinsa a noilor tehnologii de audit

Recent, Mazars, firma internationala de audit si consultanta in afaceri, a publicat rezultatele unui studiu double-blind care a fost realizat de Edelman Intelligence. Scopul acestui studiu a fost de a identifica perceptiile si nevoile diferitelor companii din industrie, atunci cand vine vorba de audit si de actualii lor auditori statutari. Intr-un material recent, am discutat atat despre piata de audit din Romania si viitoarea ei evolutie, cat si despre cele patru mituri pe care profesionistii din domeniu doresc sa le elimine.
De aceasta data, dorim sa evidentiem un alt factor pe care auditorii sunt dornici sa il afle - intr-o perioada cu schimbari rapide, cum va arata viitorul auditului? Tehnologia este adesea privita ca o modalitate de a imbunatati toate aspectele afacerii, deoarece economiseste timp si optimizeaza calitatea auditului. In prezent, abilitatile tehnologice de audit sunt dificil de gasit, insa atunci cand companiile din piata intalnesc auditori care combina apetitul pentru risc cu cel tehnologic, acestea sunt increzatoare si vor sa afle si mai multe despre modul in care oamenii folosesc tehnologia pentru a testa, experimenta si efectua procese de audit de calitate mai buna.
 
Reajustarea functiei de audit intr-o lume digitala
Cresterea cloud computing-ului sau a big data a permis si a intensificat si mai mult succesul inteligentei colective, intr-un moment in care firmele de audit si cele multidisciplinare nu aveau resursele structurale pentru a le colecta. Cu organizatiile care se deplaseaza rapid catre mobilizarea resurselor, integrarea tehnologiilor si cautarea furnizorilor, companiile de servicii financiare au anticipat aceasta nevoie de inovatie si si-au extins serviciile pentru a include consultanta tehnologica si digitala.
Potrivit studiului nostru, 96% dintre respondenti sunt de acord cu utilizarea tehnologiei in procesul de audit. Tehnologia economiseste timp si imbunatateste calitatea auditului in fiecare zi. Utilizarea automatizarii proceselor robotizate (RPA), de exemplu, inseamna eliminarea erorilor de risc manuale si realizarea unor proceduri identice, ceea ce accelereaza activitatea si imbunatateste rigoarea procesului. Acest fapt ofera auditorilor mai mult timp pentru a adauga analize cu valoare adaugata, incredere si expertiza situatiilor financiare - ducand la un raport de audit mai consolidat.
"Cand vorbim despre evolutiile tehnologice trebuie sa luam in considerare mai multi factori principali care indica necesitatea unor astfel de tehnologii in audit, cum ar fi cresterea rapida a volumului de date, schimbarea modelelor corporative, trecerea la automatizare si solicitarea unei abordari indraznete din partea auditului. Desi tehnologia este vitala pentru procesul de audit, sondajul nostru a dezvaluit, de asemenea, faptul ca profesionistii din spatele ecranelor conteaza mai mult. Auditul se afla in centrul expertizei noastre de mai bine de 70 de ani si atunci cand vine vorba de alegerea unei firme de audit, clientii nostri, precum si respondentii acestui sondaj, apreciaza cunostintele despre afacere si capacitatea de a intelege domeniul in care compania isi desfasoara activitatea. Profesia de audit trebuie sa isi continue transformarea prin explorarea a trei active puternice: tehnologia, capitalul uman si inteligenta colectiva. Acest mix este cel care face diferenta atat pentru clienti, cat si pentru profesie", a mentionat Ella Chilea (foto), Audit Partner, Mazars Romania.
 
Valoarea umana: singura resursa pe care tehnologia nu o poate inlocui
Tehnologia va juca, fara indoiala, un rol important in anii urmatori si, chiar daca IA este deja prezenta in majoritatea industriilor, suntem de parere ca oamenii vor fi cei care vor conduce locurile de munca din viitor.
Auditorii au un rol crucial in imbunatatirea relevantei si calitatii auditului. O parte a evolutiei unui auditor este sa inteleaga domeniul de activitate al fiecarei companii - pentru ca fiecare afacere este unica in felul sau, replicarea unui audit „universal valabil” nu functioneaza; acesta trebuie sa stie sa asculte; fapt confirmat si de cei 33% dintre respondenti, care au ales calitatea dintr-o lista de 20 de optiuni. Urmata de „agilitate si flexibilitate” (17%), aceste abilitati ne ajuta sa conturam agenda de nevoi a companiilor si sa dam o putere mai mare calitatilor umane, pe care tehnologia nu le poate reproduce cu usurinta.
Trecerea peste o abordare traditional orientata in favoarea unei abordari proactive necesita ca auditorii sa se ocupe de munca lor cu scepticism.
"Scepticismul este o atitudine care reflecta o minte intrebatoare si o evaluare critica a probelor de audit", scrie dr. Hernan Murdock, vicepresedinte al diviziei de audit pentru MIS Training Institute (MISTI). "Este necesar sa fim atenti la conditiile care pot indica posibile denaturari datorate erorilor, neglijarii sau fraudei si o evaluare critica a probelor de audit".
Cei mai buni auditori nu au incredere in nimic atunci cand examineaza documentele financiare si efectueaza fiecare revizuire cu un ochi format si un grad ridicat de vigilenta, indiferent de circumstantele specifice.
De asemenea, abilitatile de gandire critica sunt importante pentru o cariera in audit. Acest tip de rationament necesita ca acestia sa iasa in afara propriilor prejudecati pentru a lua in considerare toate perspectivele, a pune la indoiala validitatea fiecaruia si a ajunge la o concluzie.
 
Auditul Z: trebuie indeplinite nevoile educationale pentru ca profesia de audit sa evolueze
Cand practica de audit va fi schimbata dramatic, folosind tehnologii emergente din ce in ce mai mult, profilul auditorului va reflecta aceste schimbari. In primul rand, auditorul trebuie sa fie priceput in utilizarea tuturor acestor modificari tehnice in loc sa utilizeze excel. Aceasta schimbare se va potrivi perfect generatiei Z, utilizatorii nativi digitali, care intra deja in forta de munca.
Provocarea in acest context este generata de scorul de pregatire al fortei de munca in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei si scorul companiilor privind utilizarea internetului obiectelor. Potrivit Eurostat, in Romania, numai 7% dintre companii au folosit dispozitive sau sisteme conectate la internet in ultimul an, chiar daca tara are cel mai ieftin abonament de internet in banda larga si, de asemenea, unul dintre cele mai rapide din lume. Prin urmare, avem generatia Z, care foloseste tehnologia in viata lor de zi cu zi, dar nu gasesc suficiente companii unde sa lucreze cu acelasi nivel ridicat de interes pentru digitalizare.
Folosind mai putin timp pentru a obtine datele in formatul potrivit, auditorul se va concentra pe identificarea valorii adaugate pentru a sprijini consiliile/ echipele de conducere cu informatii care pot influenta deciziile strategice. Pentru a genera aceste perspective, acestia trebuie sa-si dezvolte gandirea critica, sa puna la indoiala situatia actuala, sa se indoiasca de modul in care se desfasoara afacerea. Gandirea critica este una dintre abilitatile viitoare care vor fi din ce in ce mai solicitate, potrivite din nou pentru generatia Z, care este mai pragmatica decat celelalte generatii, si nu este deloc deschisa sa piarda timp in indeplinirea sarcinilor care pot fi automatizate in loc sa detina un job care sa ii solicite intelectual si la care sa contribuie strategic.
"Gandirea critica va merge mana in mana cu perspicacitatea in afaceri. Fara a intelege cum functioneaza afacerea in acel moment, va fi dificil sa contestati modul in care se comporta. De ce folosesc hartiile in loc de gestionarea documentelor digitale? De ce ridica manual produsele in loc sa foloseasca roboti? De ce introduc manual date in loc sa foloseasca masini inteligente? De ce inregistreaza un scor atat de scazut de pastrare a persoanelor? Toate acestea vor fi intrebari pe care le veti auzi de la auditorii din generatia Z, chiar din prima etapa a procesului de audit", a mentionat Andreea Georgescu, Head of HR Consulting, Mazars Romania.
Pana cand sistemul educational va trece la o transformare digitala si va incepe sa ofere abilitatile cerute de mediul de afaceri, companiile vor prelua, in continuare, responsabilitatea de a dezvolta aceste abilitati si competente.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter