RO EN
Košík je prázdný

GUVERNUL a aprobat infiintarea Directoratului National de Securitate Cibernetica

Miercuri, 22 septembrie, in cadrul sedintei de guvern care a avut loc la Palatul Victoria s-a aprobat Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind infiintarea Directoratului National de Securitate Cibernetica (DNSC). Ordonanta 104 a fost publicata in Monitorul Oficial din 24 septembrie 2021.
Infiintarea DNSC este un proiect strategic pentru Romania, la care si-au adus contributia un numar de 20 institutii cheie implicate in aceasta initiativa. Proiectul a primit un sprijin puternic din partea Premierului, a Guvernului Romaniei si a CSAT.
Dezvoltarile inregistrate la nivel european, complexitatea transformarii spatiului cibernetic si intensificarea activitatii online, accelerata de aparitia pandemiei COVID-19, au evidentiat nevoia crearii unei noi institutii, care sa asigure performanta necesara la nivel national.
Noua institutie va reforma domeniul civil al securitatii cibernetice si va inlocui Centrul National de Securitate Cibernetica (CERT-RO), urmand sa aiba o plaja mult mai larga de responsabilitati, adaptate nevoilor unei lumi in continua miscare si dezvoltare. DNSC urmeaza sa preia personalul, infrastructura si atributiile fostului CERT-RO, a carei structura si mod de operare depasite nu mai corespundeau evolutiilor din spatiul cibernetic.
Directoratul va fi un liant intre administratia publica, mediul privat si cel academic, pentru crearea unei arhitecturi coerente si reziliente de securitate cibernetica la nivel national. Acesta este conceput ca o institutie civila de anvergura, capabila sa devina in scurt timp un centru de excelenta recunoscut pe plan international si national.
DNSC va indeplini un rol cheie in implementarea noii Strategii Nationale de Securitate Cibernetica si in asigurarea respectarii de catre Romania a angajamentelor asumate la nivel international, inclusiv a celor legate de implementarea Strategiei de Securitate Cibernetica a UE, a Directivei NIS si NIS 2.0, precum si de Centrul european de competente in domeniul industrial, tehnologic si de cercetare in materie de securitate cibernetica (ECCC).
Ce va aduce nou Directoratul National de Securitate Cibernetica
- Reformarea si imbunatatirea capabilitatilor civile ale domeniului securitatii cibernetice;
- Capacitatea de a contribui la bugetul de stat, asa cum o fac institutii similare din alte tari ale UE;
- Va contribui la cresterea si pastrarea in tara a resursei umane din domeniul securitatii cibernetice;
- Va reprezenta o institutie atractiva pentru specialistii in securitate cibernetica, atat din perspectiva provocarilor profesionale, cat si din punct de vedere al pachetului salarial;
- Va crea si sprijini un nou ecosistem in domeniu, in care sa colaboreze actori cheie din institutiile statului, mediul privat si mediul academic;
- O cultura adecvata si o determinare de lider civil al securitatii cibernetice din Romania;
- O contributie consistenta la managementul crizelor cibernetice la nivel national si al UE;
- Un design institutional si o baza legislativa moderne, peste nivelul constructiilor institutionale existente in statele membre ale UE;
- Parteneriat real si sustenabil cu mediul privat;
- Recunoastere a eforturilor si rolului semnificativ al Romaniei in domeniului securitatii cibernetice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter