RO EN
Košík je prázdný

EY: Companiile investesc tot mai mult in tehnologia 5G, iar Europa este pe primul loc

Companiile sunt tot mai interesate de tehnologia 5G si considera ca aceasta le va ajuta sa atenueze presiunile acute generate de pandemia de Covid-19 si de evenimentele globale asociate cu aceasta - se arata in cea de-a treia editie a studiului EY - Reimagining Industry Futures. Un procent de 49% dintre respondenti spun ca vor utiliza prioritar tehnologia 5G pentru a-si optimiza procesele, in timp ce 28% considera ca o vor folosi pentru aplicatii mai avansate, cum ar fi realitatea virtuala si realitatea augmentata. Studiul mai arata ca intreprinderile se concentreaza acum sa-si consolideze rezilienta afacerii, sa asigure indeplinirea prioritatilor corporative si sa raspunda la asteptarile stakeholderilor.
Aceste tendinte sunt influentate de o serie de factori externi. Astfel, 85% dintre respondenti au spus ca interesul lor pentru tehnologia 5G este influentat de criza sanitara globala, un procent in crestere de la 52% din editia de anul trecut. 80% au spus ca intentia lor de a adopta tehnologia 5G este determinata de perturbarile survenite in lanturile de aprovizionare, in timp ce 71% au spus ca principala influenta o reprezinta grija fata mediu, aspectele sociale si de guvernanta corporativa (ESG). Totusi, pana la concretizarea acestor deziderate ambitioase mai sunt etape de parcurs. In acest sens, 37% dintre respondenti spun ca ofertele propuse in prezent de furnizorii de tehnologii 5G si IoT nu satisfac nevoile lor in materie de rezilienta si continuitate a afacerii, iar 47% considera ca acestea nu corespund obiectivelor lor in materie de sustenabilitate.
"Pentru o acceptare mai larga a investitiilor in 5G, este esential sa se clarifice convergenta dintre tehnologie, ecosistemul de actori din domeniu, dispozitive si servicii care ar putea fi oferite. Maturitatea tehnologiei, viabilitatea financiara a investitiilor planificate, competentele tehnologice si comerciale pentru proiectare si operare, capacitatea de productie si disponibilitatea lantului de aprovizionare sunt aspecte care trebuie luate in considerare in viitorul apropiat", a declarat Cristian Carstoiu (foto), Partener Consultanta, Chief Innovation Officer, EY Romania.
 
Europa este lider in investitiile in tehnologia 5G, dar increderea la nivel global stagneaza
5G se claseaza pe primul loc intre toate tehnologiile emergente analizate in studiu in privinta planurilor de investitii avute in vedere de companii. 56% dintre respondenti au spus ca intentioneaza sa investeasca in aceasta tehnologie in urmatorii trei ani. Planurile de investitii in 5G pentru aceeasi perioada de timp inregistreaza cel mai ridicat nivel in Europa, in crestere de la 5% anul trecut, cand Europa se plasa in urma celorlalte regiuni, la 76% in prezent. Totusi, studiul avertizeaza ca aceste investitii nu trebuie interpretate drept certitudini, in contextul in care intentiile de investitii au scazut cu 8% in Asia-Pacific si Orientul Mijlociu fata de anul trecut, pana la 70%.  
Este un aspect care semnaleaza nu doar o abordare mai conservatoare in privinta 5G, ci si o stagnare a gradului de incredere in general. Numai 24% dintre companiile respondente au declarat ca sunt foarte increzatoare ca pot implementa tehnologia 5G cu succes (in scadere cu 1% fata de anul trecut). La aceasta situatie se adauga si gradul redus de intelegere de catre companii a modului in care 5G se poate combina cu alte tehnologii emergente, un aspect care este in prezent invocat drept principalul impediment pentru perceptia 5G si care s-a clasat pe locul al cincilea anul trecut.
"Exista inca temeri fundamentale despre modul in care 5G functioneaza impreuna cu alte tehnologii emergente. Furnizorii de solutii 5G ar trebui sa isi asume acest subiect si sa isi adapteze in mod corespunzator discutiile cu clientii. Educand companiile despre cum poate fi valorificata tehnologia 5G impreuna cu alte tehnologii emergente, furnizorii de servicii pot creste gradul de incredere a companiilor in implementarea proiectelor 5G ale acestora", a precizat Adrian Baschnonga, analist principal EY Global Telecommunications.
 
Creste atractivitatea retelelor private in contextul in care operatorii de telecomunicatii se confrunta cu un deficit de credibilitate
Studiul a mai constatat ca intreprinderile sunt tot mai receptive la solutiile 5G oferite prin modele de afaceri disruptive. 77% dintre companiile respondente spun ca sunt interesate de utilizarea retelelor private ca sa implementeze 5G si IoT pentru diverse aplicatii, iar 71% sunt interesate sa achizitioneze solutii 5G printr-un intermediar si nu direct de la un operator telecom.
Operatorii telecom se confrunta cu un deficit semnificativ de credibilitate in perceperea lor de catre companii ca experti in transformarea digitala. Numai 19% dintre respondenti au spus ca au aceasta parere despre ei (procent nemodificat fata rezultatele studiului de anul trecut). In schimb, 30% dintre companii au declarat ca ii prefera pe furnizorii de echipamente de retea ca experti in transformarea digitala, un procent in crestere de la 19% anul trecut.
"Semnalele ingrijoratoare venind dinspre afacerile disruptive sugereaza ca relatia traditionala dintre operatorii telecom si companiile client este sub presiune. Adoptarea unor strategii de comercializare mai agile este esentiala intr-o lume IoT si 5G. Operatorii telecom ar trebui sa ia in cel mai scurt timp masuri pentru a fi siguri ca pot satisface cererea companiilor in materie de implementare a retelelor private", a mentionat, la randul sau, Tom Loozen, lider EY Global Telecommunications.
 
Colaborarea ecosistemelor continua sa fie un punct central in planurile de dezvoltare ale companiilor
69% dintre respondenti au declarat ca deja colaboreaza cu alte companii in cadrul unui ecosistem de afaceri, procent care nu s-a schimbat fata de editia de anul trecut a studiului. Totusi, sunt semnale ca multe companii au abordari mai curajoase de parteneriere, 36% cautand parteneriate pe verticala cu organizatii din alte sectoare (in crestere de la 24% anul trecut). 73% spun ca prefera furnizorii care pot oferi relatii de ecosistem in cadrul ofertelor lor lor 5G.
La editia 2022 a Congresului Mondial al Telefoniei Mobile (MWC) de la Barcelona, EY intentioneaza sa exploreze modul in care conectarea ecosistemelor din acest domeniu poate ajuta la sprijinirea transformarii bazate pe tehnologie, la cresterea rezilientei si la crearea de valoare pe termen lung.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter