RO EN
Košík je prázdný

e-Factura la un an de la lansare: 70% dintre autoritati facturate prin FGO

La un an de zile de la introducerea e-Factura, peste 10.000 de institutii publice au fost facturate prin FGO.ro, platforma ce cuprinde module dedicate pentru a sustine digitalizarea afacerilor mici si mijlocii, dar si diverse automatizari si integrari cu serviciile bancare pentru facilitarea comunicarii cu contabilitatea externalizata.
Desi obligativitatea raportarii detaliate a tuturor vanzarilor facute catre autoritatile statului este prevazuta legislativ de anul trecut, nu sunt inca cunoscute penalitati pentru firmele si autoritatile care nu folosesc canalul ANAF. Acest lucru inseamna ca cifrele analizate sunt un indicator al mediatizarii si gradului de conformare al firmelor respectiv individual al autoritatilor care achizitioneaza produse si servicii; mecanismul functioneaza pentru ca acele autoritati conditioneaza plata facturilor de raportare via ANAF.
Primul an de utilizare e-Factura a permis o analiza din perspectiva tipurilor de institutii de stat care au solicitat e-Facturi. Dintre acestea, unitatile administrativ-teritoriale (judete, orase, comune si sate) totalizeaza 67% din valoarea totala e-Facturata desi reprezinta doar 43% din totalul institutiilor facturate. Autoritatile din sanatate si educatie insumeaza putin peste 10% din valoarea facturata desi fac peste 30% din numarul de achizitii. Pe de alta parte, ministerele, directiile generale sau alte autoritati nationale reprezinta doar 7% din valorile e-Factura constatate in platforma noastra.
Pe langa distributia echilibrata a valorilor e-Factura la nivel national, se pot remarca, in primele 15% dupa totalul celor mai mari valori de achizitii, autoritati ca: Municipiul Bucuresti, STS, Sector 5 Bucuresti sau Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Potrivit datelor analizate de platforma noastra, in cele 12 luni de cand e-Factura a devenit obligatorie, primele 10 judete genereaza aproape 70% din valoarea facturilor emise. Bucuresti si Ilfov au peste 24% din valoarea e-Facturilor emise la nivel national.
In schimb, ultimele 10 judete totalizeaza abia 3% din valorile e-Facturate la nivel national. Printre codasele acestui clasament se regasesc Braila, Salaj, Ialomita, Gorj, Caras-Severin, Giurgiu etc.
Statistica primului an arata si gradul de conformare al companiilor care vand unul dintre cele 900 de produse cu risc fiscal ridicat, chiar daca vanzarile nu sunt catre entitatile de stat. Astfel, per total, in cele 7 luni care au urmat fata de analiza din octombrie 2022, cand putin peste 10% dintre firme utilizau e-Factura, procentul s-a triplat. Gratuitatea utilizarii FGO pentru facturare clasica dar si pentru generarea e-Factura, a ajutat acest trend si estimarile arata cel putin o noua dublare pana la final de 2023.
Totodata, in ultimele 12 luni s-a observat o diversificare a ariei de activitate a firmelor care opteaza pentru e-Factura. Astfel, cele mai multe companii care e-Factureaza prin sistemul FGO, provin din domeniul comertului, cu un procent de peste 40% din numarul facturilor emise. In clasament se regasesc diverse CAEN-uri de servicii (contabilitate, juridice, management etc), apoi activitati specifice TIC (comunicatii, software la comanda, productie software), activitati de constructii, productie (alimentara, bauturi, echipamente industriale etc), horeca, transporturi, sanatate, educatie, recrutare forta de munca dar si protectie si paza.
Introducerea obligativitatii e-Factura in sistemul ANAF-ului a facilitat munca a zeci de mii de antreprenori din Romania. La un an de la lansarea sistemului digital e-Factura, tot mai multe companii au decis sa factureze prin sistemul FGO. Aproximativ 30% dintre firmele introduse in sistemul nostru folosesc e-Factura. Tot mai multe companii din diverse domenii de activitate au preferat sa utilizeze e-Factura prin sistemul FGO in ultimul an. Principalele domenii de activitate (CAEN principal) in care s-au emis e-Facturi sunt comertul si serviciile cu 60% din totalul facturilor, urmate de TIC cu 8%; constructiile, productia si horeca inchid clasamentul fiecare cu aproximativ 6% din numarul de e-Facturi emise. Cele mai multe firme provin din Bucuresti si Ilfov, urmate de Cluj, Brasov, Neamt, Constanta si Prahova. Pana la final de an, preconizam cel putin o dublare a numarului de companii care vor alege aceasta metoda de facturare catre institutiile publice dar si intre ele pentru produsele de risc.
In prezent, orice firma poate emite gratuit e-Factura prin intermediul unui cont FGO, avand si posibilitatea conectarii cu ANAF printr-un abonament FGO platit, cu preturi incepand de la 15 lei/luna.
 
* Articol publicat de specialistii de la FGO, solutie completa de facturare online, integrare cu contabilitatea, organizarea documentelor, monitorizarea timpului lucrat sau pontaj.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter