RO EN
Košík je prázdný

Dan Moraru, ALLBIM NET: Tinta BIM sunt constructiile inteligente si sustenabile

Potrivit statisticilor, Romania ocupa alaturi de Bulgaria si Grecia ultimele trei locuri in digitalizare, desi furnizeaza servicii IT de inalta calificare celorlalte tari, dar se pare ca sectorul de IT din Romania nu este apreciat mai ales de administratia publica, a declarat Dan Moraru, CEO la ALLBIM NET, cu prilejul participarii la EURO-Constructii, videoconferinta pe tema digitalizarii sectorului de constructii din Romania, ce a avut loc recent.
"In consecinta, in Romania pasii catre digitalizare sunt mici si rari - ma refer la administratia publica. Sectorul constructiilor sta, de asemenea, rau la acest capitol - nu numai in Romania, ci si in celelalte tari - dar cel putin alte tari stabilesc tinte destul de pertinente de dezvoltare a acestui sector, cu obiective foarte precise. Cum noi ne uitam permanent spre aceste tari, probabil ca vom urma si noi anumite tendinte, mai ales datorita globalizarii. Exista deja standarde europene, internationale la dispozitie, care sunt accesibile tuturor actorilor din acest sector, si aici ma refer mai ales la accesibilitatea pentru beneficiarii constructiilor - indiferent ca sunt privati sau de stat-, dar si aceste standarde dirijeaza toti actorii implicati in constructia si administrarea de cladiri", a precizat reprezentantul ALLBIM NET.
Potrivit specialistului, mai exista un motiv serios care incetineste adoptarea BIM - si anume lipsa de transparenta. "Dar tocmai acest lucru aduce BIM - trasabilitatea ii sperie pe cei ce doresc sa pastreze cumva o stare de confuzie a responsabilitatii nominale. Digitalizarea in 2021 inseamna ca pot trimite, valida si arhiva intreg modelul de constructii cu toata documentatia aferenta proiectarii, construirii, precum si a modificarilor pe care le aducem in timp. Inseamna ca putem avea exact informatia de care este nevoie la timp, fara sa fie nevoie de unelte specializate complexe sau de softuri sau computere foarte sofisticate", a mai spus Dan Moraru la EURO-Constructii.
 
Tinta proceselor BIM sunt constructiile inteligente si sustenabile. De aceea, inca din faza de conceptie trebuie sa stea la masa toti actorii care participa la edificarea constructiei: arhitecti, structuristi, ingineri de instalatii, inginerii care proiecteaza automatizarea cladirii, auditorii energetici, inclusiv viitorii administratori ai constructiei. Si, bineinteles, constructorii si pe cei care furnizeaza materialele de constructii. "Doar asa putem vorbi despre optimizarea proceselor si a timpului de executie. Si de aici rezulta si costuri reduse. In momentul in care totul este clar, fiecare poate face o predictie, iar in cazul unor erori acestea pot fi detectate din timp, iar actorii implicati in constructie sunt mult mai responsabili. De exemplu, BIMPLUS este un exemplu de platforma cloud, Level 3, care faciliteaza tot ceea ce am descris mai devreme si, in plus, putem actualiza calculele de pret, putem comunica pe platforma cu toti actorii din proiect, putem discuta toate problemele care pot aparea in proiectare/ executie - control de costuri, coliziuni, etc. Deci putem face economii foarte mari in proiectare si executie", a aratat reprezentantul ALLBIM NET.
In ceea ce priveste obstacolele in calea digitalizarii sectorului de constructii, Dan Moraru a indicat ca una din cele mai mari piedici este factorul uman, lipsa apetitului unora de a invata ceva nou, comoditatea etc. "Uneltele exista, noi le furnizam si le implementam pe piata de aproape 30 de ani. Cine a vrut sa faca acest pas a gasit la noi tot timpul sprijin, iar dovada sunt cei 1.500 de clienti si peste 4.500 de utilizatori care folosesc solutiile noastre de trei decenii", a precizat specialistul.
 
Este important de mentionat ca exista riscul ca o companie care nu se digitalizeaza sa nu mai fie acceptata ca parte dintr-un proiect. "Avem deja foarte multe exemple in Romania, in care s-a cerut participantilor intr-un proiect sa cunoasca procesele BIM. Desi inca nu sunt adoptate ca normative, beneficiarii si-au dat seama de avantajele acestui mod de lucru si au inceput sa ceara, inclusiv prin licitatii, aceste procese. In continuare, consider ca ar trebui ca autoritatile sa se implice mai mult, ca beneficiar, in promovarea proceselor BIM. Statul este printre cei mai mari proprietari de cladiri, infrastructura etc. Dar este el pregatit sa reduca aceste costuri? Daca proprietarul vede aceste beneficii deja o sa ceara standarde mult mai inalte la procedurile de achizitii, zic eu. Deja autoritatile pot, prin platforma mentionata mai devreme - BIMPLUS - sa tina registrul electronic al cladirilor, sa ceara modelele BIM de la beneficiari (in loc sa se ingroape in arhive de planuri). Deja se lucreaza la autorizarea constructiilor direct pe modelele BIM, chiar pe aceasta platforma", a mai spus Dan Moraru, la EURO-Constructii.
 
In ceea ce priveste costurile de implementare, acestea nu sunt atat de mari pe cat se crede si in comparatie cu beneficiile rezultate. "Am reusit sa implementam solutii si in firmele mici, cum sunt cele de proiectare, si in companii mari, precum cele de executie sau dezvoltatori imobiliari. De cele mai multe ori, esecul in implementarea solutiilor vine din partea comoditatii utilizatorilor, din acel «merge si asa» si care se regaseste intr-o automultumire. Intre clientii nostri, rata de succes a implementarii se apropie de 100%. Exista solutii si pentru firmele mici. S-a decis ca format standard pentru constructii, IFC (Industry Foundation Classes). Exista nenumarate solutii software care folosesc acest format pentru schimbul de date. Pe langa modelele 3D ale constructiei, acest format poate include metadate referitoare la analiza structurala, la eficienta energetica, la structura terenului, date despre montaj, mentenanta echipamentelor etc. Cu cat software-ul este mai capabil sa inglobeze aceste date in format IFC, cu atat este mai eficient, cu atat concentrez toata investitia in educatie, intr-un singur software", a mai declarat managerul ALLBIM NET.
 
Potrivit acestuia, toate firmele ar trebui, in primul rand, sa invete ce este nou, sa se adapteze la schimbari, mai ales ca foarte multe standarde sunt inca in lucru. Si solutiile software trebuie sa se adapteze foarte rapid la aceste standarde, imediat ce sunt validate. "Noi am deschis deja o platforma de cursuri - cursuri.online -, si lucram permanent la actualizarea cursurilor pe aceasta platforma. Puteti testa in detaliu fiecare solutie software, astfel incat atunci cand sunteti pregatiti sa faceti pasul catre digitalizare nu ramane decat sa optati pentru varianta de software potrivita pentru compania dumneavoastra si pentru ceea ce faceti. Marea majoritate a cursurilor sunt gratuite. Este foarte important ca toata lumea sa fie la curent cu toate noutatile care apar in solutiile software. Asa cum spuneam, schimbarile sunt dinamice. Beneficiile transformarii digitale sunt pentru toti actorii implicati intr-o constructie. Daca ma refer la constructori, acestia pot optimiza costurile cu materialele de constructii, pot concepe de solutii de prefabricare astfel incat sa reduca la minim erorile ce pot aparea pe santiere din cauza factorului uman. Acest lucru se traduce intr-un timp redus de executie, si intr-un profit mai mare. Exista un studiu care spune ca undeva la 30% din materialele care se folosesc la o constructie noua se duc pe pierderi. Este clar ca viitorul este al prefabricarii, indiferent ca vorbim de structura, instalatii, amenajari interioare, iar aici se pot face economii ce pun in valoare procesele BIM", a concluzionat Dan Moraru, in incheierea interventiei sale din cadrul videoconferintei EURO-Constructii.
***
Cea de-a cincea editie a seriei de videoconferinte EURO-Constructii, si a doua din 2021, organizata de publicatia Agenda Constructiilor, a avut loc pe 30 septembrie 2021 si a avut ca subiect de dezbatere "Transformare digitala, inovare si automatizare in sectorul de constructii si domeniile conexe". Evenimentul, ce s-a derulat pe o perioada de trei ore, s-a bucurat de interesul unui numar foarte mare de urmaritori, specialisti in arhitectura/ proiectare, constructii, dar si reprezentanti ai sectorului IT&C, atingand aproape 900 de vizualizari in mediul online (pe Facebook si Youtube).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter