RO EN
Košík je prázdný

CE: Consultare publica referitoare la pachetul legislativ privind serviciile digitale

Comisia Europana a lansat ieri, 2 iunie, o consultare publica referitoare la actul legislativ privind serviciile digitale, un pachet legislativ esential anuntat de presedinta Ursula von der Leyen in orientarile sale politice si in Comunicarea Comisiei intitulata „Conturarea viitorului digital al Europei”, prezentata la 19 februarie. Obiectivul consultarii este de a colecta opinii, elemente concrete si date de la cetateni, intreprinderi, platforme online, mediul academic, societatea civila si toate partile interesate, care sa contribuie la conturarea viitorului cadru de reglementare pentru serviciile digitale. Consultarea, deschisa pana la 8 septembrie, vizeaza aspecte cum ar fi siguranta online, libertatea de exprimare, corectitudinea si conditiile de concurenta echitabile in economia digitala.
 
"Internetul ofera cetatenilor si intreprinderilor oportunitati importante, pe care le pun in balanta cu riscurile asociate activitatilor si interactiunilor online. In acest moment, solicitam opiniile cetatenilor si ale partilor interesate cu privire la instituirea unui cadru de reglementare modern pentru serviciile digitale si platformele online in UE. Multe dintre intrebari au un impact asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor si suntem hotarati sa construim un viitor digital sigur si inovator, adaptat nevoilor acestora", a declarat Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva a CE.
 
La randul sau, comisarul pentru piata interna, Thierry Breton, a precizat: "In prezent, platformele online joaca un rol central in viata, economia si democratia noastra, iar acest rol implica o responsabilitate sporita, care poate fi asumata doar in contextul unui cadru de reglementare modern pentru serviciile digitale. Astazi lansam consultarea noastra publica: vom tine cont de toate opiniile si vom reflecta impreuna pentru a gasi echilibrul intre un internet sigur pentru toti, care sa protejeze libertatea de exprimare si sa asigure spatiu pentru inovare pe piata unica a UE".
 
Actualul cadru de reglementare pentru serviciile digitale, instituit in urma cu 20 de ani, a contribuit la dezvoltarea acestor servicii, dar nu ofera raspunsuri la multe dintre intrebarile presante de astazi privind rolul si responsabilitatea platformelor online, in special ale celor mai mari.
Europa are nevoie de un cadru de reglementare modernizat pentru a reduce fragmentarea tot mai mare in materie de reglementare din statele membre, pentru a asigura mai bine faptul ca toti cetatenii din intreaga Europa sunt protejati online, asa cum sunt offline, si pentru a oferi tuturor intreprinderilor europene conditii de concurenta echitabile pentru a inova, a se dezvolta si a concura la nivel mondial. Trebuie sa se garanteze in mod sistematic siguranta utilizatorilor, precum si respectarea drepturilor fundamentale ale acestora, in special libertatea de exprimare.
 
Consultarea vizeaza cele doua domenii de activitate anuntate de Comisie in cadrul pachetului legislativ privind serviciile digitale.
Primul set de norme ar avea ca obiect elementele fundamentale ale Directivei privind comertul electronic, in special libertatea de a presta servicii digitale pe piata unica a UE, in conformitate cu normele privind locul de stabilire, si o limitare generala a raspunderii pentru continutul creat de utilizatori. Pornind de la aceste principii, intentionam sa instituim norme mai clare si moderne privind rolul si obligatiile intermediarilor online, inclusiv ale celor din afara UE care isi desfasoara activitatea in UE, precum si un sistem de guvernanta mai eficace pentru a ne asigura ca aceste de norme sunt puse in aplicare in mod corect in intreaga piata unica a UE, garantand totodata respectarea drepturilor fundamentale.
 
Cea de a doua masura ar viza chestiunea conditiilor de concurenta echitabile pe pietele digitale europene, unde, in prezent, cateva platforme online mari actioneaza in calitate de controlori ai fluxului de informatie. Vom examina norme menite sa remedieze aceste dezechilibre ale pietei, pentru a ne asigura ca oferim consumatorilor cea mai mare posibilitate de alegere si ca piata unica a UE pentru serviciile digitale ramane competitiva si deschisa inovarii. Acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul unor norme generale suplimentare pentru toate platformele de o anumita dimensiune, cum ar fi normele privind autofavorizarea, si/sau prin intermediul unor obligatii de reglementare adaptate pentru controlori specifici ai fluxului de informatie, cum ar fi obligatiile privind accesul la date fara caracter personal, cerintele specifice privind portabilitatea datelor cu caracter personal sau cerintele de interoperabilitate.
 
In plus, cu aceasta ocazie, Comisia consulta partile interesate si referitor la alte aspecte nou-aparute referitoare la mediul platformelor online, cum ar fi oportunitatile si provocarile cu care se confrunta lucratorii independenti in furnizarea de servicii prin intermediul platformelor online.
In paralel, astazi se lanseaza o a doua consultare privind un posibil nou instrument in domeniul concurentei, mai multe informatii fiind disponibile intr-un comunicat de presa separat.
 
Etapele urmatoare
Comisia consulta publicul larg, furnizorii de servicii digitale, inclusiv platformele online, intreprinderile care comunica online cu consumatorii, autoritatile, ONG-urile, mediul academic si alte parti interesate. Participantii sunt invitati sa transmita raspunsurile la consultare pana la data de 8 septembrie 2020, in oricare dintre limbile oficiale ale UE. Consultarea va contribui la elaborarea propunerilor Comisiei referitoare la pachetul legislativ privind serviciile digitale, care urmeaza sa fie prezentat la sfarsitul anului.
 
***
Cadrul juridic care reglementeaza serviciile digitale a ramas neschimbat de la adoptarea, in anul 2000, a Directivei privind comertul electronic. Aceasta a armonizat principiile de baza care permit prestarea transfrontaliera de servicii si a reprezentat o piatra de temelie pentru reglementarea serviciilor digitale in UE.
De asemenea, intr-o publicata in 2017 si intr-o adoptata in 2018, Comisia a stabilit orientari generale destinate platformelor online si statelor membre pentru combaterea continutului ilegal online. CE continua sa conduca actiuni specifice in ceea ce priveste coordonarea cooperarii dintre platformele online, autoritati si organizatiile de incredere in domenii cum ar fi combaterea discursurilor ilegale de incitare la ura in mediul online sau asigurarea faptului ca produsele care ajung la consumatorii europeni in cadrul pietei unice sunt sigure. In plus, s-a adoptat o legislatie sectoriala (in special in domeniul serviciilor audiovizuale si mass-media si al drepturilor de autor) sau s-a propus o astfel de legislatie (in ceea ce priveste continutul online cu caracter terorist).
Adoptarea Regulamentului privind relatiile dintre platforme si intreprinderi, care urmeaza sa intre in vigoare in luna iulie a acestui an, stabileste baza orizontala a unui mediu de afaceri echitabil, transparent si previzibil pe platformele online pentru intreprinderile si comerciantii de dimensiuni mai mici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter