RO EN
Košík je prázdný

BCG: Tehnologiile cuantice pot crea valoare de 850 miliarde USD, in 15-30 de ani

BCG estimeaza ca tehnologiile cuantice ar putea crea o valoare de la 450 la 850 miliarde dolari, in urmatorii 15-30 de ani. Europa se numara in prezent printre liderii la nivel mondial in ceea ce priveste sprijinul public si cercetarea fundamentala, dar nu are coordonare la nivelul statelor membre, capital privat suficient si o rezerva de talente pentru a valorifica acest domeniu al viitorului. Lectiile din industria semiconductorilor trebuie invatate pentru a scala capacitatea si a proteja suveranitatea cuantica europeana
Investitiile in tehnologiile cuantice au atins recorduri maxime in 2021 si se preconizeaza ca vor continua sa creasca semnificativ, avand in vedere ca mai multe industrii urmeaza sa beneficieze de acestea si, mai mult, este de asteptat ca noi industrii sa se dezvolte datorita lor. Boston Consulting Group (BCG), una dintre cele mai importante firme de consultanta in management din lume, da publicitatii un nou raport, intitulat Poate Europa ajunge SUA (si China) in domeniul tehnologiilor cuantice?, care evidentiaza amploarea si ritmul de dezvoltare la nivel global al acestei industrii.
In timp ce SUA este lider detasat in ceea ce priveste brevetele, fondurile de investitii si volumul de talente, raportul BCG constata ca UE conduce cursa raportat la investitiile publice. Cu toate acestea, UE nu dispune de un plan de actiune coerent pentru a coordona activitatile individuale ale statelor membre, are o piata de capital privata subdezvoltata in ce priveste nivelul de pregatire necesar pentru a investi in proiecte de solutii cuantice in stadiu avansat si nu dezvolta suficiente talente in domeniul calculului cuantic, pentru a raspunde cererii viitoare. Raportul BCG subliniaza faptul ca SUA au in prezent cu intre doua si trei ori mai multe talente cuantice in mediul de afaceri fata de UE.
Fara masuri urgente, arata raportul, UE risca sa repete greselile facute in industria semiconductorilor. Europa, impreuna cu Marea Britanie si China, este in prezent bine pozitionata intr-un trio de competitori care au intrat in cursa cu SUA. UE se numara printre liderii actiunilor publice in domeniul cuantic si a pus in aplicare planuri precum Quantum Flagship, coordonand eforturi de cercetare in mai multe industrii si deruland proiecte educationale pilot, pentru a oferi o directie acestui ecosistem in curs de dezvoltare.
Asadar, ce trebuie sa faca UE pentru a evita repetarea greselilor pe care le-a facut in urma cu mai bine de un deceniu, cand nu a reusit sa scaleze la nivel continental industria semiconductorilor?
"UE are toate ingredientele necesare pentru a reusi in cursa cuantica, dar trebuie sa se dezvolte rapid si sa furnizeze un plan cuprinzator pentru a transforma potentialul in actiune", spune Francois Candelon, director general si partener senior la BCG, coautor al raportului. "Istoria Europei in confruntarea cu revolutiile tehnologice a fost prea des caracterizata de promisiuni timpurii, de esecul de a se extinde in momente critice si apoi de o incercare costisitoare de a recupera decalajul. Factorii de decizie politica trebuie sa invete rapid aceste lectii. Vestea buna este ca fereastra de oportunitate este inca deschisa pentru a crea si a executa o strategie europeana, construind centre de capital publice si private care sa investeasca si sa extinda capacitatea universitatilor europene de a forma urmatoarea generatie de experti cuantici."
Un plan de actiune pentru Europa
Raportul BCG prezinta un plan de actiune pentru ca Europa sa isi mentina suveranitatea cuantica:
- In primul rand, crearea unui plan de actiune integrat la nivelul UE, care sa alinieze programele si strategiile statelor membre.
- In al doilea rand, eliminarea deficitului de investitii europene, in special in ceea ce priveste finantarea initiativelor aflate in stadiu avansat, pentru a le permite start-up-urilor europene sa se extinda rapid.
- In al treilea rand, construirea unei pepiniere de talente, de la liceu, la mediul postuniversitar, pentru a crea suficienti experti pregatiti sa raspunda cererii in crestere in acest domeniu.
Suveranitatea cuantica
Criza provocata de pandemia de COVID-19 a evidentiat capacitatea Europei de a proiecta si fabrica la scara larga noi vaccinuri, care s-au dovedit esentiale pentru controlul impactului pandemiei pe continent. In schimb, lipsa capacitatilor interne de productie europeana pentru semiconductorii avansati si-a demonstrat dependenta de un lant de aprovizionare global. Potrivit estimarilor BCG, criza cipurilor a impiedicat productia a aproximativ 10 milioane de vehicule, ceea ce a avut consecinte remarcabile pentru Europa, unde opereaza mari producatori de automobile. Tehnologia cuantica va avea un impact asupra mai multor industrii esentiale pentru competitivitatea si suveranitatea unei tari, cum ar fi industria aerospatiala, cea de aparare, farmaceutica si cea chimica. Daca Europa doreste sa isi mentina relevanta globala, precum si autosuficienta in domenii economice cheie, trebuie sa asigure accesul si sa stapaneasca capacitati cuantice in toate etapele lantului de aprovizionare, de la cercetare si dezvoltare, pana la productie si aplicatii finale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter