RO EN
Košík je prázdný

ADR: Legea Interoperabilitatii va fi promovata in procedura de urgenta

Legea privind schimbul de date intre sistemele informatice si crearea platformei nationale de interoperabilitate intra astazi in dezbatere publica. Initiativa reprezinta un pas concret prin care cetatenii vor beneficia de servicii publice digitale.
In urma colaborarii dintre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID) si Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor este indeplinit un nou jalon important prevazut in calendarul reformelor din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Tot in aceasta saptamana, MCID si ADR au propus si Ordonanta de Urgenta privind consolidarea capacitatii institutionale si administrative a celor doua institutii, necesara de asemenea implementarii componentei „C7 – Transformare Digitala”, prevazut de asemenea in PNRR.
„Propunerea legislativa este generata de necesitatea unei infrastructuri digitale, coerente si integrate la nivelul administratiei publice din Romania, care sa ofere servicii digitale de calitate cetatenilor. Adresam astfel una din principalele provocari la nivelul administratiei, si anume realitatea ca sistemele existente sunt in general fragmentate, fiind proiectate si dezvoltate izolat de catre diferitele institutii ale statului”, a explicat Sabin Sarmas, presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor si initiatorul grupului de lucru „Law and Technology Lab”.
Dezvoltarea arhitecturii integrate a infrastructurii serviciilor digitale si cadrul legislativ atat de necesar reglementarii schimbului de date intre sistemele informatice garanteaza centrarea serviciilor publice in jurul cetateanului ca utilizator final. Legea, care prevede si crearea platformei nationale de interoperabilitate, este aliniata cu prevederile Cadrului European de Interoperabilitate si va fi implementata prin norme tehnice pe care entitatile publice le vor aplica pentru migrarea si integrarea in structurile de date existente a tuturor datelor.
Marcel Bolos, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii: „Romania trebuie sa aiba curajul sa faca acest pas ireversibil pentru implementarea transformarilor digitale. Odata creat cadrul legislativ cu sprijinul Parlamentului – si vreau sa subliniez prompta mobilizare politica necesara implementarii reformelor PNRR – Ministerul si Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei au responsabilitatea ca cei 1,8 miliarde de euro alocati digitalizarii sa fie investiti cu cea mai mare responsabilitate. Trebuie sa intelegem ca digitalizarea Romaniei schimba viata multor generatii care vin dupa noi!”
Mediul privat poate beneficia de acces la datele publice, in conditiile asigurarii securitatii si confidentialitatii
Initiativa legislativa publicata astazi, 15 martie, in consultare publica urmareste de asemenea si promovarea interoperabilitatii dintre administratia publica centrala si cea locala, dar si facilitarea accesului institutiilor private la datele detinute de institutii publice si viceversa, cu asigurarea securitatii si confidentialitatii schimburilor de date.
Legea confera functia de reglementare in domeniul implementarii platformei de interoperabilitate Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID), iar functia de monitorizare, control si evaluare apartine Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR).
„Initiativa legislativa de fata creeaza practic premisele constructiei ecosistemului digital si implicit a Cloud-ului Guvernamental”, a declarat presedintele Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, Dragos-Cristian Vlad.
Legea identifica astfel un numar de registre de baza a datelor si desemneaza ADR ca autoritate competenta pentru asigurarea schimbului de date si a interoperabilitatii, in calitate de unic administrator al platformei nationale de interoperabilitate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter