Circa 57% dintre intreprinderile mici si mijlocii care isi inchid operatiunile comerciale o fac din cauza atacurilor cibernetice, ceea ce submineaza increderea in afaceri si afecteaza procesul de transformare digitala in Europa, se arata intr-un raport difuzat de trei organizatii specializate in cybersec
Raportul, publicat joi de EIT Digital, Fundatia Digitala Globala si Huawei, se doreste sa serveasca drept ghid pentru ca IMM-urile sa poata evita atacurile cibernetice.
Directorul de securitate cibernetica de la Huawei, David Harmon, a explicat pentru EFE ca acest ghid include "sfaturi practice", destinate atat angajatorilor cat si angajatilor din IMM-uri, despre cum poate fi imbunatatit controlul accesului, gestionate vulnerabilitatile si asigurat backup-ul datelor.
In Europa exista in jur de 25 de milioane de IMM-uri, in care lucreaza circa 100 de milioane de persoane, si acestea reprezinta peste jumatate din Produsul Intern Brut al UE.
De aceea, securitatea cibernetica a IMM-urilor este fundamentala nu numai pentru garantarea securitatii populatiei din UE, dar si pentru asigurarea lantului de furnizare, deoarece, conform ENISA, atacurile asupra acestor lanturi au reprezentat 17% din totalul atacurilor cibernetice, in 2022, fata de 1% in 2021.
Conform datelor Forumului Economic European, in primele luni ale pandemiei de Covid, atacurile tip phishing (o modalitate frauduloasa prin care se incearca obtinerea datelor private ale utilizatorilor) au crescut de sapte ori.
In plus, ghidul avertizeaza ca 82% dintre cazurile de violare a datelor implica un factor uman, ceea ce, explica acesta, este legat de lipsa de constientizare privind atacurile cibernetice ale unor angajati sau utilizatori.
De aceea, cele trei organizatii considera ca asigurarea datelor confidentiale si protejarea lor fata de furturi trebuie sa fie un "element esential" al formarii abilitatilor cibernetice ale angajatilor.
Pe de alta parte, Harmon a dat asigurari ca securitatea IMM-urilor este "o prioritate foarte importanta "pentru UE, fiindca acestea sunt o parte intrinseca a economiei sale.
Pentru a imbunatati securitatea cibernetica, UE are in vedere actiuni ce vizeaza investitiile si reglementarea. In ultimii ani a aprobat diverse normative si programe de finantare, precum programul Horizon Europe, care aloca fonduri pentru cercetarea securitatii cibernetice, sau programul Europa Digitala.
Insa, conform unui studiu al Consortiului International pentru Certificarea Securitatii Sistemelor Informatice, in 2021 lipseau in Europa peste 200.000 de specialisti in securitate, o cifra pe care in 2022 Comisia Europeana a estimat-o la 500.000 de specialisti.
Astfel, studiul explica faptul ca IMM-urile se confrunta cu dificultati in a avea acces la specialisti in securitate cibernetica in momentul in care au nevoie de consiliere specializata privind incorporarea securitatii cibernetice in operatiunile lor.
In 2022, 80% dintre organizatii au suferit una sau mai multe infractiuni care pot fi atribuite lipsei de abilitati in cibersecurity si/sau lipsei de constientizare in ceea ce priveste securitatea cibernetica la locul de munca.
Harmon a explicat ca in ghid sunt furnizate materiale ale unor organizatii si agentii de securitate, precum si acces la diferite locuri unde IMM-urile pot gasi mai multe informatii privind combaterea riscului cibernetic si unde pot merge in cazul in care sufera un atac cibernetic.