RO EN
Košík je prázdný

X-tendo: Optiuni de finantare in CPE si ghiseu unic pentru renovarea cladirilor

Introducerea optiunilor de finantare a lucrarilor de renovare in certificatele de performanta energetica (CPE) ale cladirilor ar putea reprezenta o optiune de luat in calcul in urmatoarea generatie de CPE din Romania, X-tendo, potrivit rezultatelor cercetarilor realizate de specialisti, in etapa pregatitoare de implementare.
"In prezent, in Romania nu exista in CPE emise informatii despre optiunile de finantare. Cu toate acestea, metodologia nationala de evaluare a performantei energetice recent revizuita (nu inca oficial) include in descrierea continutului CPE cerinta de a include optiuni/ mecanisme de finantare, dar fara detalii. Proprietarii care cauta finantare pentru renovarea cladirilor au nevoie de un audit energetic, care este a continuarea calculului CPE cu analiza aprofundata a masurilor recomandate in termeni de economii de energie, costuri si indicatori economici (de exemplu, durata rambursarii, investitii specifice). Aceasta interoperabilitate este obligatorie pentru toate mecanismele de finantare, dar nu se aplica atunci cand finantarea este acoperita din fondurile private ale proprietarului", se precizeaza in raportul referitor la posibilitatile de finantare a investitiilor in modernizarea cladirilor, din cadrul etapei de testare a X-tendo.
Obiectivul proiectului X-tendo Orizont 2020 este dezvoltarea in continuare a schemelor de certificate de performanta energetica in statele membre ale UE. Dupa analiza fondului teoretic si dezvoltarea materialelor si metodelor, proiectul se afla in etapa de analiza in urma testarii in proiecte concrete. Aceste rapoarte ofera un rezumat al rezultatelor activitatilor de testare pentru fiecare dintre cele 10 caracteristici intr-una sau mai multe tari de implementare, inclusiv in Romania, prin Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAECR). Aceasta se bazeaza in principal pe analiza chestionarelor de evaluare completate de partenerii de implementare X-tendo, dar si pe continutul rapoartelor privind rezultatele testarilor. Cele zece caracteristici mentionate anterior sunt reprezentate de: indicatori inovatori (operativitate inteligenta, confort, consum real de energie, poluarea aerului exterior si sisteme energetice centrale) si abordari moderne de gestionare a datelor (baze de date cu CPE, jurnal, recomandari personalizate, optiuni de finantare, ghisee unice).
Revenind la introducerea posibilitatilor de finantare a lucrarilor de renovare energetica in CPE, raportul specific arata ca aceasta optiune a fost considerata utila de 76% dintre consumatorii din Romania, 97% dintre acestia dorind sa afle informatii despre criteriile de eligibilitate pentru a accesa fonduri. 80% dintre autoritatile locale considera ca renovarea cladirilor este cea mai potrivita pentru mecanismele de finantare, iar 79% dintre auditorii energetici considera necesara modificarea legislatiei actuale privind finantarea renovarii energetice, astfel incat sa motiveze un numar semnificativ mai mare de proprietari de cladiri.
Concluziile raportului indica faptul ca optiunile de finantare se potrivesc, in mod firesc, ca serviciu suplimentar al evaluatorului pentru beneficiar si ar trebui sa fie primite bine pe piata. In plus, institutiile de finantare, private sau de stat, au nevoie de proiecte bune si replicabile, pentru a realiza mecanisme eficiente si de incredere.
De asemenea, consumatorii pot afla daca sunt eligibili pentru mecanisme de finantare favorabile si pot invata mai usor cum sa aplice pentru obtinerea de fonduri. Autoritatile pot accesa mai usor programe de finantare, iar bancile pot fi contactate pentru imprumuturi speciale.
Analiza nu a luat in considerare in mod semnificativ costurile si provocarile in furnizarea acestor informatiilor despre finantari in CPE. In Romania, s-a remarcat ca, in situatia in care nu exista o platforma publica integrata privind optiunile de finantare, evaluatorul are nevoie de mai mult de o ora pentru a identifica mecanismele de finantare pentru care beneficiarul este eligibil.
 
Este necesara dezvoltarea unui ghiseu unic pentru performanta energetica a cladirilor
Un alt aspect analizat in cadrul proiectului X-tendo se refera la utilitatea unor centre de tip One Stop Shop (OSS), un fel de ghisee unice pentru performanta energetica a cladirilor. In cadrul X-tendo, Romania a testat metodologia ghiseului unic luand in considerare primii pasi necesari pentru infiintarea acestuia, in trei contexte diferite: 1. folosirea unei abordari blog/ forum in cadrul unui site profesional, contra unei mici taxe la inregistrare;
2. utilizarea serviciilor de eficienta energetica de la autoritatile locale, gratuit
3. utilizarea unei platforme existente, intermediare intre clienti si diversele servicii oferite de companii, contra unei taxe pe cerere, daca gazda platformei este de acord.
Rezultatele studiului au aratat ca utilizatorilor li s-a parut foarte atractiva ideea de a aborda o singura sursa de informatie pentru tot ceea ce au nevoie in renovarea casei. Proprietarii au raspuns ca serviciile OSS ar fi de mare ajutor in implementarea proiectelor de renovare a locuintei, iar autoritatile publice au raspuns ca OSS va creste rata de renovare si va reduce saracia energetica prin birocratie simplificata, proceduri standardizate si grupuri de proiecte comune. Evaluatorii CPE considera ca OSS ar trebui sa dezvolte o baza de date de lucrari sigura, facilitand contactul direct intre clienti si furnizorii de servicii. Angajatii bancilor sunt gata sa ofere informatii de finantare in timp real pentru a incuraja imprumuturi pentru proiectele de renovare majora.
Totusi, rezultatele studiului mai arata ca aproape jumatate dintre proprietarii chestionati nu sunt dispusi sa plateasca pentru serviciile OSS si prefera un portal web integrat, de incredere, pentru a identifica informatii pentru renovarea cladirilor.
In concluzie, succesul acestei functii in Romania depinde, intr-o foarte mare masura, de increderea in sistemul construit de toate partile interesate si de cum ar fi acestia atrasi si motivati sa faca parte din OSS. Solutia indicata este o platforma de internet cu informatii despre auditori si companii de materiale /executie pe localitati/ judete.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter