RO EN
Košík je prázdný

UE: Noi tinte privind consumul de energie din cladirile rezidentiale, pana in 2030

Comisia Europeana a salutat acordul provizoriu la care au ajuns joi Parlamentul European si Consiliul referitor la reducerea emisiilor si a consumului de energie ale cladirilor in intreaga UE, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
"Imbunatatirea performantei energetice a cladirilor este vitala pentru atingerea obiectivului nostru ambitios referitor la neutralitatea climatica si va aduce beneficii concrete cetatenilor nostri. Renovarile reprezinta investitii intr-un viitor mai bun. Ele vor imbunatati calitatea vietii, le vor permite oamenilor sa isi foloseasca rezervele financiare pentru alte investitii si vor stimula economia. Am incredere ca acest acord va genera un val de renovari in intreaga Uniune, respectand in acelasi timp diversitatea parcului imobiliar al UE", a declarat comisarul pentru Energie, Kadri Simson.
Directiva revizuita privind performanta energetica a cladirilor va stabili o serie de masuri care vor ajuta guvernele din UE sa amelioreze structural performanta energetica a cladirilor, cu un accent special pe cladirile cu cele mai slabe performante.
Fiecare stat membru isi va adopta propria traiectorie nationala de reducere a consumului mediu de energie primara al cladirilor rezidentiale cu 16% pana in 2030 si cu 20-22% pana in 2035, fiind permisa o flexibilitate suficienta pentru luarea in calcul a circumstantelor nationale. Statele membre sunt libere sa aleaga cladirile vizate si masurile aplicabile. Masurile nationale vor trebui sa garanteze ca cel putin 55% din scaderea consumului mediu de energie primara se realizeaza prin renovarea cladirilor cu cele mai slabe performante.
In ceea ce priveste parcul imobiliar nerezidential, normele revizuite impun imbunatatirea treptata a acestuia prin intermediul unor standarde minime de performanta energetica. Se preconizeaza astfel renovarea a 16% dintre cladirile cu cele mai slabe performante pana in 2030 si a 26% dintre cladirile cu cele mai slabe performante pana in 2033. Statele membre vor avea posibilitatea de a excepta de la aceste obligatii anumite categorii de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, inclusiv cladirile istorice sau casele de vacanta.
Pentru a combate saracia energetica si a reduce facturile la energie, masurile de finantare vor trebui sa stimuleze si sa insoteasca renovarile, vizand in special clientii vulnerabili si cladirile cu cele mai slabe performante, in care locuiesc o proportie mai mare de familii sarace din punct de vedere energetic. Totodata, statele membre vor avea obligatia sa asigure garantii pentru chiriasi, contribuind astfel la combaterea riscului de evacuare a familiilor vulnerabile ca urmare a cresterii disproportionate a chiriilor in urma unei renovari.
Directiva revizuita privind performanta energetica a cladirilor contine masuri de imbunatatire atat a planificarii strategice a renovarilor, cat si a instrumentelor de asigurare a ducerii la bun sfarsit a acestor renovari. In conformitate cu dispozitiile convenite, statele membre: vor institui planuri nationale de renovare a cladirilor pentru a stabili strategia nationala de decarbonizare a parcului imobiliar si modalitatile de eliminare a barierelor ramase, cum ar fi cele legate de finantare, formare si atragerea unui numar mai mare de lucratori calificati; vor institui scheme nationale de pasapoarte de renovare a cladirilor pentru a indruma proprietarii de cladiri cu privire la etapele renovarilor avand ca finalitate crearea unor cladiri cu emisii zero; vor infiinta ghisee unice pentru proprietarii de locuinte, IMM-uri si toti actorii din lantul valoric al renovarii, care vor primi sprijin si orientari specifice si independente.
In plus, acordul va ajuta UE sa elimine treptat cazanele pe baza de combustibili fosili. Subventiile pentru instalarea de cazane autonome pe baza de combustibili fosili nu vor fi permise incepand cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuita introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre sa poata stabili cerinte pentru generatoarele de caldura pe baza emisiilor de gaze cu efect de sera, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizata pentru incalzire. Statele membre vor trebui, de asemenea, sa stabileasca masuri specifice privind eliminarea treptata a combustibililor fosili utilizati pentru incalzire si racire, in vederea eliminarii complete a cazanelor pe baza de combustibili fosili pana in 2040.
In acelasi timp, acordul va incuraja mobilitatea durabila datorita dispozitiilor privind precablarea, punctele de reincarcare pentru vehiculele electrice si spatiile de parcare pentru biciclete. Precablarea va deveni norma pentru cladirile noi si renovate. Astfel, se va facilita accesul la infrastructura de reincarcare, iar acest lucru va contribui la realizarea obiectivelor ambitioase ale UE in materie de clima. In plus, vor exista cerinte mai stricte privind numarul de puncte de reincarcare atat in cladirile rezidentiale, cat si in cele nerezidentiale. Statele membre vor trebui, de asemenea, sa elimine obstacolele care impiedica instalarea punctelor de reincarcare, pentru a garanta ca "dreptul la conectare" devine o realitate. In general, punctele de incarcare vor trebui sa permita incarcarea inteligenta si, dupa caz, incarcarea bidirectionala. In cele din urma, dispozitiile vor asigura existenta unui numar suficient de spatii de parcare pentru biciclete, inclusiv pentru biciclete cargo.
Directiva revizuita va face din cladirile cu emisii zero noul standard pentru cladirile noi. In temeiul acordului, toate cladirile rezidentiale si nerezidentiale noi trebuie sa aiba emisii din combustibili fosili egale cu zero, incepand cu 1 ianuarie 2028 pentru cladirile aflate in proprietate publica si incepand cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte cladiri noi, cu posibilitatea unor derogari specifice.
Statele membre vor trebui, de asemenea, sa se asigure ca noile cladiri sunt proiectate pentru tehnologia solara, ceea ce inseamna ca ele trebuie sa fie adecvate pentru plasarea pe acoperis a instalatiilor fotovoltaice sau termice solare. Incorporarea instalatiilor de energie solara va deveni norma pentru cladirile noi. Pentru cladirile publice si nerezidentiale existente, energia solara va trebui sa fie instalata treptat, incepand din 2027, in cazul in care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic, economic si functional. Aceste dispozitii vor intra in vigoare la momente diferite, in functie de tipul si dimensiunea cladirii.
Este necesar ca acordul provizoriu de vineri sa fie adoptat in mod oficial de Parlamentul European si de Consiliu. Dupa incheierea acestui proces, noua legislatie va fi publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si va intra in vigoare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter