RO EN
Košík je prázdný

UE investeste aproape 10 miliarde euro in proiecte de tranzitie verde si digitala

Comisia a propus instituirea a 10 noi parteneriate europene intre Uniunea Europeana, statele membre si/sau sectorul de profil. Obiectivul este de a accelera tranzitia catre o Europa verde, neutra din punctul de vedere al impactului asupra climei si digitala, precum si de a transforma industria europeana intr-o industrie mai rezilienta si mai competitiva. UE va asigura finantare de aproape 10 miliarde EUR, partenerii contribuind la randul lor cu investitii de o valoare cel putin echivalenta finantarii UE. Se estimeaza ca prin corelarea contributiilor se vor mobiliza investitii suplimentare care sa sprijine tranzitia si ca se vor crea efecte pozitive pe termen lung in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, mediul si societatea.
Parteneriatele europene institutionalizate propuse au scopul de a imbunatati gradul de pregatire si raspunsul UE la bolile infectioase, de a dezvolta aeronave eficiente cu emisii scazute de dioxid de carbon pentru aviatia curata, de a sprijini utilizarea materiilor prime biologice regenerabile in productia de energie, de a asigura pozitia de lider a Europei in domeniul tehnologiilor si infrastructurilor digitale si de a asigura o mai mare competitivitate a transportului feroviar.
Cele zece parteneriate, dintre care unele au la baza intreprinderi comune existente, sunt prezentate in cele ce urmeaza.
1. Sanatatea la nivel mondial, EDCTP3: parteneriatul va oferi noi solutii pentru reducerea incidentei bolilor infectioase in Africa Subsahariana si va consolida capacitatile de cercetare pentru a gestiona cazurile de reaparitie a bolilor infectioase in Africa Subsahariana si in intreaga lume si a raspunde la acestea. Parteneriatul isi propune ca pana in 2030 sa dezvolte si sa implementeze cel putin doua noi tehnologii de combatere a bolilor infectioase si sa sprijine cel putin 100 de institute de cercetare din 30 de tari sa dezvolte tehnologii medicale suplimentare impotriva epidemiilor reaparute.
2. Initiativa pentru inovare in domeniul sanatatii: initiativa va contribui la crearea unui ecosistem de cercetare si inovare in domeniul sanatatii la nivelul UE care sa faciliteze transpunerea cunostintelor stiintifice in inovatii concrete. Vor fi abordate aspectele legate de prevenire, diagnosticare, tratament si gestionarea bolilor. Initiativa va contribui la atingerea obiectivelor Planului european de combatere a cancerului, ale noii Strategii industriale pentru Europa si ale Strategiei farmaceutice pentru Europa.
3. Tehnologii digitale esentiale: acestea cuprind componente electronice, proiectarea, fabricarea si integrarea lor in sisteme si software-ul care defineste modul in care functioneaza respectivele componente. Obiectivul general al parteneriatului este de a sprijini transformarea digitala a tuturor sectoarelor economice si societale si Pactul verde european, precum si de a sprijini cercetarea si inovarea in vederea urmatoarei generatii de microprocesoare. Alaturi de Declaratia referitoare la o initiativa europeana privind procesoarele si tehnologiile semiconductorilor, semnata de 20 state membre, de o viitoare alianta privind microelectronica si de un posibil nou proiect important de interes european comun care este dezbatut de statele membre si care are scopul de promova inovatia radicala, acest nou parteneriat va contribui la stimularea competitivitatii si a suveranitatii tehnologice a Europei.
4. Bioeconomie circulara in Europa: parteneriatul va contribui in mod semnificativ la obiectivele climatice pentru 2030, deschizand calea catre neutralitatea climatica pana in 2050, si va spori sustenabilitatea si circularitatea sistemelor de productie si consum, in conformitate cu Pactul verde european. Scopul parteneriatului este dezvoltarea si extinderea aprovizionarii durabile cu biomasa si transformarea acesteia in bioproduse, precum si de a sprijini implementarea bioinovarii la nivel regional, cu implicarea activa a actorilor locali si in vederea revitalizarii regiunilor rurale, costiere si periferice.
5. Hidrogen curat: parteneriatul va accelera dezvoltarea si implementarea unui lant valoric european pentru tehnologii pe baza de hidrogen curat, contribuind la sisteme energetice durabile, decarbonizate si pe deplin integrate. Alaturi de Alianta pentru hidrogen, parteneriatul va contribui la realizarea obiectivelor Uniunii prezentate in Strategia UE pentru hidrogen: pentru o Europa neutra climatic. Accentul se va pune pe productia, distributia si stocarea de hidrogen curat, precum si pe aprovizionarea sectoarelor dificil de decarbonizat, cum ar fi industriile grele si aplicatiile pentru transportul cu vehicule grele.
6. Aviatie curata: parteneriatul deschide calea catre neutralitate climatica pentru sectorul aviatiei, prin accelerarea dezvoltarii si implementarii de solutii rezultate din cercetarea disruptiva si inovare. Scopul parteneriatului este dezvoltarea urmatoarei generatii de aeronave extrem de eficiente si cu emisii scazute de dioxid de carbon, cu noi surse de energie, motoare si sisteme, imbunatatind competitivitatea si ocuparea fortei de munca in sectorul aviatiei, ceea ce va fi deosebit de important pentru redresare.
7. Sistemul feroviar al Europei: parteneriatul va accelera dezvoltarea si implementarea tehnologiilor inovatoare, in special a celor digitale si automatizate, pentru a obtine transformarea radicala a sistemului feroviar si pentru a indeplini obiectivele Pactului verde european. Prin contributia la imbunatatirea competitivitatii, parteneriatul va sprijini pozitia de lider tehnologic a Europei in sectorul feroviar.
8. Programul de cercetare privind managementul traficului aerian in cerul unic european 3: scopul initiativei este accelerarea transformarii tehnologice a managementului traficului aerian in Europa, aliniindu-l la era digitala, transformarea spatiului aerian european in cel mai eficient si mai ecologic spatiu european din lume si sprijinirea competitivitatii si a redresarii sectorului aviatiei din Europa in urma crizei provocate de coronavirus.
9. Retele si servicii inteligente: parteneriatul va sprijini suveranitatea tehnologica pentru retelele si serviciile inteligente, in conformitate cu noua strategie industriala pentru Europa, cu noua Strategie de securitate cibernetica a UE si cu setul de instrumente pentru retelele 5G. Scopul parteneriatului este de a contribui la solutionarea provocarilor societale si de a favoriza tranzitia digitala si verde, precum si de a sprijini tehnologiile care vor contribui la redresarea economica. De asemenea, parteneriatul va permite actorilor europeni sa dezvolte capacitatile tehnologice pentru sistemele 6G ca baza pentru viitoarele servicii digitale in perspectiva anului 2030. Mai multe informatii sunt disponibile aici.
10. Metrologie: parteneriatul urmareste sa accelereze pozitia de lider mondial a Europei in cercetarea metrologica, creand retele europene autonome in domeniul metrologiei, menite sa sprijine si sa stimuleze noi produse inovatoare, sa raspunda provocarilor societale si sa favorizeze elaborarea si punerea in aplicare eficace a reglementarilor si a standardelor care stau la baza politicilor publice.
Declaratiile membrilor colegiului
Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva pentru O Europa pregatita pentru era digitala, a declarat: „Atunci cand colaboreaza la nivel european, Europa obtine rezultate excelente. Colaborarea este deosebit de importanta in contextul gestionarii provocarilor pe care le prezinta transformarea digitala. Aceasta ne afecteaza pe toti si nu se opreste la frontierele nationale. La fel ca schimbarile climatice. Parteneriatele propuse astazi vor mobiliza resurse, astfel incat sa putem valorifica impreuna la maximum tehnologiile digitale, nu in ultimul rand in interesul tranzitiei verzi.”
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, a declarat: „Pandemia de COVID-19 a urgentat eforturile noastre de lunga durata de a utiliza mai bine cercetarea si inovarea pentru a face fata urgentelor sanitare, schimbarilor climatice si transformarii digitale. Parteneriatele europene reprezinta o oportunitate de colaborare pentru a raspunde transformarilor economice si sociale profunde si a le modela, in folosul tuturor cetatenilor UE.”
Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a adaugat: „Investitiile in inovare sunt investitii in capacitatea noastra de a ne afla in avangarda evolutiilor tehnologice si de a dezvolta capacitati strategice. Trebuie sa valorificam oportunitatile pe care le ofera tehnologiile esentiale in curs de dezvoltare, precum microprocesoarele sau semiconductorii, astfel incat Europa sa se poata afla in avangarda inovarii digitale la nivel mondial. Aceste noi abordari comune vor fi fundamentale pentru sprijinirea industriei noastre sa realizeze obiectivele ambitioase in materie digitala si de mediu.”
Adina Valean, comisarul pentru transporturi, a declarat: „Parteneriatele UE vor avea un rol fundamental in stimularea dublei tranzitii verzi si digitale pentru sectorul mobilitatii si al transporturilor. Pentru ca ambitiile noastre sa devina realitate, trebuie sa dezvoltam tehnologii disruptive care sa introduca pe piata nave si aeronave cu emisii zero, trebuie sa dezvoltam si sa implementam mobilitatea cooperativa, conectata si automatizata si trebuie sa facilitam o gestionare a traficului mai eficienta si mai moderna.”
Etapele urmatoare
Propunerea de regulament, actul de baza unic, de stabilire a noua intreprinderi comune in temeiul articolului 187 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) va fi adoptata de Consiliul Uniunii Europene, in urma consultarii Parlamentului European si a Comitetului Economic si Social European. Propunerea separata privind parteneriatul in domeniul metrologiei in temeiul articolului 185 din TFUE va fi adoptata printr-o decizie a Parlamentului European si a Consiliului, in urma consultarii Comitetului Economic si Social European.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter