Etex Building Performance (Siniat si Promat Romania), producator de sisteme de gips-carton, tencuieli si gleturi si parte a Grupului Etex, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii si pionier in domeniul constructiilor usoare, isi reitereaza angajamentul de a construi un viitor mai sustenabil si renunta la foliile de plastic utilizate in trecut la ambalarea placilor de gips-carton fabricate la Turceni. Placile de gips-carton produse la Turceni sunt comercializate acum fara infoliere, decizie care confirma determinarea Etex Building Performance de a contribui activ la protejarea viitoarelor generatii si de a incuraja practicile sustenabile prin propriul exemplu. Din 2022 Etex Building Performance a eliminat progresiv foliile de plastic folosite la ambalare, reprezentand 66.000 de kg de plastic.
“Pe parcusul ultimilor ani am fost in avangarda producatorilor de materiale de constructii care au promovat reducerea ambalajelor de plastic. Suntem mandri ca am putut elimina progresiv foliile de plastic folosite la ambalarea paletilor de gips-carton la fabrica Siniat Turceni” a spus Andrei Popa, Director General Romania & SEE region.
Adoptarea unor practici sustenabile implica, dincolo de reducerea cantitatii de deseuri generate, eforturi sustinute pentru a proteja resursele naturale si pentru reducerea consumului de energie folosita, misiune pe care Etex Building Performance si-a asumat-o pe deplin. Sustenabilitatea este una dintre valorile fundamentale pe care Etex Building Performance (Siniat si Promat Romania) isi axeaza strategia de crestere. In Romania, ca si la nivel de grup, o mare parte din fondurile dedicate inovatiei sunt investite pentru ca produsele si implicit cladirile realizate cu produsele Etex Building Performance sa fie cat mai sustenabile.
“ Cautam in permanenta sa optimizam solutiile noastre de constructie usoara pentru a-si pastra standardul de calitate in timp ce devin mai sustenabile. In acest sens am introdus kitul SMART care combina beneficiile unor placi super usoare cu cele mai avansate tehnologii de productie a gips-cartonului. Tehnologia inovatoare folosita pentru fabricarea componentelor Smart Kit reduce cantitatea de materie prima si energie folosite, produsele sunt mai usor de transportat spre santiere, iar durata lucrarilor de constructie scade. Lucram si la un proiect pentru recuperarea gipsului provenit din deseurile din santiere. Ne mentinem convingerea ca gipsul este materialul care va asigura tranzitia catre o industrie a constructiilor cat mai sustenabila pe masura ce vom reusi sa implementam programe pentru a-l valorifica la potential maxim” a spus Andrei Popa, Director General Romania & SEE region.
Obiectivul Etex este ca pana in 2030 sa foloseasca cu 20% mai multa materie prima obtinuta prin reciclare, raportat la nivelul din 2018, si sa reduca cantitatea de deseuri nereciclabile la zero.