Saint-Gobain sprijina constructia a 12 locuinte noi pentru familiile din comunitatea vulnerabila a comunei Berceni din judetul Prahova. Proiectul New Homes Berceni, derulat impreuna cu Habitat for Humanity Romania si finantat de Fundatia Saint-Gobain Initiatives cu suma de 50.000 euro, este destinat familiilor cu venituri reduse care vor avea acum sansa de a locui intr-o casa accesibila si decenta. Pana la finalul anului 2021, vor fi finalizate lucrarile la primul cvadruplex (4 apartamente), pentru a facilita acomodarea primelor 4 familii, urmand ca restul lucrarilor sa fie desfasurate in 2022.
Familiile pentru care se construiesc aceste case vin din comunitatea vulnerabila a comunei Berceni si imprejurimi, cu venituri reduse, neavand posibilitatea de a-si imbunatati conditiile de trai. Povestile din spatele fiecarei familii au fost marcate de imposibilitatea financiara de a sustine lucrari de renovare sau imbunatatiri aferente locuintelor actuale. Pentru fiecare dintre acestea, o noua locuinta inseamna mai intai de toate un nou inceput, un loc in care fiecare membru va putea avea un spatiu personal si acces la utilitati. Actualele lor locuinte se afla intr-un stadiu avansat de degradare si nu mai reusesc sa ofere locatarilor un trai decent.
Primaria Berceni s-a alaturat acestui demers, punand la dispozitie cu titlu gratuit terenul pe care se ridica noile case si a facilitat de asemenea racordarea la toate utilitatile de care vor beneficia noii locuitori. La acest moment, statusul lucrarilor este unul imbucurator, viitoarele locuinte fiind in plin proces de construire: pardoselile, instalatiile termice, electrice si sanitare sunt finalizate; au fost montate obiectele sanitare in bai; s-a finalizat scara de acces la etaj; s-au realizat instalatiile la exterior in vederea racordarii la utilitati (alimentare cu apa, canalizare, electricitate), iar zidul de sprijin s-a finalizat in proportie de 70%.
Noile locuinte, speranta unui viitor mai bun
Misiunea Habitat for Humanity de a eradica locuirea precara completeaza directiile de dezvoltare ale Grupului Saint-Gobain. Noile locuinte inseamna speranta unui viitor mai bun si mai putin lipsit de grijile ce tin de mediul locuibil, solutiile Saint-Gobain reprezentand o imbinare eficienta intre sustenabilitate si calitate, oferind in acelasi timp un grad ridicat de confort pentru viitorii locatari.
„Istoria de peste 350 de ani a Saint-Gobain ne-a demonstrat ca actiunile concrete, care ajuta la crearea unui mediu favorabil in comunitatile dezavantajate, sunt esentiale pentru a contribui la un viitor echitabil, durabil si incluziv. Scopul nostru „Making the world a better home” este o invitatie la o actiune colectiva, iar impreuna cu partenerii nostri de incredere colaboram constant pentru a aduce un plus de calitate vietii, in timp ce ne preocupam de protejarea mediului inconjurator. Parteneriatul cu Habitat for Humanity Romania duce mai departe scopul nostru comun de a prioritiza grija pentru viitorul generatiilor actuale si pentru cele care vor urma.” declara Ovidiu Pascutiu, CEO Saint-Gobain Romania.
„La Habitat for Humanity Romania lucram pentru o lume in care toti oamenii au posibilitatea sa locuiasca decent. Saint-Gobain, partener traditional al proiectelor Habitat, crede in viziunea noastra si se alatura demersurilor prin care oferim sprijin comunitatilor vulnerabile. New Homes Berceni este un proiect necesar si sustenabil, prin care ne dorim sa tragem un semnal de alarma asupra nevoii de locuinte decente la nivel national si, totodata, sa ii indemnam si pe ceilalti sa se alature efortului nostru de a oferi cat mai multor familii acces la locuire decenta.” completeaza Roberto Patrascoiu, Director National Habitat for Humanity Romania.
Grupul Saint-Gobain se implica activ in proiecte de responsabilitate sociala: integrarea profesionala a tinerilor, construirea, reamenajarea sau renovarea de locuinte sociale in scopuri de interes general, cu accent pe eficienţa energetica şi protectia mediului inconjurator. Pana la finalul anului 2020, Fundatia Saint-Gobain Initiatives a sprijinit aproape 300 de proiecte in 39 de tari, valoarea finantarii ajungand la aproximativ 15 milioane de euro.