RO EN
Košík je prázdný

ROMEPS: Aplicare sinergica a Green Deal in zona eficientei energetice a cladirilor

La finalul anului 2019, Comisia Europeana a propus implementarea proiectului Green Deal, un proiect al carui scop principal este de a reduce emisiile de carbon in spatiul European, la un nivel care sa nu depaseasca valorile ce pot fi absorbite in mod natural de mediul inconjurator. Acest proiect, a carui termen de implementare este 2050, vizeaza transformarea Europei in primul continent neutru din punct de vedere climatic.
“Acest proces de transformare a economiei Uniunii Europene in vederea unui viitor sustenabil trebuie sa se realizeze treptat, prin actiuni concrete din partea tuturor sectoarelor economiei, in special al productiei de energie, transporturilor, constructiilor etc. De asemenea, trebuie sa ne asumam cu maturitate un echilibru sanatos intre temele de mediu si restrictiile aduse economiei, pentru a evita astfel abordarile de tip extremist. Industria, de toate tipurile de altfel, trebuie ascultata, iar deciziile vor trebui luate si asumate in consens cu analizele industriale. Iar acest lucru este necesar pentru a se evita o “nota de plata” pe care o vom achita cu totii: consumatori si companii. Lucrurile trebuie sa se intample cursiv, iar deciziile trebuie realizate treptat, astfel incat implementarea Green Deal, cel putin la nivelul eficientei energetice a cladirilor, sa fie sinergica cu proiectul in ansamblul sau si sa contribuie activ la reducerea emisiilor de carbon.” (Serban Cazanisteanu - Presedinte ROMEPS)
“Europa are un stoc mare de cladiri vechi si doar 1% dintre acestea sunt renovate in fiecare an. Acest lucru arata clar ca, la nivel European, avem o cantitate uriasa de energie care se pierde in incalzirea si racirea locuintelor, a cladirilor. Iar aceasta risipa poate fi usor oprita prin transformarea imobilelor nesustenabile in unele eficiente din punct de vedere energetic. ROMEPS reuneste cei mai mari producatori de polistiren expandat, un material cunoscut ca fiind, probabil, cel mai bun material de termoizolare. Polistirenul expandat, in afara faptului ca este usor de pus in opera, calitate oferita si data de compozitia sa din care 98% este aer, reprezinta o resursa extrem de eficienta si reciclabila. De asemenea, ROMEPS este membru in EUMEPS, Asociatia care reprezinta intreaga industrie europeana a producatorilor de polistiren expandat si nu numai, iar acest lucru ne motiveaza sa sustinem cu toate resursele pe care le avem la dispozitie angajamentul asumat de acestia, ca pana in 2025 sa se recicleze 46% din deseurile de polistiren expandat.” (Mihail Catalin Stefan - Director Executiv ROMEPS)
Romania are un grad scazut de locuinte reabilitate termic, insa se deruleaza mai multe programe menite sa ajusteze aceasta deficienta. Joi, 30 iulie, Ministrul lucrarilor publice, dezvoltarii si administratiei, Ion Stefan, a aprobat transferul a 70 de milioane de lei pentru lucrari de reabilitare termica, in vederea cresterii performantei energetice a blocurilor de locuinte pentru alte 13 unitati administrativ - territorial, in contextual in care, de la inceputul anului, atat Municipiul Bucuresti, cat si alte judete din tara au beneficiat de finantari pentru sustinerea programelor de acest tip. De asemenea, prin intermediul a doua programe operationale din domeniul energiei - Programul Operational Dezvoltare Durabila (PODD) si Programul Operational Tranzitie Justa, aprobate pentru 2021-2027, Romania va beneficia de circa 10 miliarde euro pentru a realiza tranzitia spre o economie verde. Cele doua programe sunt in acord cu strategia Comisiei Europene privind Pactul Ecologic European (PEE).
Insa, pentru implementarea conceptului Green Deal si pentru un grad de absorbtie cat mai mare a surselor de finantare in domeniul reabilitarilor termice, este necesar ca autoritatile locale sa valorifice toate oportunitatile, sa aiba o abordare proactiva si dinamica, care sa integreze atat angajamentele fata de mediul inconjurator, cat si asteptarile comunitare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter