RO EN
Košík je prázdný

Romania Eficienta: Masuri pentru cresterea eficientei energetice si a confortului

Petrecem, in medie, circa 90% din timp in interiorul cladirilor, asadar acestea ar trebui sa ofere un mediu interior de calitate, care sa contribuie la sanatatea si starea de bine a ocupantilor. Pentru a creste gradul de constientizare publica privind atentia pe care e necesar sa o acordam calitatii mediului din locuinte, Romania Eficienta explica de ce este important acest aspect si cum putem avea cladiri mai eficiente energetic si, totodata, mai sanatoase.
Calitatea mediului interior (IEQ) din cladiri cuprinde patru aspecte principale: calitatea aerului din interior, confortul termic, lumina si confortul acustic, lucruri care depind in mare masura si de caracteristicile sistemelor tehnice ale cladirii (ventilatie, incalzire, racire, umbrire solara etc.). Astfel, sursa de lumina a locuintei, modul in care e incalzita sau racita, ori chiar mobilata ne pot afecta atat sanatatea, cat si productivitatea, un aspect important atunci cand lucram sau invatam acasa.
Cresterea confortului si a calitatii mediului interior poate reduce bolile asociate cu traiul in locuinte inadecvate - insuficient ventilate, reci, umede, cu mucegai, prea expuse zgomotului - precum astmul, bronsitele sau chiar depresia. Acest lucru va diminua costurile medicale si ale altor servicii sociale. Asadar, dincolo de cresterea eficientei energetice, strategiile de renovare ar trebui sa ia in calcul imbunatatirea calitatii mediului interior din cladiri, prin asigurarea unor niveluri adecvate de lumina, acustica, ventilatie, confort termic si calitate a aerului interior, pentru a spori starea de bine, sanatatea si productivitatea ocupantilor.
In plus, Romania Eficienta va aratacativa pasi usori si accesibili, care pot face spatiul de locuit mai eficient energetic si, totodata, mai sanatos.
 
Masuri pentru aer mai sanatos in interiorul locuintei
- Ventilati locuinta pentru a elimina toxinele stranse in interior si a aduce aer proaspat in casa. Cercetari in domeniu au aratat ca circa 52% din calitatea slaba a aerului interior poate fi atribuita insuficientei ventilari. De asemenea, ventilatia naturala poate reduce bolile de plamani cu pana la 20%. Asadar cel mai simplu sfat este sa deschideti ferestrele.
- Alegeti mobilier non-toxic (fara compusi volatili organici).
 
Masuri pentru un confort termic si acustic mai mare
- Investiti in termoizolatia cladirii (ziduri, ferestre, usi, acoperis, podele etc.) pentru a diminua pierderile de energie si implicit facturile, spori confortul termic, reduce zgomotul, protejand totodata mediul.
- Cresteti ventilatia si fluxul de aer prin racirea naturala a aerului pe timp de vara. Ventilatia pasiva, ideal cu doua zone deschise intr-un spatiu, poate aduce economii de energie de pana la 25-50% din utilizarea aerului conditionat.
- Montati jaluzele exterioare sau interioare si alegeti draperii groase, care pot preveni pierderile de caldura in timpul iernii si pot bloca lumina nedorita a soarelui, pentru a va mentine casa mai racoroasa vara.
- Plantati copaci langa locuinta - umbra acestora poate contribui la reducerea varfului temperaturii in timpul verii cu 2-9 grade Celsius.
 
Masuri pentru un iluminat sanatos si de calitate
- O lumina de calitate este esentiala pentru o viata sanatoasa. Maximizati utilizarea luminii naturale: cercetarile au indicat ca puteti reduce astfel nevoia de iluminat artificial cu 16-20%. In plus, lumina naturala va poate creste productivitatea cu pana la 15%.
- Investiti in corpuri de iluminat eficiente energetic, de tip LED, care consuma mai putin si au o durata de viata mai mare, asigurandu-va, totodata, ca acestea vor furniza nivelul de lumina adecvat pentru fiecare incapere. Iluminatul influenteaza starea de spirit si, combinat cu alte elemente, contribuie inclusiv la o mai buna concentrare.
 
Noi reglementari de la Bruxelles privind calitatea aerului din incaperi
Comisia Europeana recunoaste importanta unei bune calitati a aerului interior in ceea ce priveste asigurarea unor cladiri sanatoase si solicita ca acest aspect sa fie luat in calcul la cladirile cu emisii zero, care devin noul standard pentru cladirile noi, precum si nivelul ce trebuie atins printr-o renovare aprofundata din 2030.
„Statele membre impun ca cladirile cu emisii zero sa fie echipate cu dispozitive de masurare si control pentru monitorizarea si reglarea calitatii aerului din incaperi. In cladirile existente, instalarea unor astfel de dispozitive este necesara, in cazul in care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic si economic, atunci cand o cladire este supusa unei renovari majore”, se arata in textul propunerii de revizuire a Directivei privind performanta energetica a cladirilor.
De asemenea, „statele membre abordeaza, in ceea ce priveste cladirile care fac obiectul unor renovari majore, aspectele legate de conditiile care caracterizeaza un climat interior sanatos, adaptarea la schimbarile climatice, protectia impotriva incendiilor si riscurile legate de activitatea seismica intensa, eliminarea substantelor periculoase, inclusiv azbestul, si accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilitati”, se mai arata in textul Directivei mentionate.
Potrivit unor date publicate de Institutul European pentru Performanta Cladirilor (2019), aproximativ 2,2 milioane de europeni sufera de astm din cauza conditiilor lor de viata si 110 milioane locuiesc in cladiri cu mari concentratii de poluanti periculosi, din cauza nivelurilor inadecvate de ventilatie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter