RO EN
Košík je prázdný

RoGBC: Romania este lider regional in domeniul cladirilor verzi

Aflat in momentul aniversarii unui prim deceniu de activitate in Romania, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) a fost pionier al promovarii sustenabilitatii fata de mediu in sectorul constructiilor nu doar pe plan national, ci chiar la nivel european. Organizatia a fost al treilea Consiliu al Cladirilor Verzi din Europa si un punct de referinta pentru noile consilii din Europa Centrala si de Est. Conceptul a fost lansat in SUA si bazele implementarii lui in Romania au fost puse de catre presedintele fondator al RoGBC, Steven Borncamp. Pe parcursul celor 10 ani de activitate, cladirile verzi au devenit realitate, in prezent, peste 200 de imobile din Romania detinand o certificare verde.
Scurt interviu cu Monica Ardeleanu, director executiv al RoGBC din luna aprilie 2016, responsabila de coordonarea departamentului de cercetare-dezvoltare si de gestionarea relatiilor internationale si institutionale ale organizatiei. Monica Ardeleanu a fost coordonatorul in Romania al proiectului european BUILD UPON, cel mai mare proiect de colaborare din lume pe tema renovarii fondului construit. Anterior, Monica a ocupat functia de director de cercetare-dezvoltare si politici publice in cadrul aceleiasi organizatii, a fost membru in grupul de lucru al Consiliului Mondial al Cladirilor Verzi, membru al consiliului director al organizatiei internationale Construction21, membru al grupului de tineri intreprinzatori al asociatiei oamenilor de afaceri Confindustria Italia. Monica a fost lecturer si cercetator in sustenabiliate la Universitatea Parthenope din Napoli, Italia si detine un titlu de doctor in "Environmental Economics" de la aceeasi universitate.
 
- Care au fost cele mai mari realizari in cei zece ani de activitate in Romania?
- Cea mai importanta realizare pentru noi este formarea unei comunitati de oameni pasionati de sustenabilitatea fata de mediu care sprijina acest domeniu al cladirilor verzi, avand afiliate peste 60 de companii importante, inclusiv dezvoltatori si investitori, furnizori de solutii verzi din sectorul constructiilor, institutii financiare si ONG-uri. O mare realizare pentru RoGBC si pentru mine a fost incheierea cu succes a proiectului Orizont2020 BUILD UPON, prin care am organizat zece sesiuni participative de consultare publica in mai multe orase ale tarii, in vederea co-crearii strategiei nationale de renovare a Romaniei. Nu in ultimul rand, am reusit sa pozitionam Romania ca lider in dezvoltarea initiativelor de "green finance" in Europa, Raiffeisen Bank si Alpha Bank fiind pioniere in oferirea unor credite special dedicate sectorului rezindential verde. Programul "Green Homes & Green Mortgages", dezvoltat de RoGBC, a fost recunoscut ca exemplu de buna practica de catre Comisia Europeana. 
 
- La ce nivel se afla Romania din punct de vedere al constructiei de cladiri verzi?
- La ora actuala avem un sistem propriu de certificare a proiectelor rezidentiale, intitulat «Green Homes», dezvoltat de RoGBC, in timp ce majoritatea cladirilor de birouri care se construiesc in prezent sunt certificate cu standarde internationale precum LEED si BREEAM, unele atingand deja cel mai inalt nivel de performanta verde, precum LEED Platinum si BREEAM Outstanding. Pentru a sprijinii formarea specialistilor in acest sector, RoGBC a dezvoltat Programul de Certificare si Training - Green Building Professional, care este preluat de multe tari din Europa. Daca luam in calcul numarul cladirilor verzi, nivelul de sustenabilitate al acestora si programele initiate de RoGBC, Romania este cu siguranta un lider regional.
 
- Ce obiective are RoGBC pe termen scurt, mediu si lung?
- In continuare, ne dorim cresterea comunitatii de membri, inclusiv includerea unor universitati si consilii judetene. Asteptam sa vedem si primele cladiri publice verzi si, de ce nu, sa existe la nivel national un sistem de certificare adaptat Romaniei pentru toate tipurile de cladiri. Pe termen lung, ne dorim cresterea gradului de sensibilizare in randul tuturor partilor interesate, dar mai ales a cetatenilor, pentru a constientiza beneficiile unei cladiri verzi. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter