RO EN
Košík je prázdný

ROGBC: Parteneriate cu bancile pentru finantarea achizitiei de locuinte verzi

Constructiile de locuinte verzi, eficien­te energetic si care respecta standardele nZEB devin tot mai populare si in Romania, odata cu obligativitatea ca de la 1 ianuarie 2021 toate cladirile noi sa aiba un consum de energie cat mai apropiat de zero. In acest context, au inceput sa apara si produsele bancare "verzi", care se vor acorda pentru dezvoltatorii imobiliari, dar si pentru persoanele fizice care achizitioneaza locuinte verzi. Libra Internet Bank este prima banca din Romania care va oferi un produs dedicat dezvoltatorilor imobiliari care construiesc cladiri certificate Green Homes, in urma parteneriatului incheiat cu RoGBC - Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi. Alte banci pregatesc produse similare. In Romania, pana acum, Raiffeisen Bank cu produsul Casa Ta Verde, Alpha Bank cu Alpha Green si Banca Comerciala Romana cu Casa Mea NaturA sunt bancile care acorda in prezent dobanzi mult mai reduse la imprumuturi pentru achizitionarea imobilelor certificate GreenHomes de RoGBC.
Organizatia a creat o certificare pentru Locuinte Verzi la un cost accesibil, dar care cuprinde toate aspectele esentiale in evaluarea si identificarea pe piata a celor mai performante proiecte rezidentiale care folosesc principiile unei constructii sustenabile. Modelarea economico-financiara si tehnica a demonstrat ca investitia in mijloace de eficientizare a consumului de energie si alte atribute sustenabile ale locuintelor verzi, va reduce costurile lunare ale proprietarului, va permite cresterea pretului de vanzare pentru dezvoltatorul de proiect si va reduce substantial riscul financiar al bancii care acorda creditul ipotecar pentru locuinta.
Interviu cu Andrei Botis, CEO Appraisal & Valuation SA si presedinte al RoGBC. Managerul are o experienta profesionala de peste 16 ani de consultanta si 10 ani in pozitii de top management in diverse companii din mediul privat; din 2019 este presedinte RoGBC.
 
- Ce s-a schimbat pe piata de constructii din 2021, odata cu intrarea in vigoare a directivelor pentru constructii nZEB? Este pregatita Romania sa construiasca cladiri nZEB?
- De la 1 ianuarie 2021, toate cladirile noi trebuie sa aiba un consum de energie aproape egal cu zero -
ceea ce presupune o performanta energetica foarte ridicata. In prezent, necesarul de energie este acoperit in proportie de minimum 30% cu energie din surse regenerabile, produsa la fata locului sau in apropiere, pe o raza de 30 de km. Estimam ca procentul de energie regenerabila, ca sursa primara, va creste spre 80% (sau chiar 100%) catre anul 2050. Pentru piata de constructii este intr-adevar o provocare, insa una necesara pentru a creste calitatea cladirilor si valoarea lor in timp, contribuind totodata la cresterea calitatii vietii in Romania.
O cladire nZEB asigura un confort termic sporit ocupantilor ei, le aduce beneficii economice, intrucat facturile la energie sunt mult mai mici si reprezinta un prim pas in directia sustenabilitatii fata de mediu. Prin reducerea consumului de energie scad emisiile de CO2 asociate cladirii si, implicit, impactul asupra schimbarilor climatice se va reduce. Odata ce metodologia va fi definitivata, probabil in lunile august-septembrie, dezvoltatorii vor avea toate elementele necesare pentru a construi nZEB in Romania.
 
- Ce parere aveti despre programul Casa Eficienta Energetic? Ce impact credeti ca va avea asupra reducerii impactului asupra mediului? Timp ce cati ani ar trebui implementat un asemenea program, pentru a fi incluse toate casele din Romania?
- Programul "Casa Eficienta Energetic", lansat de AFM, este deosebit de util pentru renovarea locuintelor unifamiliale, care pana acum au fost neglijate. Credem ca va avea o influenta pozitiva asupra reducerii impactului asupra mediului, deoarece prin imbunatatirea performantei energetice se reduc emisiile de CO2 asociate cladirii. Cu toate acestea, programul nu ia in calcul toate elementele de sustenabilitate, asa cum prevede cadrul european pentru cladiri sustenabile, cunoscut drept Level(s), ci se limiteaza doar la cresterea eficientei energetice. Este greu de estimat o perioada, insa daca luam in calcul faptul ca majoritatea locuintelor unifamiliale construite inainte de 2000 nu sunt izolate termic corespunzator, acest program va fi necesar timp de multi ani.
 
 
- Ce abordare ar trebui sa aiba autoritatile (centrale/ locale) in problematica eficientei energetice?
- In primul rand, autoritatile ar trebui sa acorde mai multe fonduri pentru cresterea performantei energetice. Credem ca fondurile alocate in prezent, inclusiv in PNRR, sunt insuficiente pentru a atinge obiectivele prevazute in Valul de Renovare si Pactul Climatic European. Coalitia pentru Eficienta Energetica, din care organizatia noastra face parte si care reuneste cele mai cunoscute asociatii profesionale din sectorul constructiilor in Romania, a inaintat deja recomandari pentru autoritati cu privire la necesitatea alocarii a cel putin 4 miliarde de euro.
 
- Ce rol va avea certificarea verde in noul context, in care toate cladirile vor trebui sa fie nZEB?
- Certificarea verde vine in completarea cerintelor nZEB. O cladire verde presupune nu numai o performanta energetica exemplara (nZEB), ci implementeaza o serie de criterii de sustenabilitate legate de conservarea resurselor in conformitate cu: principiile economiei circulare, utilizarea materialelor ecologice, optimizarea consumului de apa, incurajarea transportului sustenabil, protejarea biodiversitatii, protejarea sanatatii oamenilor prin asigurarea unui mediu interior de calitate superioara, monitorizarea consumului de energie si educatia cu privire la un comportament responsabil fata de Planeta.
 
- Cate cladiri verzi, certificate, exista in prezent in Romania? In ce orizont de timp ar putea deveni toate cladirile din Romania eficiente energetic?
- Aproape toate cladirile de birouri care se construiesc in prezent in Romania sunt performante energetic si multe dintre ele au o certificare verde recunoscuta la nivel international precum LEED sau BREEAM. In ceea ce priveste piata rezidentiala, ne aflam in plin proces de evaluare a acestor locuinte si, in saptamanile urmatoare, vom anunta un rezultat exact privind numarul acestor locuinte certificate sau aflate in curs de certificare Green Homes by RoGBC. Trendul este pozitiv si estimam o crestere substantiala in urmatorii ani. Orizontul de timp 2050 este unul real pentru ca toate cladirile din Romania sa devina eficiente energetic.
 
- In ce activitati/ programe se implica RoGBC, in prezent, si ce obiective aveti stabilite pe termen mediu si lung?
- RoGBC a dezvoltat in Romania un program de pionierat intitulat "Locuinte Verzi & Credite Imobiliare Verzi", care a fost recunoscut ca buna practica in Europa si este sustinut de UE prin initiativa "SMARTER finance for families", coordonata de RoGBC. Acesta se afla in curs de implementare in alte 11 tari si sprijina dezvoltarea unor produse bancare verzi, cu dobanda preferentiala pentru locuintele certificate verzi.
Un alt program important al organizatiei a fost lansat recent si se numeste "Scoli Verzi". Este vorba de o certificare destinata unitatilor de invatamant, pentru a creste nu doar performanta lor energetica, dar si calitatea mediului interior, pentru a proteja sanatatea copiilor si a contribui la procesul de educatie cu privire la sustenabilitatea fata de mediu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter